Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Hroznový šťavnatý koláč
[ recept č. 458 zo dňa 12.10.2006 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
CESTO: 125 g hladkej múky * 60 g masla * 1 žĺtok * 3 PL vody * 1 vanilkový cukor * štipku soli * PLNKA: 3 vajcia * ½ dcl šľahačkovej smotany * 150 g kryštálového cukru * 1 vrchovatá lyžica hladkej múky * práškový cukor na posypanie * odstopkované hrozno * NA OZDOBENIE: šľahačka
POSTUP PRÍPRAVY
Postup nie je moc jednoduchý, ale ani zložitý :-))) Taký stred. Ale pre útechu poznamenám, že s cestom sa výborne manipuluje, netrhá sa, je veľmi vláčne, ľahko sa prenesie do formy, plnku vyšľaháte šľahačom, bobule odstopkujete ručne a zjedia susedia :-))))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Na cesto potrebujeme dosku. Na dosku si dajte múku, maslo a žĺtok. |
![]() |
2. Pridajte vodu. |
![]() |
3. A vanilkový cukor. Cesto vymieste na hladký bochník. |
![]() |
4. V kredenci nájdeme valček, ak ste ho naposledy použili na Vianoce 2005, tak ho opláchnite a zaspomínajte si na minuloročné Vianočné pečivo. Už sa to blíži opäť, jupííííí! |
![]() |
5. Cesto vyvaľkajte na takú veľkosť, akú veľkú máte formu na koláč. |
![]() |
6. Formu vymažte maslom a vysypte troškou jemnej strúhanky. Jedna mamička spomínala, že namiesto strúhanky používa kokos - docela dobrý nápad! |
![]() |
7. S cestom sa výborne pracuje. AJ mi bolo ľúto sa s ním rozlúčiť... fňuk :-), Laura by sa s ním určite rada zahrala. Cesto preneste z dosky a jemne ho natlačte do formy. |
![]() |
8. Takto nejako. Okrajte obrežte. |
![]() |
9. Vidličkou cesto popichajte a dajte ho do chladničky na čas, pokiaľ nachystáte hrozno a urobíte plnku. |
![]() |
10. Hrozno umyte. |
![]() |
11. ... a nechajte poriadne odtiecť na čistej utierke.... |
![]() |
12. V mise si vyšľahajte tri celé vajíčka s kryštálovým cukrom. |
![]() |
13. Pridajte lyžicu hladkej múky, |
![]() |
14. a pol deci šľahačkovej smotany. Ak je cesto riedke, dajte menej smotany. |
![]() |
15. Hrozno naukladajte do formy. Jeminenko, aká pekná ostrá fotka :-)) |
![]() |
16. Bobule zalejte plnkou. Ak máte menšiu alebo väčšiu formu, prispôsobte objem plnky forme. Nalejte asi o niečo viac ako do 3/4 výšky formy, ak máte vyvýšené okraje, dajte viac plnky. |
![]() |
17. Hotovo. Koláč pečieme pri teplote 175 stupňov asi 35-40 minút. Pečie sa dlhšie, tak vrch prikryte alobalom, aby nezhorel. Vrch koláča bude najprv po upečení veľmi krehký, snažte sa ho rukami nepreboriť. |
![]() |
18. Tu je upečený. Trocha "se pripékol". Ale nevadí, |
![]() |
19. .... schováme to práškovým cukrom. |
![]() |
20. Toto bol koláč, ktorý pobudol na tomto svete iba polhodinku. Je to naozaj veľmi nespravodlivé :-((( Výborne VRAJ chutil s kokosovou šľahačkou - t.j. overená zaručená informácia od chlapov, ktorí ho hneď zapili "burčákom". Dobré jazyky tvrdili, že koláč bol výborný, šťavnatý a bolo ho málo, ako inak. A zlé jazyky tvrdili, že koláč zapiť burčiakom sa neoplatí, zvlášť v prípade, keď je v dome veľa zákrut po najbližší záchod... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (22.6.2010, 22:47) |
Mňam, výborný receptík. Už som ho piekla 3x za tento týždeň. Len 1x som použila hrozienko a keďže sú teraz čerešne, tak som vykôstkovala čerešne a bolo. Výborné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (13.10.2006, 10:14) |
Tak toto som uz niekde jedla, ale s egrešami ( u mojej babičky ich volali "gegacky" )....bolo to super..kyslasté....tak s hroznom to musí byť ako "babičkina stará perová perina". Milovala som ju...tak určite si zamilujem aj toto "hrozienko v perinke -na cestovej postieľke"  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 20:35) |
Marcelka prosím ťa kde dostanem kúpiť takúto formu? Všimla som si, že nepoužívaš silikónové formy, čo neosvedčili sa ti? V každom prípade koláčik ako vždy vyzerá skvele!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 20:37) |
Ahoj Erika, ďaakujem! Konkrétne túto už neviem odkiaľ mám, ale kúpiš ju v každom hypermarkete, vídavam ich ozaj skoro všade. Silikónové nepoužívam, lebo sú strašne drahé a splnia ten istý účel ako lacnejšie. A vďaka za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 21:06) |
a ja som si myslela, že silikónové sú najlepšie tak som si ich nakúpila, že ich už konečne vyskúšam a hľa mimibazárová odborníčka na varenie a pečenie mi to žiaľ nepotvrdila . Tak nič Macušik...bežím do "hypermarketu", čo mi zbýva  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (13.10.2006, 9:34) |
Eri, keď niekde zbadám túto formu, dám Ti vedieť a pošlem Ti ju, ok?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Erika B. (BrDo) ID 3728 (13.10.2006, 12:52) |
ty si poklad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 19:18) |
... Fufiček, "Je to rozkoš" - povedal manžel. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |