Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 9 návštěvníkov)
Tvarohový koláč s biskvitom
[ recept č. 4910 zo dňa 13.4.2008 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 75 g masla * 75 g práškového cukru * 1 vajce * 100 g hladkej múky * 100 g polohrubej múky ***
PLNKA: 500 g tvarohu * 4 PL práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 100 g hrozienok * 2 vajcia ***
BISKVIT: 3 vajcia * štipka soli * 3 vrchovaté PL práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 2 PL vody * 3 vrchovaté PL hladkej múky * 1 ČL prášku do pečiva
POSTUP PRÍPRAVY
Tento koláčik je moja ďalšia spomienka na detstvo. Naučila ma ho moja mamina - v 2 obmenách. Tu je tvarohová verzia. Je úžasný! Áno, áno, obrázkový postup je jasná vec.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Hrozienka prepláchneme, zalejeme ich horúcou vodou a necháme nabobtnať. |
![]() |
2. Z masla, cukru, vajíčka a múk vypracujeme cesto ... |
![]() |
3. ... zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme ho aspoň na pol hodinku do chladničky. |
![]() |
4. Tak a ideme na plnku. Najskôr vyšľaháme tvaroh, vajíčka, práškový a vanilkový cukor. |
![]() |
5. Po vyšľahaní pridáme a zamiešame scedené hrozienka. |
![]() |
6. Ja som medzitým robila množstvo iných vecí, takže cesto odpočívalo v chladničke vyše hodinky. To však vôbec nie je na škodu, práve naopak. Cesto vyvaľkáme na kruh približne o 2 cm väčší ako je okrúhla forma, v ktorej sa bude koláč piecť. Moja forma má 28 cm. |
![]() |
7. Cesto preložíme do formy. Mne sa osvedčilo položiť na vyvaľkané cesto formu hore dnom a potom ju aj s cestom a podložkou na cesto obrátiť a opatrne podložku odstrániť. |
![]() |
8. Bude to vyzerať asi takto. |
![]() |
9. Potom už len cesto jemne popritláčame do formy a domodelujeme okraje. Nezabudneme cesto popichať vidličkou. |
![]() |
10. Na cesto vylejeme pripravenú plnku a pečieme vo vyhriatej rúre 25-30 minút pri 180 °C. |
![]() |
11. Počas 1. fázy pečenia urobíme biskvit. Začneme šľahať bielka so štipkou soli, pridáme cukor ... |
![]() |
12. ... a postupne zašľaháme po jednom všetky žĺtka. |
![]() |
13. Pridáme vodu a opäť chvíľku šľaháme. |
![]() |
14. V miske zmiešame hladkú múku s práškom do pečiva ... |
![]() |
15. ... a jemne ju metličkou vmiešame do vyšľahaného základu. |
![]() |
16. Takto vyzerá predpečený koláč, vytiahnutý z rúry len kým naň ... |
![]() |
17. ... nalejeme biskvit a hneď šup-šup naspäť do rúry. 2. fáza pečenia trvá 20-30 minút pri rovnakej teplote, čiže pri 180 °C. |
![]() |
18. Ihneď po vybratí z rúry bude koláč nafúknutý, ... |
![]() |
19. ... ale po vychladnutí trochu spľasne. Treba vydržať a nechať ho úplne vychladnúť! |
![]() |
20. Tentokrát som ho celý pocukrovala a pomocou šablóny aj posypala kakaom cez sitko. |
![]() |
21. Je vynikajúci. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Jana S. (Popka) ID 40159 (16.4.2008, 19:22) |
Ahoj Eli. To je nádhera! Vyčaril sa mi úsmev na tvári, keď som zbadala Tvoj nový recept. Provokuješ ma k tomu, aby som tú svoju šablónu, ktorú mám tiež z Rakúska konečne oprášila a použila. Dobrý nápad s tým kakaom.Už len formu zháňam s takým priemerom, aby som to mohla vyskúšať. Pá  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (18.4.2008, 15:36) |
Ahoj Jani! To som rada, že viem takto čarovať. Šablónu pekne opráš a použi, uvidíš, budeš sa tešiť z výsledku. Formu si kúp radšej s nepriľnavým povrchom, pri tomto koláči ju netreba vymastiť a vysypať múkou.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (14.4.2008, 22:37) |
Gabi, Gladys, až teraz sa dostávam na internet. Šablónu mám z Rakúska. Ale aj u nás sa dá kúpiť, pridávam linky: http://www.soupharba.sk/podnik/sablony.html http://www.soupharba.sk/podnik/pic/01131.jpg A ako napísala Kristínka, aj vystrihnutá z papiera bude .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabi H. (gaha1) ID 4525 (14.4.2008, 11:22) |
Nádhera! Aj ja čakám na info o šablóne!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gladys R. (Daisinka) ID 3923, mimibazar.sk/daisinka (14.4.2008, 9:45) |
Super Kde sa da kupit taka sablona? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Kristína P. (Kitty26) ID 3488 (14.4.2008, 14:19) |
možno by bola dobrá aj vystrihnutá z papiera  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabi H. (gaha1) ID 4525 (14.4.2008, 15:38) |
Super nápad, to by ma ani nenapadlo ... sa budú tešiť, keď to budeme robiť. A ja tiež....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |