
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) Hroznový šťavnatý koláč[ recept č. 458 zo dňa 12.10.2006 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY CESTO: 125 g hladkej múky * 60 g masla * 1 žĺtok * 3 PL vody * 1 vanilkový cukor * štipku soli * PLNKA: 3 vajcia * ½ dcl šľahačkovej smotany * 150 g kryštálového cukru * 1 vrchovatá lyžica hladkej múky * práškový cukor na posypanie * odstopkované hrozno * NA OZDOBENIE: šľahačka POSTUP PRÍPRAVY Postup nie je moc jednoduchý, ale ani zložitý :-))) Taký stred. Ale pre útechu poznamenám, že s cestom sa výborne manipuluje, netrhá sa, je veľmi vláčne, ľahko sa prenesie do formy, plnku vyšľaháte šľahačom, bobule odstopkujete ručne a zjedia susedia :-)))) OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() 1. Na cesto potrebujeme dosku. Na dosku si dajte múku, maslo a žĺtok. ![]() 2. Pridajte vodu. ![]() 3. A vanilkový cukor. Cesto vymieste na hladký bochník. ![]() 4. V kredenci nájdeme valček, ak ste ho naposledy použili na Vianoce 2005, tak ho opláchnite a zaspomínajte si na minuloročné Vianočné pečivo. Už sa to blíži opäť, jupííííí! ![]() 5. Cesto vyvaľkajte na takú veľkosť, akú veľkú máte formu na koláč. ![]() 6. Formu vymažte maslom a vysypte troškou jemnej strúhanky. Jedna mamička spomínala, že namiesto strúhanky používa kokos - docela dobrý nápad! ![]() 7. S cestom sa výborne pracuje. AJ mi bolo ľúto sa s ním rozlúčiť... fňuk :-), Laura by sa s ním určite rada zahrala. Cesto preneste z dosky a jemne ho natlačte do formy. ![]() 8. Takto nejako. Okrajte obrežte. ![]() 9. Vidličkou cesto popichajte a dajte ho do chladničky na čas, pokiaľ nachystáte hrozno a urobíte plnku. ![]() 10. Hrozno umyte. ![]() 11. ... a nechajte poriadne odtiecť na čistej utierke.... ![]() 12. V mise si vyšľahajte tri celé vajíčka s kryštálovým cukrom. ![]() 13. Pridajte lyžicu hladkej múky, ![]() 14. a pol deci šľahačkovej smotany. Ak je cesto riedke, dajte menej smotany. ![]() 15. Hrozno naukladajte do formy. Jeminenko, aká pekná ostrá fotka :-)) ![]() 16. Bobule zalejte plnkou. Ak máte menšiu alebo väčšiu formu, prispôsobte objem plnky forme. Nalejte asi o niečo viac ako do 3/4 výšky formy, ak máte vyvýšené okraje, dajte viac plnky. ![]() 17. Hotovo. Koláč pečieme pri teplote 175 stupňov asi 35-40 minút. Pečie sa dlhšie, tak vrch prikryte alobalom, aby nezhorel. Vrch koláča bude najprv po upečení veľmi krehký, snažte sa ho rukami nepreboriť. ![]() 18. Tu je upečený. Trocha "se pripékol". Ale nevadí, ![]() 19. .... schováme to práškovým cukrom. ![]() 20. Toto bol koláč, ktorý pobudol na tomto svete iba polhodinku. Je to naozaj veľmi nespravodlivé :-((( Výborne VRAJ chutil s kokosovou šľahačkou - t.j. overená zaručená informácia od chlapov, ktorí ho hneď zapili "burčákom". Dobré jazyky tvrdili, že koláč bol výborný, šťavnatý a bolo ho málo, ako inak. A zlé jazyky tvrdili, že koláč zapiť burčiakom sa neoplatí, zvlášť v prípade, keď je v dome veľa zákrut po najbližší záchod... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | gabika p. (gabikapl) ID 27682 (22.6.2010, 22:47) |
Mňam, výborný receptík. Už som ho piekla 3x za tento týždeň. Len 1x som použila hrozienko a keďže sú teraz čerešne, tak som vykôstkovala čerešne a bolo. Výborné ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (13.10.2006, 10:14) |
Tak toto som uz niekde jedla, ale s egrešami ( u mojej babičky ich volali "gegacky" )....bolo to super..kyslasté....tak s hroznom to musí byť ako "babičkina stará perová perina". Milovala som ju...tak určite si zamilujem aj toto "hrozienko v perinke -na cestovej postieľke" ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 20:35) |
Marcelka prosím ťa kde dostanem kúpiť takúto formu? Všimla som si, že nepoužívaš silikónové formy, čo neosvedčili sa ti? V každom prípade koláčik ako vždy vyzerá skvele! ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 20:37) |
Ahoj Erika, ďaakujem! Konkrétne túto už neviem odkiaľ mám, ale kúpiš ju v každom hypermarkete, vídavam ich ozaj skoro všade. Silikónové nepoužívam, lebo sú strašne drahé a splnia ten istý účel ako lacnejšie. A vďaka za pochvalu ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 21:06) | |
a ja som si myslela, že silikónové sú najlepšie ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (13.10.2006, 9:34) | ||
Eri, keď niekde zbadám túto formu, dám Ti vedieť a pošlem Ti ju, ok? ![]() ![]() ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Erika B. (BrDo) ID 3728 (13.10.2006, 12:52) | |||
ty si poklad ![]() |
|||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (12.10.2006, 19:13) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 19:18) |
... Fufiček, "Je to rozkoš" - povedal manžel. | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |