. .. .. .. .. .. .
. .

Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď. - RECEPT 5725

NÁPOJE, DRINKY

ID 9968 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 135 návštěvníkov)


Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď.


[ recept č. 5725 zo dňa  ]


Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď.


POTREBNÉ PRÍSADY

bylinky, cukor, kyselina citrónová, kyselina sorbová alebo konzervačný prípravok-môže sa vynechať, čítajte v obr.postupe

POSTUP PRÍPRAVY

Na jednu dávku : do väčšieho hrnca (ja mám 8 litrový) dáme do polovice bylinky, ale kľudne aj do plna, zasypeme 2kg cukru a nalejeme 2litre vody, 12,5 dkg kys. citrónovej (môže byť aj menej) a dva balíky kys. sorbovej (dávam na túto dávku len jeden balíček) nechať lúhovať 48 hodín, nie na slnku, ja to mávam v kuchyni, občas premiešať. Potom bylinky vyžmýkať a precediť cez gázu alebo husté sitko. Bylinky, ako mat.duska, ci baza pred luhovanim neumyvat, zmyje sa peľ a aróma.

MATERINA DÚŠKA: sirup je veľmi dobrý pri prechladnutí aj na zažívacie ťažkosti
ŽIHĽAVA DVOJDOMÁ: krvčistiaca, krvotvorná rastlina, vhodná na alergie
LIPOVÝ KVET: vhodný na priedušky
MATA PIEPORNÁ: podporuje trávenie a pôsobí osviežujúco
MEDOVKA LEKÁRSKA: má ukľudňujúce a posilňujúce účinky
FENIKEL OBYČAJNÝ: uľahčuje odkašlávanie, zvyšuje tvorbu mlieka a je proti nadúvaniu(neužívať nadmerne)



Vyskúšala som zázvorový sirup vďaka supertipu od Evičky (Gonzales), je výborný.
Kúsok čerstvého zázvoru som očistila, postrúhala a ďalej už som postupovala podľa receptu, na 2kg cukru som mala asi 100-200g čerstvého zázvoru(zabudla som ho odvážiť) Mňamka osviežujúca!!!!
kuknite viac v komentároch nižšie


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

na obrázku hore je konkrétne žihľavový sirup, ale takto robím bazový, mätový aj z materinej dúšky.....sú super....žihľava napríklad čistí krv ....
zo žihľavy je sirup robit najlepšie v máji, keď je mladá....a potom je taký krásne ružový....a keď ste na jar nestihli, tak sa dá po letnom pokosení zas nazbierať na jeseň keď patrične dorastie...to isté platí aj na medovku...
takže máme žihľavu zasypanú cukrom, kys.sorbovou a citrónovou a zaliatu vodou.......toto je osem litrový hrniec a naplnila som ho celý bylinkami, robila som totiž dvojitú dávku zo 4kg cukru a 4litrov vody a je tak akurát plný....
takto vyzerá za dva dni...po konzultáciách som sa dozvedela, že sa to teraz môže zahriať na teplotu asi 80 stupňov celzia, tada nemá vrieť...no to je na Vás....alebo pouziť prevarenú vodu....ja používam studenú z vododvodu a nikdy sa mi neskazil vďaka kyseline sorbovej.......občasným miešaním sa cukor rozpustí....BEZ KONZERVANTU: .... keď sirup zohrejete a naplníte fľašky vymyté alkoholom horúcim sirupom, tak sa tiež nepokazí, ak máte problém s konzervantami, fľašky sa chladnutím zatvoria ako ked ich sterilizujete!
precedený...už len naliať do čistých fliaš..
bazový sirup


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< cestovinky | Bylinkové sirupy - žihľavový, mätový, bazový, materinodúškový, medovkový, púpavový, lipový, agátový.....atď. | Zapekané chlebíčky >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkom: 42 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (12.9.2010, 10:21)
ahoj, medovnkový sirup si už robila ?
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (14.9.2010, 11:14)
áno, robila :-)čo Ťa zaujíma? chuť nemal nejak výraznú, takú medovkovú, ale je iný ako bazový, či mätový, ide aj o tie účinky medovky (Y)
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (14.9.2010, 11:19)
to nevadí to s tou chuťou, robila si presne ako tento žihľavový a spol?
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (14.9.2010, 11:32)
áno, presne tak isto
ODPOVEDAŤ
Monika K. (mooni) ID 11030, mimibazar.sk/mooni (14.9.2010, 13:42)
tak ďakujem , vyskúšam , máme plantáž z medovky (H)
ODPOVEDAŤ
martina d. (matulaD) ID 9198, mimibazar.sk/matulad (6.6.2010, 9:47)
Kvitne baza, tento rok robime opat podla tohoto skveleho receptu (Y) (Y) (Y). Len nedavam kyselinu sorbovu a drzim to v chladnicke. Nestihne sa pokazit, lebo sa rychlo vypije ,-) Taky je dobry |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.6.2010, 18:39)
(clamp) (clamp) (clamp)Ďakujem, ja tiež dávam k.sorbovú vtedy, ked plánujem odložiť niečo aj na zimu (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
daniela s. (nanyyy) ID 141260 (27.5.2010, 21:03)
:-o :-p (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (28.5.2010, 8:35)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Katarina F. (dione) ID 99989 (20.6.2009, 18:10)
a kolko islo teda na osem litrovy hrniec? 2kila cukru a 2 l vody ako v recepte pisane hore alebo po styri na osemlitrovy hrniec ako je pisane v obrazkovom postupe? :-$
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (24.6.2009, 21:35)
hore je uvedený recept na jednu dávku a v obrázkovom postupe, tak ako som napísala, je dvojitá dávka, takže 4l vody a 4kg cukru+bylinky (L)
ODPOVEDAŤ
Katarina F. (dione) ID 99989 (26.6.2009, 19:13)
4l vody? Nie nahodou teda osem? plus 4kg cukru a bylinky? *-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.6.2009, 14:14)
to by sa Ti tam nezmestilo, lebo 1kg cukru zaberie skoro toľko miesta ako liter vody a ešte na bylinky treba miesto a aby sa to dalo miešať....ale môžeš to dať do hocijakého hrnca, aj väčšieho, len pomer vody a cukru treba dodžať.....1:1 (jedna k jednej)dúfam, že už je to zrozumiteľné *-)
ODPOVEDAŤ
Katarina F. (dione) ID 99989 (27.6.2009, 16:58)
uz ano.. Mna len mylil ten osemlitrovy hrniec :-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (27.6.2009, 17:58)
aha... (Y)super, to som rada |:o)tak želám veľa zdaru pri výrobe sirupov, sú fajné...a budem rada ak napíšeš ako sa podaril (L) (L) (L)pá a ďakujem (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Katarina F. (dione) ID 99989 (10.6.2009, 20:14)
Mozte mi poradit... ?... Ked to teda zalejem, tak to tak necham dva dni a potom t az zohrievam? A ked to zohrejem tak na ako dlho? :-o Mne to tusim treba polopate vysvetlit. Dakujem
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (11.6.2009, 7:02)
áno, až potom sa to zahrieva....a len tak dlho, kým sa to nezohreje na tých približne 80°C, nemá vrieť, potom preliať horúce do fliaš a zavrieť.
ODPOVEDAŤ
Lenka D. (laugaricio) ID 11298, mimibazar.sk/laugaricio (8.6.2009, 9:39)
Lucka, cez víkend som urobila sirup z Materinej dúšky (L) úžasný :-) :-) :-) Jednoduchý a veľmi rýchly recept (Y) Už som iba zvedavá na jeho účinky :-$ Ďakujééém (hello)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (8.6.2009, 13:32)
Ahojky Lenka (F)som veľmi rada že sirupček chutí |:o) |:o) |:o)z materinej dúšky sa môže pripraviť aj medík, tak isto ako z púpavy (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Mikuláš Š. (mikman) ID 156563 (4.8.2010, 22:04)
moze sa pripravit med aj z lipy super chuti
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (5.8.2010, 21:51)
ďakujem, niekedy skúsim (L)
ODPOVEDAŤ
Judita V. (judita1) ID 11942 (21.5.2009, 12:28)
:-o :-$ (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (21.5.2009, 15:19)
|:o) (drink) (drink) (drink) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana N. (zuzuska) ID 9064 (20.5.2009, 13:38)
Dobry den Lucka, dakujeme za vyborny a zdravy receptik. Tie bylinky som pomiesala dokopy a vysledok je vynikajuci, citit tam vsetky chute. Kyselinu sorbovu som nezohnala tak som to zahriala na tych 80stupnov ako to mate v komentari, tak dufam, ze sirup vydrzi (Y). Dakujem a pekny den
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (20.5.2009, 16:11)
Zuzi, možno použiť aj pomôcku na konzervovanie (Y)miesto kys.sorbovej. teším sa že sirupček chutí a ďakujem (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
lenka h. (aspekt) ID 87649 (7.5.2009, 21:40)
ako robite bazovy sirup?
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.5.2009, 23:19)
presne tak isto ako tento žihlavový, len použijem kvety bazy a robievam aj túto malinovku http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5335&user=9968 je vynikajúca (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (7.5.2009, 19:14)
Wau Luci, to ti je nápadík (Y) Úžasná medicínka, lepšie ako do seba furt valiť kadejakú chémiu. Mne veľmi pomáha mäta aj lipový kvet. Takže určite si spravím tento sirup. Ozaj Luci, myslíš, že by sa dal spraviť aj z čerstvého koreňa zázvoru??Zbožňujem totiž zázvorovú limonádu (smich) :-p (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.5.2009, 19:18)
Evi, však vyskúšaj *-)nastrúhaj a urob nejakú malú štvrtinovú dávku alebo polovičnú, to by malo ísť keď sa nastrúha si myslím (D)ináč výborný nápad, si mi chrobáka nasadila do hlavy (H)to asi skúsim (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (7.5.2009, 19:25)
ja som vedela, že ti tým nasadím chrobáka (smich) podľa mňa by to mohlo fungovať...v lete je taká zázvorová limonáda hotová balada a dajú sa z nej robiť super ovocné drinky (Y) Tak neviem, ktorá z nás dvoch to skôr vyskúša :-p Isté je, že už teraz cítim v ústach skvelú chuť tej zázvorovej limonády :-) (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (18.5.2009, 18:28)
Ahojky Evi, tak som dnes dorobila ten zázvorový sirup a je (Y) (D) (drink)zaujímavý veľmi, aj chalanom chutí (Y)robila som z dvoch litrov vody a dvoch kíl cukru a zázvor bol taký asi 100-200g (nastúhala som ho) a super chutí, len som nikdy nepila zázvorovú limonádu, tak neviem ako má byť kyslý, ale dala som tak isto ako do iných sirupov ;-) je taký aromatickejší ako baza (clamp)vďaka za tip ešte raz (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (18.5.2009, 18:35)
joooj, to vážne?? (drink) (drink) (drink) super Luci, super, aj ja ho musím spraviť ^o) ja si ho dávam občas v lete na terase - väčšinou je súčasťou ovocných drinkov - teda základ zázvorová limonáda + rozmixované čerstvé ovocie ako jahody, čučoriedky, maliny a ľadová drť....ale dá sa aj samotný má neopísateľne dobručkú teda skôr sladkastú chuť. Takže teraz si ho môžem urobiť aj doma (Y) už sa tešíííím :-) (hello) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (18.5.2009, 18:39)
to s tým ovocíčkom vyskúšam....som zvedavá, čo potom ty povieš keď porovnáš originál :-$či sa to podobá ;-)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (18.5.2009, 18:43)
Lucka, vyskúšaj, ale najlepšie je ovocíčko v sezóne - plné slnka a chuti (Y) určite bude chutiť veľmi podobne ako originál, lebo viem, že v tom podniku si ho vyrábajú vlastnoručne, takže to nemôže byť veľký rozdiel.... :-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (19.5.2009, 9:52)
No veru, za chvíľu máme jahody (H)dnes mi napadlo, že z tej drte, čo zostala spravím také niečo ako džem, prevarím to, pomixujem a budem si to dávať do tvarohu na sladko, je mi to ľúto len tak hodiť do koša ;-)dnes som si z toho dala do tvarohu dve malé lyžičky a dobré to bolo (jidlo) (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Iveta H. (ivi75) ID 30435 (7.5.2009, 12:49)
Môžem sa spítať na čo je agátový?U nás práve kvitne.A môžem ten sirup dávať detom stála/lipový/alebo len ked majú chytené priedušky?Dakujem
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (7.5.2009, 19:09)
Agát nemá výrazné liečivé účinky, je hlavne voňavý a mierne sladký, ale pozor, treba použiť len kvety, listy a kôra sú jedovaté. Lipový sa môže každý deň, treba dať pozor hlavne na mätu a fenikel, úplne bez nežiadúcich účinkov pri dennom používaní je bazový, žihľavový, agátový, lipový, materinodúškový, púpavový. Lipový je napriedušky dobrý, ale neviem či nie hlavne vo forme čaju, zistím viac a dám vedieť. Ináč ja som malú vždy super zo sopla a kašľa vyliečila týmto sirupčekom http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1888 (L)
ODPOVEDAŤ
Iveta H. (ivi75) ID 30435 (7.5.2009, 21:01)
dakujem pekne,ten sirup z cibule,citronu a medu im dávam,našla som ho tu,a už iný ani nebudem. (clamp)Dakujem ešte raz pekne
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.5.2009, 21:29)
a to sa vari aj z pupavy? kvietkov, ako med? aky je chutovo?
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (5.5.2009, 21:42)
Neskúšala som púpavu, ale určite sa dá, veď aj púpavový med som čítala niekde, keď je redší, že sa dá piť ako sirup s vodou a materinodúškový je najlepší (Y)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (5.5.2009, 21:45)
ahaa,no jasne. tak zostanem pri mede. osvedceny ;-)
ja chcem byt babka bylinkaaarkaaaaaa,.........
duskovy by som si dala,ale nemam tu kde pestovat,jedine v okne v kvetinaci. da sa aj tak?
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (6.5.2009, 8:03)
jooooj, tak to by musel byť veľký kvetináč na jednu dávku ;-)skúsim púpavu a daám ti vedieť (drink)len tuná nám už odkvitla, nestihla som 8o|lebo raz som sa vybrala zbierať na Babu, ále už bolo neskoro, lebo mala hlávky zavreté na dobrú noc ;-)no ale bazový a žihľavový máme každý rok, to nám aj v záhrade rastie ^o)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (7.5.2009, 19:14)
ja som si dnes inspirovana tymto tu urobila vodu s pupavovym medom,citronom a ladom a bolo to super. ako bylinkovy rajec. takze staci pupavovy med ;-)
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (7.5.2009, 19:14)
:-p
ODPOVEDAŤ
Nikol K. (Slabejka) ID 20063 (5.5.2009, 21:25)
Nie je tam veľa kyseliny?Minulý rok som robila lipový a mätový a boli dosť kyslé
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (5.5.2009, 21:40)
Tak je písané v recepte, ale dá sa dať menej kyseliny a keď sa sirup pije hneď, tak ja nedávam ani tú kys.sorbovú, len keď ho odkladám aj na neskôr (L)
ODPOVEDAŤ
Jana M. (kaluška) ID 51018 (3.7.2008, 14:30)
bylinkárky, chcem sa spýtať: môžem použiť aj medovkum ktorá mi začala vybiehať do kvetu? *-) Nejako som prepásla termín :'(
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (3.7.2008, 19:25)
Janka, moze sa pouzit, dokonca na sušenie sa zacina zbierat na zaciatku kvitnutia koncom juna az do polovice jula a dalsi zber sa robi, ked znovu patricne dorastie (F) (Ltakze nic nie je stratene (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Juliana Š. (julianecka) ID 3078 (12.6.2008, 18:40)
lucka, vobec som netusila, ze aj z tychto byliniek sa da robit sirup... dakujem za skvele tipy a rozsirenie obzorov ;-) (Y) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.6.2008, 18:56)
juli, niet za co, len matovy a fenikolvy by nemali privela pit male deti , len s mierou, lebo pri nadmernom mnozstve zbytocne zatazuju pecen, inac kazdy je na nieco dobry, to este podopisujem (L)
ODPOVEDAŤ
Milica K. (margoa) ID 23592 (12.6.2008, 12:55)
no paradicka (H) a ako chuti zihlavovy? na ten som zvedava, lebo ostatne si viem tipnut ako chutia ale zihlavovy absolutne ..aj ked pijavam sem tam zihlavovy caj..no snad vyskusam, bazovy robievam ostatne nie ;)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.6.2008, 18:50)
pravdupovediac nema nejaku vyraznu chut, ja ho robim, pretoze zihlava je velmi zdrava a najlepsie mne osobne chuti z materinej dusky, ten ma nadhernu vonu, aspon pre mna....no a agat aj lipu som nestihla :-S (hello) (L)
ODPOVEDAŤ
Zdenka H. (Zdenka55) ID 24381 (12.6.2008, 7:06)
Lucka, prosím - 125 Dg kyseliny citrónovej? Je to dúfam preklep.
Ďakujem
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (12.6.2008, 8:15)
jéminééé, ja som teda, ano mockrat diky (L)
ODPOVEDAŤ
Silvia A. (chelsy) ID 8751, mimibazar.sk/chelsy (11.6.2008, 23:34)
(clamp)
ODPOVEDAŤ
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (11.6.2008, 21:47)
(Y) (Y) (Y) (C) (L)
ODPOVEDAŤ
Jana N. (ajoana) ID 44853 (11.6.2008, 21:07)
perfektne... a ako dlho to vydrzi? kde to treba skladovat? nemam chladnu spajzu... a co je to kys. sorbova? kde sa da kupit? vopred dakujem za rady :-$
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (gupka) ID 9968 (11.6.2008, 21:16)
Mne vydrzal aj do zimy ^o)teda, musela som si ich riadne schovat ;-)lebo by nevydrzal (smich)ta kyselina sorbova je konzervacna latka, aby sa nepokazil, tak daj radsej podla receptu na jednu dvaku dva balicky a dostat to v potravinach a aj v niektorych drogeriach (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Celkom: 42 (zobrazuje sa 21-40)<< predošlé 1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu