Monika B. (Monullik) ID 170902 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
Zázvorníky od kolegu :))
[ recept č. 45431 zo dňa 18.1.2012 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
5 žĺtkov, 2x 250g práškového cukru, 70g polohrubej múky, 1 ČL salajky, podľa chuti mletého zázvoru (dávam 20g aby mali grády, zázvorovú chuť milujem :* )
POSTUP PRÍPRAVY
Žĺtka vymiešame s jednou časťou (250g) práškového cukru do peny, zostalo nám ešte 250g, ktoré si odložíme. Do tejto masy pridáme 1 ČL salajky a necháme 2-3hod odpočívať v teple (sem tam premiešame pretože sa vytvorí škrupinka). Po troch hodinkách primiešame zvyšok práškového cukru a múku so zázvorom. Cesto sa najlepšie mieša rukami, ale až keď sa pridáva múka, lepšie sa zapracuje. Vložíme na 12 hod do chladničky. Cesto vygúľame na hrúbku 5mm, formičkami povykrajujeme ľubovolné tvary. Zázvorníčky potom poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch cca 10 minút až pokiaľ sa nezačnú "červenať". Nakoľko každý typ inak pečie odporúčam sledovať :) Aby ste sa potom nezľakli, pretože koláčiky sú vo vnútri duté, a pri pečení abnormálne zväčšia objem :) Tento recept mám z práce od kolegu, u ktorého ich pečie jeho svokra. Sú SKVELÉ, vyskúšajte a už nebudete robiť žiadne iné!!!! GARATNUJEM :*
P.S. skoro som zabudla pridať jednu dobrú radu - cesto je veľmi zvláštne, pri vaľkaní sa rado trhá, tak potom trošku trpezlivosti. Treba sa s ním pohrať, určite s k nemu každý nájde cestu, tak ako som si hľadala aj ja :)) No proste ich milujem :* tak sa s nimi rada prplem, aby som si vyčarila "nebíčko v papuľke".
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
5 žĺtkov čakajúcich na práškový cukor :) |
![]() |
žĺtka sa dočkali cukru :p |
![]() |
takto sa nám zmiešali v miske :) |
![]() |
krásne bublinkové po troch hodinkách leňošenia :p |
![]() |
primiešali sme druhé kolo práškového cukru |
![]() |
teraz sme dali múku so zázvorom, ktorá sa nekamaráti s vareškou :)) tak si s ňou poradíme rukami :D |
![]() |
ruky si povedali svoje, zvládli to :) krásne cesto čaká na chladničku :* |
![]() |
začiatok pečenia mojich obľúbených kouáčikov :) |
![]() |
zázvorníčky upečené, majú byť trošku bledšie :) to je tak keď niekto pečie v noci :p |
![]() |
umelecké foto :p |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Helena K. (helka333) ID 78665 (23.11.2013, 11:50) |
Monika, dnes som piekla tieto zázvorníky a moje postrehy : večer som mala veľký problém s cestom, po pridaní múky som rukami cesto miesila 20 min. a nedalo sa to spojiť, cesto sa mi mrvilo a bolo tvrdé, neviem, či tam nemalo ísť menej cukru ? Alebo o 1 žltok viac? Po 12 hod. som odoberala kúsky cesta, nejako spolu rozvaľkala a vykrajovala po 1 - 2 kusoch. Upiekla som, vrch nie je hladký, ale chuťovo sú vynikajúce, manžel sa nimi napcháva, okrem vzhľadu nemajú žiadnu chybu. Nevieš prečo to cesto bolo také ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Monullik) ID 170902 (24.11.2013, 18:35) |
Nie Helenka, suroviny musia zostať rovnaké, neviem, aký by bol výsledok, keby ich pomeníš Premiešala si občas tie žĺtka so salajkou? Mne to raz šarapatilo, keď som ich zabudla premiešať, alebo si nemala vajíčka vytiahnuté hneď z chladničky? Ja ich vyťahujem a nechám zohriať na izbovú teplotu, cesto nepoužívam ihneď, ako ho vytiahnem z chladničky, ale ho nechám cca 10 min vonku, potom (ako píšeš ty) po kusoch trhám a vaľkám, občas tomu pomôžem tak, že keď sa pri vaľkaní trhá, ho z bokov spojím rukami, múky sa neboj, keď ideš vaľkať, dobre ich podsyp .... inak ma nič iné nenapadá Vrch koláčikov mám vždy pekne hladký, ako na obrázku, je pravda, že to cesto je také "svojské" a treba mu prísť na chuť možno pri ďalšom pečení to bude lepšie ale som rada, že chutia ja ich idem tiež budúci víkend piecť len z bielkov, čo zostávajú chcem vyskúšať makrónky z nich mám obavu, lebo sa zase nekamarátim s činnosťou = šľahanie bielkov a curku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Helena K. (helka333) ID 78665 (25.11.2013, 9:38) |
Monika, ďakujem za odpoveď. Čo ti poviem, upiekla som 2 plechy a dnes ráno sú tam iba 2 ks, manželovi sa vidia chuťovo najlepšie čo som zatiaľ skúšala (a to ich bolo veľa!), chce, aby som ich znovu robila, a že do Vianoc vychytám aj tie "muchy" s cestom. Ja chcem zo zvyšných bielkov robiť kokosky z r.1930 (český MMB). Ešte raz vďaka .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Monika B. (Monullik) ID 170902 (25.11.2013, 12:22) |
supeeer teším sa s tebou, že zožali taký úspech neboooooj, cesto budeš mať do Vianoc v malíčku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana K. (rosnicka17) ID 64974 (19.11.2013, 17:13) |
Nie je to potom taký koláčik, cukrový a chrumkavý, ako boli kedysi dávno rakvičky? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Monullik) ID 170902 (21.11.2013, 11:42) |
rakvičky nepoznám takže neviem ako chutia ale chrumkavé sú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Helena K. (helka333) ID 78665 (17.11.2013, 13:24) |
Monika, tieto zázvorníky sa neukladajú na plech opačnou stranou? Vyzerajú super a chystám sa ich vyskúšať ešte pred vianočným pečením, u nás zázvorníky nikdy nesmú chýbať, robím ich z viac dávok, je to u nás pečivko č.1.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Monullik) ID 170902 (19.11.2013, 16:45) |
Ahoj Helenka, nie neotáčajú, tak ako ich vykrojíš ich dáš na plech  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila P. (nika420) ID 179763 (11.2.2012, 17:34) |
vyzerajú krásne , chcela by som ich vyskúšať, prosím ide do cesta opravdu tak málo múky (70g)? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Monullik) ID 170902 (11.2.2012, 21:05) |
ahoj Jarka, áno múky ide iba tak málo, ja som sa tiež čudovala, ale výsledok vidíš sama na plechu si sa zľakla že to je preklep že?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jarmila P. (nika420) ID 179763 (12.2.2012, 12:06) |
Monika, ďakujem , uhádla si prepáč, pečiem zázvorníky už veľa rokov a s takýmto pomerom múky som sa ešte nestretla, určite ich vyskúšam, peknú nedeľu a veľa zdaru , |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Monika B. (Monullik) ID 170902 (12.2.2012, 18:24) |
ja som vystriedala iba dva recepty, a tento bol tretí, už viac ani neskúšam aj tebe peknú nedeľu, daj vedieť či chutili potom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Andrea K. (Andi) ID 260, mimibazar.sk/andi (20.1.2012, 12:10) |
z toho cesta sa potom vykrajujú tvary či ako? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Monullik) ID 170902 (20.1.2012, 12:15) |
ano z neho potom treba povykrajovat s formickou vsakovake tvary, ja mam oblubene kvietky ehm a hned to tam idem aj upravit :D |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Monika B. (Monullik) ID 170902 (20.1.2012, 12:18) |
už som to pripísala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  | Andrea K. (Andi) ID 260, mimibazar.sk/andi (20.1.2012, 12:41) |
oki, pre nás laičky treba, ešte to upečiem vcelku , teda ak vôbec upečiem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  | Monika B. (Monullik) ID 170902 (20.1.2012, 16:00) |
pre toto cele osadenstvo zienok co je na mimibazare by som urobila vsetko ved tie NAJ recepty najdem vzdy tu uz ani nikde nepozeram a neboj upecies je to uuuplne jdnoduche kazda z nas je sikulka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.1.2012, 11:35) |
musím vyskúšať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika B. (Monullik) ID 170902 (20.1.2012, 12:02) |
Ivetka urcite neobanujes ![[A]](//img-new.mimibazar.sk/h/bs/i/17.gif) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |