Jarmila L. (jara2205) ID 117176 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov)
Zemle, alebo minibagetky
[ recept č. 36093 zo dňa 5.1.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
250 g muky Schaer Mix B, 1/2 cl soli, 3 PL oleja, 250-300 ml mlieka,1/2 kocky drozdia, cukor do kvasku, 2 PL kyslej a 2PL sladkej smotany na varenie, guarova guma.
POSTUP PRÍPRAVY
Nachystame si kvasok a so vsetkymi ostatnymi vypracujeme cesto. Nemalo by byt prilis tuhe, tak podla potreby este dolejeme mlieko, alebo smotanu na varenie. Ja ho robim tak tuhe, aby sa s nim dalo ako tak pracovat, aby sa mi nerozlievalo na doske..Hned po vypracovani z cesta tvarujeme pecivo. Tvarujte ho bud naolejovanymi rukami, alebo klasicky napomucenej doske. Idealny je plech, ktory uz je vytvarovany bud na vacsie muffiny, ja som si pozhanala s takymi dost velkymi rakvickami, kedze plech na bagety je u nas pre vacsinu mamiciek len snom Zo zaciatku som inprovizovala alobalom a papierom na pecenie tak, ze som si z alobalu vytvorila vlastnu "formu" na bagety a na nu som dala vymasteny papier, lebo alobal pri kysnuti vojde do cesta a potom nejde von.Pecivo mozme potriet vajickom a posypat sezamom, alebo niecim inym. Potom vlozime plech do truby vyhriatej na 50 stupnov a za asi 10 minut prepneme na 180-200 stupnov a pecieme dalsich 30 minut. Po upeceni povitiahneme a kazde pecivko potrieme vodou, aby zmaklo a nechame este chvilku v este teplej trube, aby velmi nesplasli. Po vychladnuti kazdu zemlu zabalim do folie, to do sacku a dam do mraznicky, potom podla potreby vyberam. Pecivko je fantasticke, makucke a myslim, ze dost dlho vydrzi. Uz neviem, odkial mam ten recept, ale kvasok bol robeny s vodou a bez smotany, takze povodne bol vhodny aj na bezlaktozovu dietu. Ja z mojich skusenosti som sa naucila, ze bezlepkove cesto kysla smotana alebo jogurt pekne zmakci a prekypri, tak ju uz davam takmer vsade.Prajem vela uspechov a dobru chut. |
PETRA V. (vackovape) ID 158725 (5.9.2011, 14:10) |
jsou opravdu bezva,nejepší po dlouhé době od mých nezdařených pokusech .díky za receptík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila L. (jara2205) ID 117176 (13.10.2011, 20:26) |
neni zac, len nech sa stale daria a chutia. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva M. (evica39) ID 125668 (11.1.2011, 16:55) |
Jarka, tieto žemle vyzerajú báječne, používam inú múku - Promix Forte, PK, CH keď budem mať pečiaci deň, tak skúsim tieto Tvoje ...dám vedieť. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jarmila L. (jara2205) ID 117176 (11.1.2011, 21:09) |
No neviem, skus s takou mukou, s akou si zvyknuta. ja som pouzivala tiez promix, ale od Schaeru sa mi zdaju ovela lepsie.Urcite potom posli echo. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |