
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
BEZLEPKOVÁ DIETA |
Martina K. (Martina46) ID 31472 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) Pohankovy kefirovy chlieb[ recept č. 56628 zo dňa 18.4.2014 ] POTREBNÉ PRÍSADY 300g lupanej pohanky alebo pohankovej muky, 50g ryze alebo ryzovej muky, salka domaceho kefiru - pripadne staci par lyzic, voda, lyzicka soli, lyzicka rasce, pol lyzicky jedlej sody, lyzica domaceho jablcneho octu. POSTUP PRÍPRAVY Chlebik som skusala robit v dvoch verziach, s mukou a s naklicenou pohankou. Oba boli vynikajuce. Ak pouzijeme muky, jednoducho ich zmiesame s kefirom a pre doplnenie vodou, cesto musi byt nie prilis huste, ale ani riedke, nasleduje totiz faza kvasenia, kedy nechame prikryte cca 12 hodin prekvasit. Domaci kefir funguje fantasticky, z vecera do rana mam cesto krasne prebublinkovane a nadychane a je malicko redsie, preto treba pri primiesavani vody dat pozor, aby cesto nebolo prilis riedke. Druhy sposob je zdlhavelsi, treba namocit na polhodiku az hodinu pohanku s ryzou, potom zvysnu vodu zliat a nechat prikryte min. 24 hodin malicko naklicit, staci, ked na pohanke vidno zacinajuce klicky. S ryzou sa neudialo nic, pouzila som bielu, mozno naturalka by sa "zobudila". Po faze naklicovania som zrna pomlela na masovom mlynceku a primiesala kefir, toto som nechala opat namocene a prikryte na 12 hodin. Dalej je uz postup rovnaky, cesto by nemalo byt prilis huste, ak nahodou je, doplnime potrebne mnozstvo vody. primiesame ostatne ingrediencie, cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a pecieme na nizsej teplote minimalne 45 minut. Mam plynovu trubu, cize neviem odhadnut teplotu, peciem medzi 3 a 4 stupnom z osmich. Cas tiez odhadujem, po polhodine 1.x skontrolujem chlieb. Upeceny by mal byt na pohlad a dotyk v strede suchy, kontrola spajdlou moc nenapovie, chlebik je vnutri stale trosku lepkavy, ale samozrejme na spajdli nesmie ostat jednoznacne surove cesto, lepkavost je v pohode. Po vyklopeni z formy ho necham vychladnut polozeny na plochych vareskach, prelozenych cez formu, aby sa nezaparil spodok. Chlieb sa rychlo kazi, lebo je dost vlhky, snazime sa ho teda zjest za 2-3 dni. Funguje ale aj nakrajat na tenke platky a dat zamrazit, jemne "ohrejeme" v hriankovaci a je ako novy :)) Ryzova muka velmi pomoze chuti, cisto pohankovy chlieb je pre niekoho prilis prikry, ryza jeho chut dost zjemni a zje ho aj moja dcerka, co nema pohanku prilis v oblube :) V buducnosti skusim uskladnenie nakrajaneho chleba v mraznicke. |