Maria P. (teleflex) ID 105501 |
 |
Oblasť: Nitra |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 23.7.2009 |
Naposledy: 4.1.2025 10:49 |
Aktualizácia: 29.9.2018 12:06 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Hruškový koláč s karamelom...
[ recept č. 54945 zo dňa 8.9.2013 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 200g hladkej múky, 100g masla, 1 žĺtok, 2 PL kryštálového cukru.....PLNKA: asi 1 kg hrušiek, 40g rozpusteného masla, 2 PL trstinového cukru, 3PL marhuľového džemu, 2 PL umu alebo hruškovice.....KARAMELOVÁ POLEVA: 130g kryštálového cukru, 250g smotany na šľahanie
POSTUP PRÍPRAVY
Receptík som si našla na internete a je fakt fantastický...
Najskôr si robím polevu: cukor upálim na karamel a tenkým pramienkom prilievam za stále miešania smotanu izbovej teploty, nechám chvíľu povariť a dobre vychladnúť...
CESTO: všetko si spolu zmiesime a necháme v chlade 20 minút odpočívať. Cesto je na pohľad tuhé a mrví sa, ale také má byť.
Kým sa nám chladí cesto ošúpeme hrušky, vykrojíme jadierka a hrušky nakrájame na plátky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm najlepšie na silikónovej podložke alebo na igelitovom sáčku, pomocou ktorej /ktorého/ ho prenesieme do jemne vymastenej koláčovej formy. Ak sa nám potrhá nevadí, stačí rukou popritláčať na dno a aj boky formy. Plátky hrušiek poukladáme nahusto po celom obvode aj strede koláča, pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme trstinovým cukrom. Dáme piecť na 40 minút na 175 °C. Potom vyberieme a potrieme marhuľovým džemom, ktorý si rozmiešame s umom. Teraz si zapneme len horný ohrev alebo gril /ak máme/ a zapečieme na 5 - 8 minút...treba si to odsledovať, aby sme koláč nespálili. Hotový koláč po vychladnutí potrieme karamelovou polevou. |
Marienka K. (00marlenka) ID 208916 (12.9.2013, 22:49) |
hrušky a karamel úžasné, len opatrne s maslom do plnky ho vôbec netreba a cesto mi nevyšlo :D ale odporúčam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |