
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
BRAVČOVÉ MÄSO |
Lenka F. (lienkaf) ID 13213 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 17 návštěvníkov) Domáca šunka - trošku inak[ recept č. 48389 zo dňa 10.6.2012 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 1,5 kg bravčového pliecka, 20 g rýchlosoľ, 1 čl soľ, 1 čl kryštál. cukor, 1,5 dcl vlažná voda POSTUP PRÍPRAVY Mäsko odblaníme, a odvážime 1,5 kg. Nakrájame na kocky tak 1x1 cm. Vo vode rozpustíme soli a cukor. Po úplnom rozpustení vmasírujeme do mäska až tekutina zostane úplne v mäsku. Masírujeme. Dáme do chladničky na 24-48 hod a 2x denne premiesime. Zmes vtláčame do formy, aby neboli fugy medzi kúskami. A teraz to hlavné: nemám vysoký hrniec, aby som mohla šunku variť, tak som ju dala do rúry na teplovzdušnú (len zadný ventilátor) a teplotu som nastavila na 80 C. Od rozohriatia za 2,5 hod som rúru vypla. Šunka musí úplne vychladnúť (tak 3 hoďky), potom ju môžeme otvoriť. Je šťavnatá, krehká, voňavá, ružová, dá sa krájať na tenúčko. A to hlavné: je bez Éčiek a iných chemikálii a má skoro 100% mäska !!! |
![]() | Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (27.6.2012, 11:18) |
Vyskúšané, odporúčam ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
dobreazdravo m. (dobreazdravo) ID 243510 (18.6.2012, 22:51) |
Chcel som pochváliť za kvalitný recept, ale... "Rýchlosoľ - dusinatá soliaca zmes vhodná na prípravu dusenej šunky Zloženie Kamenná soľ, 0,6% dusitan sodný, cukor, škrobový sirup, dextróza Dusitanová soliaca zmes sa nemôže používať ako náhrada jedlej soli a nie je vhodná na priamu konzumáciu." E250,251, je v mnohých krajinách zakázaný. Dusičnan sodný sa mení v tele na dusitan. Spôsobuje bolesti hlavy, negatívne kožné prejavy, hyperaktivitu. Ako keby sme toho nemali dosť v reštauráciách, závodných a školských jedálniach, v kupovaných výrobkoch. Ešte aj doma si to budeme do jedla pridávať? Skúste nabudúce bez nej, šunka síce nebude tak "zdravo" ružová, ale bude určite chutná. V opačnom prípade nevidím dôvod vyrábať si ju doma. http://dobreazdravo.sk/udena-sunka-z-obchodu-utekajme/ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (28.10.2012, 10:13) |
na priamu konzumaciu urcite nie, ale je tam len jedno Ecko pozrite si na sunke v obchode, kolko vselijakych chemiklalii, dochucovadiela E-cok si kupujete - aj v tej najdrahsej sunke je ich asi 6... vlastna skusenost - radsej si ju spravim doma - keby som mohla chovat prasa, tak by to bolo uplne OK ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga M. (minaroli) ID 83208 (12.6.2012, 20:49) |
Ahoj. Šunka vyzerá perfektne. Chcem sa len spýtať. Ten šunkovar si dala do rúry do nejakej nádoby s vodou, alebo len tak? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (28.10.2012, 10:11) |
šunka išla len na rošt bez vody | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Saša L. (Alexa61) ID 107270 (11.6.2012, 9:33) |
ja davam pol na pol rychlosol so solou a je krasna ta sunka... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (28.10.2012, 10:11) |
![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna M. (Medulienka1) ID 239430 (11.6.2012, 8:27) |
mňam, konečne recept s mäskom! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (10.6.2012, 23:05) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Milada K. (milad) ID 54061 (10.6.2012, 22:34) |
Šunka vyzerá perfektne a konečne je tu zas niečo od mäsa. ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (10.6.2012, 22:36) |
je tam len jedno Éčko - to je menej ako na obale hociktorej kupovanej . Toto je moja prvotina, nabuduce skusim bez tej rychlosoli, ale ze bude siva, som pocula... | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Milada K. (milad) ID 54061 (10.6.2012, 23:25) | |
...pravda, že sme zvyknutí na tú "správnu" ružovú farbu a tú má na svedomí práve oná chémia, bez nej naozaj bude šunka sivá, ako varené mäso, aj chuť sa málinko bude líšiť. Toto je naozaj menšie zlo ako všetky tie zlepšujúce prísady, čo nakupujeme...myslím. My sme mäsoví a zeleninoví, tak toto najbližšie určite skúsim, aj napriek éčku ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Ivana B. (1ivka) ID 20587, mimibazar.sk/1ivka (10.6.2012, 21:41) |
Ten šunkovar si dala normálne do rúry? a na teplovzdušnú? To je super, lebo ja som ju minule uvarila, tak toto by mohlo byť ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Lenka F. (lienkaf) ID 13213, mimibazar.sk/lienkaf (10.6.2012, 21:44) |
ano - zabudla som napisat - na teplovzdusnu - len zadny ventilator | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | melania l. (lararuby) ID 130989 (10.6.2012, 21:40) |
tiež robievam,je to ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |