Miriam Š. (happyMia) ID 26271 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 28 návštěvníkov)
Polhorská špacialita - Tľapkance (bryndzové)
[ recept č. 46099 zo dňa 17.2.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Pre 4 osoby: 2-3 zemiaky, 500 gr cestovín - fliačky,200 gr. bryndze, 1 smotana sľahačková aj 1 kyslá, 1 syr v črievku, cibuľa, slaninka,
POSTUP PRÍPRAVY
Toto jedlo som raz okoštovala v jednej kolibe pri Brezne. Hrozne nám to chutilo, tak som si tento recept nejako vymyslela. Postup je nasledovný. Zemiaky nakrájať na kocočky, uvariť v slanej vode, tak isto fliačky uvariť. Medzitým si opražíte slaninku do chrumkava. Mne sa najviac osvedčila Gazdovska slanina z Tesca. Je perfektna. Ked je slaninka opražená, vyberiem ju nabok do misky, a v tom vypeku som opražila 1-2 stredne cibule, nakrájané na pásiky dozlatova. V mise si zmiešam bryndzu, smotanu, pridala som aj kyslu smotanu a črievko syrokremu (tiez staci to "Teskacke" , všetko krásne premiesať a nakoniec pridať horúce uvarené fliačky a zemiaky, cibuľku a 1/2 slaninky. Musí to byť krémové, vláčne. Ak je to málo vláčne, kľudne pridajte ešte mlieko. Tľapkance ozdobiť zvyškom slaninky na vrch. |
Adéla Englerová (apea) ID 3068, mimibazar.sk/apea (25.10.2012, 12:19) |
Fantasticke jedlo. Uzasne. Neviem sa dojest. Dakujem za super recept.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miriam Š. (happyMia) ID 26271 (29.10.2012, 22:26) |
som rada ze chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (23.10.2012, 12:30) |
toto som našla http://www.zbojska.sk/restauracia/52/ musí to byť výborné. ja to doma robím s kyslou smotanou bez bryndze a slaniny. Chutí to tak trochu ako zemiaky na kyslo plus pažítka takto to musím vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miriam Š. (happyMia) ID 26271 (29.10.2012, 22:25) |
ano je to Zbojska  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Maria K. (merry) ID 73219 (23.10.2012, 10:03) |
nie som autorka, ale tipujem Zbojská, tiež som tam bola  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gertruda V. (Gerduška) ID 202878 (17.3.2012, 22:54) |
Bryndzové jedlá ja musííím!! Vyzerá to mňam . určite vyskúšam!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janka P. (pančito) ID 19247 (26.2.2012, 8:50) |
včera som varila, je to bomba, lepšie ako halušky , |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Miriam Š. (happyMia) ID 26271 (26.2.2012, 23:22) |
veru tak, mne táto dobrota tiez učarovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (17.2.2012, 19:44) |
Ja mám na chalupe susedu z Polhory a od nej mám aj recept,len sa to volá trhance a dáva sa kyslá smotana a nie fliačky,ale z cesta sa trhajú také kúsky-je to vynikajúce jedlo,tiež ho mám v receptoch  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ľubica B. (merlin_ja) ID 115208 (17.2.2012, 19:34) |
Som z PP a tie fliačky sa robia z hrubej múky a vody a štipky soli. Urobí sa pevné cesto. Troška ťažšie sa vaľká, ale mi tak na tenko a nechať troška oschnúť (polhoďku hoďku ako chcete, mi to tak robíme) a potom sa cesto trhá - oficiálne sú to trhance :o) My osobne nedávame do toho cibuľu. Vo vode zo zemiakmi na kolieska plus rasca celá (keď sú zemiaky mäkké) uvaríme spolu tie trhance. A ďalej presne ako vy. Ja osobne mám rada so syrom (strúhaný - akýkoľvek - údený je super, resp. suchší oštiepok a smotana KYSLÁ a samozrejme slaninka.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | marika s. (majika) ID 25798, mimibazar.sk/majika (17.2.2012, 17:43) |
Super isto vyskusame mnaaam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (17.2.2012, 17:35) |
Super, inak kludne mozete pouzit miesto fliackov halusky, je to vyborne jedlo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |