Jana S. (JaniS.) ID 159902 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
Kávovo - višňová torta
[ recept č. 39078 zo dňa 10.4.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
(rozpočet na 26 cm formu) MRAMOROVÝ KORPUS: 6 vajec (oddeliť ž od b), 360 g prášk. cukru (180+180), 1,5 bal. vanilínového cukru, 225 ml oleja, 150 ml vriacej vody, 375 g hladkej múky, 1 pdp + necelá KL jedlej sódy, 3 PL kakaa +++ PLNKA: 200 g čokolády min. 60 %-tnej, 6 PL prášk. cukru, 5 PL kryšt. cukru, rum a zrnková nezaliata káva podľa chuti, 300 g tuku, jeden 7 dcl pohár zaváraných višní ( ja som dala ešte aj jeden 3 dcl pohár zaváraných sliviek, lebo polovicu višní som musela vyhodiť, keďže mali čierne bodky) +++ POLEVA: 50 g prášk. cukru, 60 g masla, 1 PL kakaa, 1,5 PL mlieka, 1,5 KL Zlatého klasu či Gustinu
POSTUP PRÍPRAVY
1. KORPUS: Bielka si vyšľaháme s polovicou práškového cukru v jednej miske. V druhej miske si vyšľaháme žĺtky s vanilínovým cukrom a druhou polovicou prášk. cukru. Potom pridáme olej, vriacu vodu, múku s pdp a sódou a nakoniec zľahka vmiešame vareškou ochutený sneh z bielkov. Tretinu cesta odoberieme a pridáme do nej 3 PL kakaa. Do stredu vymastenej a pomúčenej tortovej formy kladieme striedavo 2 PL svetlého cesta, naň 1 PL tmavého cesta... pokiaľ nespotrebujeme obe cestá. Pečieme pri 150°C asi 35-45 minút, teda pokiaľ sa cesto neoddeľuje od kraja formy (test špajdľou). 2. PLNKA: Vyšľaháme si prášk. cukor s tukom, pridáme roztopené čokolády a šľaháme. Prisypeme kávu (ja som dala do 3 KL) a prilejeme rum (u mňa asi 1,5 PL) podľa chuti. Všetko opäť spolu vyšľaháme (môžme ešte pridať kryšt. cukor, ak je krém príliš horký) a krém je hotový. 3. Vychladnutý korpus si prerežieme na dve polovice. Dolnú časť si pokvapkáme rumom a natenko potrieme džemom a plnkou. Na ňu naukladáme odkvapkané višne, znovu natrieme opatrne plnku a zakryjeme druhou časťou korpusu. Ak nám ešte plnka zvýši, potrieme ňou aj bok torty. Vrch torty polejeme polevou 4: POLEVA: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo, cukor a kakao. Potom pridáme mlieko a škrob. Dobre vymiešame a ihneď polievame tortu. Tortu nakoniec dozdobíme podľa vkusu šľahačkou, zvyšnými višňami, mletými orechmi, kokosom či strúhanou čokoládou. Torta je dosť sýta, a preto vhodná skôr na chladnejšie počasie.
- za super receptík ďakujem kikuške T.(jašidielku) |
 | Maria P. (teleflex) ID 105501 (23.4.2011, 20:15) |
ešteže mám napečené, inak slintám až na klávesnicu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (24.4.2011, 15:43) |
ďakujem Maji, veru, aj my máme doma dobrôt plnú chladničku, ale nepohrdla by som teraz ani touto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (11.4.2011, 17:18) |
jaj ani nevrav Mati, a to už pozerám ďalšiu v poradí, čo budem robiť... chceš, požičiam ti vedro na slintanie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (10.4.2011, 20:18) |
super tortička  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (10.4.2011, 20:26) |
Ivet aj som sa trochu obávala, že v záplave tých dokonalých sa úplne stratí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (10.4.2011, 16:22) |
skoro mi oci vypadli z posledneho riadku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (10.4.2011, 16:49) |
a ja že tu dnes nebudeš a ahaho inak teraz je rad na tebe, aby si mi vykutrala v tvojom pc foto torty z výrezu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Kristína T. (jašidielko) ID 56687 (10.4.2011, 17:52) |
neviem to nikde najst do slaka |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Jana S. (JaniS.) ID 159902 (10.4.2011, 20:15) |
nechaj tak, veď to nakoniec ani nebude také dôležité  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |