. .. .. .. .. .. .
. .

Domáca šunka - trošku inak - RECEPT 48389

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BRAVČOVÉ MÄSO

ID 13213 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)


Domáca šunka - trošku inak


[ recept č. 48389 zo dňa  ]


Domáca šunka - trošku inak


POTREBNÉ PRÍSADY

1,5 kg bravčového pliecka, 20 g rýchlosoľ, 1 čl soľ, 1 čl kryštál. cukor, 1,5 dcl vlažná voda

POSTUP PRÍPRAVY

Mäsko odblaníme, a odvážime 1,5 kg. Nakrájame na kocky tak 1x1 cm. Vo vode rozpustíme soli a cukor. Po úplnom rozpustení vmasírujeme do mäska až tekutina zostane úplne v mäsku. Masírujeme. Dáme do chladničky na 24-48 hod a 2x denne premiesime.
Zmes vtláčame do formy, aby neboli fugy medzi kúskami.
A teraz to hlavné: nemám vysoký hrniec, aby som mohla šunku variť, tak som ju dala do rúry na teplovzdušnú (len zadný ventilátor) a teplotu som nastavila na 80 C. Od rozohriatia za 2,5 hod som rúru vypla. Šunka musí úplne vychladnúť (tak 3 hoďky), potom ju môžeme otvoriť.
Je šťavnatá, krehká, voňavá, ružová, dá sa krájať na tenúčko.
A to hlavné: je bez Éčiek a iných chemikálii a má skoro 100% mäska !!!
<< Zvonilka pre moju Vikinku | Domáca šunka - trošku inak | Kvetinková >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (27.6.2012, 11:18)
Vyskúšané, odporúčam |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
dobreazdravo m. (dobreazdravo) ID 243510 (18.6.2012, 22:51)
Chcel som pochváliť za kvalitný recept, ale...

"Rýchlosoľ - dusinatá soliaca zmes vhodná na prípravu dusenej šunky

Zloženie

Kamenná soľ, 0,6% dusitan sodný, cukor, škrobový sirup, dextróza

Dusitanová soliaca zmes sa nemôže používať ako náhrada jedlej soli a nie je vhodná na priamu konzumáciu."
E250,251, je v mnohých krajinách zakázaný. Dusičnan sodný sa mení v tele na dusitan. Spôsobuje bolesti hlavy, negatívne kožné prejavy, hyperaktivitu.

Ako keby sme toho nemali dosť v reštauráciách, závodných a školských jedálniach, v kupovaných výrobkoch. Ešte aj doma si to budeme do jedla pridávať?
Skúste nabudúce bez nej, šunka síce nebude tak "zdravo" ružová, ale bude určite chutná. V opačnom prípade nevidím dôvod vyrábať si ju doma.

http://dobreazdravo.sk/udena-sunka-z-obchodu-utekajme/
ODPOVEDAŤ
Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (28.10.2012, 10:13)
na priamu konzumaciu urcite nie, ale je tam len jedno Ecko
pozrite si na sunke v obchode, kolko vselijakych chemiklalii, dochucovadiela E-cok si kupujete - aj v tej najdrahsej sunke je ich asi 6... vlastna skusenost - radsej si ju spravim doma - keby som mohla chovat prasa, tak by to bolo uplne OK (L)
ODPOVEDAŤ
Olga M. (minaroli) ID 83208 (12.6.2012, 20:49)
Ahoj. Šunka vyzerá perfektne. Chcem sa len spýtať. Ten šunkovar si dala do rúry do nejakej nádoby s vodou, alebo len tak?
ODPOVEDAŤ
Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (28.10.2012, 10:11)
šunka išla len na rošt bez vody
ODPOVEDAŤ
Saša L. (Alexa61) ID 107270 (11.6.2012, 9:33)
ja davam pol na pol rychlosol so solou a je krasna ta sunka...
ODPOVEDAŤ
Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (28.10.2012, 10:11)
(L)
ODPOVEDAŤ
Anna M. (Medulienka1) ID 239430 (11.6.2012, 8:27)
mňam, konečne recept s mäskom! (Y) (Y) (Y) (clamp) (kocka) (kocka)
ODPOVEDAŤ
sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (10.6.2012, 23:05)
8o| ja chcem formu :-)keby som mala,hne´d ju urobím (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Milada K. (milad) ID 54061 (10.6.2012, 22:34)
Šunka vyzerá perfektne a konečne je tu zas niečo od mäsa. (Y) ukladám medzi obľúbené. A len taká mini pripomienka...rýchlosoľ JE chemikália. No kde dnes chemikálie nie sú, však? ,-)
ODPOVEDAŤ
Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (10.6.2012, 22:36)
je tam len jedno Éčko - to je menej ako na obale hociktorej kupovanej . Toto je moja prvotina, nabuduce skusim bez tej rychlosoli, ale ze bude siva, som pocula...
ODPOVEDAŤ
Milada K. (milad) ID 54061 (10.6.2012, 23:25)
...pravda, že sme zvyknutí na tú "správnu" ružovú farbu a tú má na svedomí práve oná chémia, bez nej naozaj bude šunka sivá, ako varené mäso, aj chuť sa málinko bude líšiť. Toto je naozaj menšie zlo ako všetky tie zlepšujúce prísady, čo nakupujeme...myslím. My sme mäsoví a zeleninoví, tak toto najbližšie určite skúsim, aj napriek éčku (pl)
ODPOVEDAŤ
Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (10.6.2012, 21:41)
Ten šunkovar si dala normálne do rúry? a na teplovzdušnú? To je super, lebo ja som ju minule uvarila, tak toto by mohlo byť (Y)
ODPOVEDAŤ
Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (10.6.2012, 21:44)
ano - zabudla som napisat - na teplovzdusnu - len zadny ventilator
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (10.6.2012, 21:40)
tiež robievam,je to |:o) |:o) |:o) |:o) http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27398&user=130989 (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu