. .. .. .. .. .. .
. .

Sushi maki - RECEPT 39917

Lucia H. (Loulou) ID 9887
mimibazar.sk/loulou
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 5.1.2007
Naposledy: 30.4.2022 22:26
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 33
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 10
NÁVODY 0

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)


Sushi maki


[ recept č. 39917 zo dňa  ]


Sushi maki


POTREBNÉ PRÍSADY

Pre dve osoby: 250 g sushi ryže, 3 plátky nori (riasy), krabie tyčinky, avokádo, ryžový ocot, hnedý cukor, soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Viď obrázkový postup

OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Toto sú základné ingrediencie - ryža, riasy a ocot - odporúčam zaobstarať si vyslovene lepivú SUSHI ryžu, pretože s klasickou to síce na prvý pohľad nahradíte, ale chuť je iná.


Varenie ryže - kapitola sama o sebe:) Ja si najprv ryžu (cca 250 g) vložím do hlbšej misky, zalejem studenou vodou a premývam, kým nie je voda kalná. Potom ryžu preložím do sitka, nechám odkvapkať a tento postup zopakujem takých päťkrát. Umytú ryžu napokon vložím do hrnca a zalejem cca 350 ml studenej vody (čo je asi približne 1 cm nad úroveň ryže). Varím pod pokrievkou na miernom ohni, kým sa voda neodparí. Odstavím z ohňa a nechám "dôjsť" (pod pokrievkou) asi 10 minúť.


Medzitým si pripravím nálev na ryžu - 3 PL sushi octu, 2 ČL hnedého cukru (ak nemáte, aj biely bude ok) a pol ČL soli. Toto vštko treba spolu riadne rozmiešať, aby bol nálev číry a neplávali v ňom ešte kryštáliky cukru alebo soli. Aby to išlo ľahšie, môžte ocot trocha ohriať, ale ja to nerobievam.


Uvarenú a odstátu ryžu preložíme do keramickej alebo sklenenej misky, necháme vychladnúť. Avšak ešte pred chladením do (horúcej) ryže rovnomerne rozlejeme pripravený nálev a (najlepšie) drevenou varečkou poriadne premiešame. Ale dávame pozor, aby z toho nevznikla kaša:)


Ja som do náplne použila krabie tyčinky a avokádo, ale tú sa fantázii medze nekladú - môžte použiť na pásiky nakrájanú uhorku, omeletu, údeného lososa a pod. Skrátka, čo vám chutí.


A ideme nato - pripravíme si bambusovú podložku na vytváranie roliek. Dostať kúpiť v ázijských potravinách.


Na podložku si dáme jeden plát riasy nori (lesklou stranou na spodok, tá drsná je navrchu). Pripravíme si misku s vodou, pretože sushi ryža je naozaj LEPKAVÁ. Skôr než si ryžu naberiete do ruky, poriadne si namočte prsty do vody (nech z nich kľudne tá voda aj kvapká), pretože vás bude triafať sľak, ako sa bude lepiť:) Ryžu rovnomerne rozkladajte na riasu (asi v 0,5 až 1 cm vrstve) a po každom nabratí ryže namočiť prsty do vody !!!!!. Na vrchnom okraji riasy nechávajte centimetrový pás voľný.


Asi takto:) Približne v jednej tretine riasy si naukladajte to, čo chcete mať vo vnútri a ide sa rolovať...


Najprv zbalíme časť, kde je plnka a po celej dĺžke kompaktne stlačíme...


...potom zrolujeme zvyšok (samozrejme dvomi rukami) a v závere opäť po celej dĺžke stlačíme do podoby valca.


Tadáááá....a valec je hotový:)


Potom nám už len ostáva rolku rozkrájať. Na to treba určite poriadne ostrý nôž, vyšší pohár so studenou vodou a papierovú utierku. Postup: nôž namočíme do vody a prekrojíme rolku v strede. Samozrejme, že mrcha lepkavá ryža sa na nôž hneď nalepí, preto ho treba utrieť do papierovej utierky a pred ďalším krájaním opäť namočiť do vody. Dve vzniknuté časti rolky potom už krájajte na asi 1-1,5 cm kúsky. Nezabúdať: pred každým rezom namočiť nôž do vody! Sushi sa papá so sójovou omáčkou, v ktorej rozmiešame trocha japonského chrenu - wasabi. A takto to vyzeralo u nás:)


...a ešte jedna vec - nakladaný zázvor - tiež jedna z príloh sushi. Môj muž bez neho sushi nezje, ale ja ho naozaj ku šťastiu nepotrebujem:)



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Kura na soli - super chrumkavé | Sushi maki | Briam - pečená zelenina >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Sumo B. (sumoboss) ID 319431 (20.2.2016, 15:59)
Možno vás zaujme u nás populárna variácia maki sushi. https://www.youtube.com/watch?v=K1cNRSYcd-g
ODPOVEDAŤ
Lucia K. (Lucinda) ID 5493, mimibazar.sk/emmusa (20.1.2012, 20:42)
Lucia môžem sa spýtať kde kupujete tie všetky špeciálne ingrediencie? Zázvor, ryžu, ocot ..... Ďakujem.
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (21.1.2012, 15:43)
Na SK to mavaju bud v Tescu v oddeleni medzinarodnej kuchyne, ale rovnako sa to da objednat aj na asiafood.sk (sidlo na Feriencikovej ulici v BA). Maju tam skvely vyber, ked som doma na SK, chodievam nakupovat azijske potraviny prave tam. (Y)
ODPOVEDAŤ
Maria M. (misqs17) ID 166394 (11.6.2011, 14:34)
tak myslim,ze na prvy krat to celkom islo...nabuduce mozno pridam trocha viac toho nalevu, strasne mi tak chuti :-)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=805692 (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (21.6.2011, 8:37)
No paraaaaada (Y) (Y). To som rada, ze chutilo (clamp).
ODPOVEDAŤ
Maria M. (misqs17) ID 166394 (11.6.2011, 9:52)
urcite vyskusam, som v anglicku, a myslim ze vsetky tie suroviny maju v tesco pokope...dam vediet ako to dopadlo...vdaka za postup... (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
sylvia r. (sisaxxl) ID 117702, mimibazar.sk/sisaxxl (17.5.2011, 1:18)
*-) *-) *-)tak toto by som chcela raz vyskúšať :-)Ale nie robiť,najskôr by som to asi radšej ochutnala ,-)Aj keď to vyzerá výborne (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (18.5.2011, 10:52)
(L) (L) veru nie kazdy je sushi lover a mnoho ludi tuto - pre mna - mnamku naozaj nemusi. Ma svoju specificku chut, ktoru nie kazdy zvlada, ale treba skusit a mozno ta to chyti :-).
ODPOVEDAŤ
zuzana k. (zuzankakla) ID 116696 (14.5.2011, 13:56)
Luci skvely navod (Y) (Y) (Y)

ja ako lenivec a sporovlivec robim maki z normalnej ryze a namiesto toho bambusoveho veca pouzivam papier na pecenie- a fakt si ho neviem vynachvalit pri baleni ,-)
ODPOVEDAŤ
Lucia H. (Loulou) ID 9887, mimibazar.sk/loulou (14.5.2011, 15:10)
S papierom na pecenie som to este neskusala, ale co nie je moze byt :-)
ODPOVEDAŤ
Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (13.5.2011, 19:55)
hneď by som si dala, kde bývaš? :-)
ODPOVEDAŤ
MIRIAM T. (pamacka) ID 54555 (13.5.2011, 19:38)
hoci niesom priaznivec sushi,nadhera-šikovná |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu