končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) Hroznový šťavnatý koláč[ recept č. 458 zo dňa 12.10.2006 ] POTREBNÉ PRÍSADY CESTO: 125 g hladkej múky * 60 g masla * 1 žĺtok * 3 PL vody * 1 vanilkový cukor * štipku soli * PLNKA: 3 vajcia * ½ dcl šľahačkovej smotany * 150 g kryštálového cukru * 1 vrchovatá lyžica hladkej múky * práškový cukor na posypanie * odstopkované hrozno * NA OZDOBENIE: šľahačka POSTUP PRÍPRAVY Postup nie je moc jednoduchý, ale ani zložitý :-))) Taký stred. Ale pre útechu poznamenám, že s cestom sa výborne manipuluje, netrhá sa, je veľmi vláčne, ľahko sa prenesie do formy, plnku vyšľaháte šľahačom, bobule odstopkujete ručne a zjedia susedia :-)))) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI 1. Na cesto potrebujeme dosku. Na dosku si dajte múku, maslo a žĺtok. 2. Pridajte vodu. 3. A vanilkový cukor. Cesto vymieste na hladký bochník. 4. V kredenci nájdeme valček, ak ste ho naposledy použili na Vianoce 2005, tak ho opláchnite a zaspomínajte si na minuloročné Vianočné pečivo. Už sa to blíži opäť, jupííííí! 5. Cesto vyvaľkajte na takú veľkosť, akú veľkú máte formu na koláč. 6. Formu vymažte maslom a vysypte troškou jemnej strúhanky. Jedna mamička spomínala, že namiesto strúhanky používa kokos - docela dobrý nápad! 7. S cestom sa výborne pracuje. AJ mi bolo ľúto sa s ním rozlúčiť... fňuk :-), Laura by sa s ním určite rada zahrala. Cesto preneste z dosky a jemne ho natlačte do formy. 8. Takto nejako. Okrajte obrežte. 9. Vidličkou cesto popichajte a dajte ho do chladničky na čas, pokiaľ nachystáte hrozno a urobíte plnku. 10. Hrozno umyte. 11. ... a nechajte poriadne odtiecť na čistej utierke.... 12. V mise si vyšľahajte tri celé vajíčka s kryštálovým cukrom. 13. Pridajte lyžicu hladkej múky, 14. a pol deci šľahačkovej smotany. Ak je cesto riedke, dajte menej smotany. 15. Hrozno naukladajte do formy. Jeminenko, aká pekná ostrá fotka :-)) 16. Bobule zalejte plnkou. Ak máte menšiu alebo väčšiu formu, prispôsobte objem plnky forme. Nalejte asi o niečo viac ako do 3/4 výšky formy, ak máte vyvýšené okraje, dajte viac plnky. 17. Hotovo. Koláč pečieme pri teplote 175 stupňov asi 35-40 minút. Pečie sa dlhšie, tak vrch prikryte alobalom, aby nezhorel. Vrch koláča bude najprv po upečení veľmi krehký, snažte sa ho rukami nepreboriť. 18. Tu je upečený. Trocha "se pripékol". Ale nevadí, 19. .... schováme to práškovým cukrom. 20. Toto bol koláč, ktorý pobudol na tomto svete iba polhodinku. Je to naozaj veľmi nespravodlivé :-((( Výborne VRAJ chutil s kokosovou šľahačkou - t.j. overená zaručená informácia od chlapov, ktorí ho hneď zapili "burčákom". Dobré jazyky tvrdili, že koláč bol výborný, šťavnatý a bolo ho málo, ako inak. A zlé jazyky tvrdili, že koláč zapiť burčiakom sa neoplatí, zvlášť v prípade, keď je v dome veľa zákrut po najbližší záchod... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
gabika p. (gabikapl) ID 27682 (22.6.2010, 22:47) | |
Mňam, výborný receptík. Už som ho piekla 3x za tento týždeň. Len 1x som použila hrozienko a keďže sú teraz čerešne, tak som vykôstkovala čerešne a bolo. Výborné |
|
ODPOVEDAŤ |
Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (13.10.2006, 10:14) | |
Tak toto som uz niekde jedla, ale s egrešami ( u mojej babičky ich volali "gegacky" )....bolo to super..kyslasté....tak s hroznom to musí byť ako "babičkina stará perová perina". Milovala som ju...tak určite si zamilujem aj toto "hrozienko v perinke -na cestovej postieľke" | |
ODPOVEDAŤ |
Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 20:35) | |
Marcelka prosím ťa kde dostanem kúpiť takúto formu? Všimla som si, že nepoužívaš silikónové formy, čo neosvedčili sa ti? V každom prípade koláčik ako vždy vyzerá skvele! | |
ODPOVEDAŤ |
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 20:37) | ||
Ahoj Erika, ďaakujem! Konkrétne túto už neviem odkiaľ mám, ale kúpiš ju v každom hypermarkete, vídavam ich ozaj skoro všade. Silikónové nepoužívam, lebo sú strašne drahé a splnia ten istý účel ako lacnejšie. A vďaka za pochvalu | ||
ODPOVEDAŤ |
Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 21:06) | |||
a ja som si myslela, že silikónové sú najlepšie tak som si ich nakúpila, že ich už konečne vyskúšam a hľa mimibazárová odborníčka na varenie a pečenie mi to žiaľ nepotvrdila . Tak nič Macušik...bežím do "hypermarketu", čo mi zbýva | |||
ODPOVEDAŤ |
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (13.10.2006, 9:34) | ||||
Eri, keď niekde zbadám túto formu, dám Ti vedieť a pošlem Ti ju, ok? | ||||
ODPOVEDAŤ |
Erika B. (BrDo) ID 3728 (13.10.2006, 12:52) | |||||
ty si poklad | |||||
ODPOVEDAŤ |
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (12.10.2006, 19:13) | |
Maci mňamiky..... | |
ODPOVEDAŤ |
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 19:18) | ||
... Fufiček, "Je to rozkoš" - povedal manžel. | ||
ODPOVEDAŤ |