Slávka K. (slavenka) ID 760 |
|
mimibazar.sk/slavenka |
Oblasť: Košice |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 27.8.2005 |
Naposledy: 22.3.2020 15:58 |
Aktualizácia: 19.3.2015 14:15 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Bavorské dolky - šišky (5 porcií) z pekárne alebo aj bez nej...
[ recept č. 5325 zo dňa 11.5.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Menšie guľaté dolky z ľahšieho kysnutého cesta, vypražené dozlata, netreté lekvárom, posypané postrúhaným tvarohom a ozdobené šľahočkou. Dolky sú ľahké, na reze pórovité a dobre prepražené.18g Droždie, 63g cukor, 200g teplé mlieko, 500g polohrubá múka, 1 vajíčko, citrónová kôra, soľ, 58g tuk, olej na vyprážanie (do cesta môžete pridať aj kvapku rumu)
POSTUP PRÍPRAVY
Keď budete robiť v pekárni, tak stačí vštko vložiť do nádoby na miesenie a kysnutie a zapnúť vodný program. Ak budete robiť vez pekárne: Rozdrobené droždie zamiešame s trochou cukru, rozriedíme malým množstvom vlažného mlieka, pridáme trochu preosiatej polohrubej múky, zamiešame na riedke cesto - kvások - a necháme ho na teple nakysnúť. Do zvyšku preosiatej múky pridáme vajíčko, zvyšok cukru, dobre umytú, najemno postrúhanú citrónovú kôru, soľ, roztopený vlažný tuk a zvyšné množstvo vlažného mlieka. Nakoniec pridáme nakysnutý kvások, všetko spolu zamiešame na cesto a necháme nakysnúť. Dobre nakysnuté cesto vyvaľkáme na hrubší plát (asi 15 mm) a okrúhlou formou vypichujeme dolky (5ks na porciu). Dolky uložíme na pomúčenú dosku a necháme ich znovu nakysnúť. Do nakysnutých doliek urobíme rúčkou hrubšej varechy alebi inou vhodnou pomôckou jamku ( touto stranou dolky vkladáme do oleja). Pripravené dolky vyprážame na rozohriatom oleji dozlata. Po vypražení spodnej strany dolky obrátime a dopražíme. Vypražené dolky natrieme vymiešaným lekvárom, posypeme postrúhaným tvarohom a na tvaroh nastriekame dávku vyšľahanej šľahačky osladenej práškovým cukrom. Dolky môžeme podávať aj studené.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
kysnutie v pekárni |
|
vykysnuté cesto |
|
vykrajovanie dolkov |
|
dierkovanie |
|
vyprážanie |
|
... |
|
bolo ich toľko |
|
bavorské dolky |
|
už len papať |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Julia V. (Skautka) ID 5967, mimibazar.sk/skautka (7.10.2012, 15:29) |
dakujem za super receptik, cesto bolo uplne super, este som take dobre sisky nejedla |
ODPOVEDAŤ |
| Paula B. (paula) ID 229 (12.12.2008, 22:07) |
SlAVKA,tie sisky su suprove dnes som ich robila na veceru a vsetci sa len tak oblizovali ,manzel len behal do kuchyne a stale hovoril"no ale dobre su tie sisky"dakujem za tak fantasticky recept,vazne lepsie som este nejedla |
ODPOVEDAŤ |
| Eva V. (vinka) ID 5640, mimibazar.sk/vinka (upravené 19.9.2008, 19:06) |
sisky nerada robievam, ale asi budem musiet, muzovi posledne na vychode u starkej zachutili tak, ze mi nakazal urobit Slavka, vdaka tomuto receptu opat po 100 rokoch vyskusam |
ODPOVEDAŤ |
| | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (19.9.2008, 12:45) |
Evicka, nech sa podaria.... moji tieto lubia |
ODPOVEDAŤ |