Dagmar H. (dasula) ID 6034 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov)
Francúzska drožďová nátierka z TOFU
[ recept č. 37008 zo dňa 6.2.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 cibuľa, cca 1/3 póru, 2 kocky tofu natural syra, 4 kocky droždia, bylinky: koriander, rozmarín, bazalka, chilli, 3 PL olivového oleja, 2-3 PL sójovej omáčky, morská soľ Množstvo je dvojnásobné, pretože túto nátierku máme radi všetci, deťom pred dokončením odoberiem polovicu a potom pridám chilli.
POSTUP PRÍPRAVY
Základ na tofu nátierku už tu mám, ale nebudem vás nútiť prehľadávať tých mojich pár receptov, dám to sem znova :) Mám veľmi rada sójové nátierky, ale nerada ich kupujem, keďže sú konzervované a dochucované. Tak som sa dopracovala k vlastnému receptu chuťovo veľmi blížiacemu sa francúzskej sójovej nátierke v črievku, možno ju má tiež niekto rád a uvíta tento recept-návod na jej domácu verziu. Koreniny a bylinky, ktoré používam - môžte nahradiť svojimi obľúbenými, základom je tofu, droždie, cibuľa a pór alebo jedna z nich, soľ a korenie. Klasické čierne mleté korenie takmer nepoužívam kvôli jeho dráždivosti žalúdka. Nahrádzam ho koriandrom a rozmarínom. Kto má rád, môže použiť kari korenie, u nás toto jedno korenie nie je obľúbené.
Ak Vás to zaujíma, tak pri koreniach sa trošku pozastavím - kto má záujem, môže si prečítať, kto nie, stačí to preskočiť. Na nete som náhodou našla článok, kde autor predstavuje korenia, ktoré dochutia jedlo a súčasne fungujú ako prevencia proti rakovine. Koľko je na tom pravdy, netuším, no keďže ma táto choroba desí, prikladám link, kde si môžte článok prečítať: ona.idnes.cz/sedm-koreni-ktera-pomohou-i-v-boji-s-rakovinou-f4c-/zdravi.aspx?c=A101102_124514_zdravi_bad
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
nakrájame si cibuľu a pór v množstve asi jedna k jednej - alebo podľa chuti a stavu chladničky len to, čo máme k dispozícii. nemusíme krájať úhľadné kock, keďže aj tak sa tak to nakoniec zmixuje. krátko orestujeme na olivovom oleji, trošku osolíme. netreba smažiť dlho, stačí trošku do sklovita. popri smažení cibule a póru si nakrájame na kocky alebo na hrubom strúhadle nastrúhame tofu - ktorý spôsob si zvolíte je jedno, keďže nakoniec vo finále zmes rozmixujeme. |
![]() |
na osmahnutú cibuľku dáme krátko orestovať nakránajané (nastrúhané) tofu. túto foto som nejakým záurakom vymazala, ale aspoň nebude fotopostup až taký dlhý :-)
po osmahnutí tofu na cibuľke a póre pridáme korenia a opäť chvíľku smažíme za stáleho miešania |
![]() |
prišiel čas pridať sójovú omáčku - len pre názornosť, používam už len túto zo zdravších obchodov, neobsahuje ochucovadlá a je prírodne fermentovaná bez chémie. a zase trošku spolu osmahneme |
![]() |
po pridaní korenín a v očakávaní pridania čerstvého droždia |
![]() |
droždie - naozaj dávam na dve kocky tofu (každé máva cca 170 g) 4 kocky droždia kvôli chuti, tu sú 4 trošku pomrvené kocky droždia, kvôli identickej chuti francúzskej nátierky je lepšie dať ich tam toľko, možno aj viac :-) droždie necháme len rozpustiť, nesmažíme, nech sa nestratí chuť droždia |
![]() |
takto to vyzerá po rozpustneí droždia - nevidno nič :-) približne rovnaká farba, akurát vôňa ťahajúca sa po byte svedčí o príprave tejto nátierky :-))))) a ideme odstaviť zo sporáka a mixovať |
![]() |
toto je zmes po rozmixovaní ešte teplá v hrnci - čas na dochutenie, ak nám je málo slaná. podávame s celozrnným pečivom alebo hriankami, zeleninka....dobrú chuť :-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |