Zuzana S. (zunicka) ID 114201 |
 |
Oblasť: Žilina |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 25.9.2009 |
Naposledy: 3.10.2024 22:29 |
Aktualizácia: 7.2.2011 20:21 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 13 návštěvníkov)
Keksy - Biscotti s orechami a figami
[ recept č. 35712 zo dňa 21.12.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 šálka vlašských orechov (opražených nasucho na panvici) , 1/2 šálky nakrájaných sušených fíg, 1/2 šálky hrozienok, 1/2 šálky slnečnicových semiačok, 1 1/3šálky špaldovej múky, 1/4ČL soli, 1ČL pomarančovej kôry-alebo 1/2ČL pomarančovej arómy, 1/2 ČL vanilkovej arómy , 1ČL mletej škorice , 1/4ČL mletého muškátového orieška, 1/4ČL drvených klinčekov, 4PL hnedého cukru, 2 vajcia ,1/4šálky olivového oleja
POSTUP PRÍPRAVY
V miske zmiešame múku, soľ, koreniny a pridáme nasekané orechy, sušene ovocie a semiačka. V druhej miske zmiešame vajcia s cukrom, arómami a olivovým olejom. Primiešame k suchým ingredienciám a vyformujeme valček na pečiacom papiery, ktorý je hladký na povrchu a nemá schované vzduchové bubliny-môžeme si pomôcť tým, že si ruky namočíme do vody a bude sa nám s cestom lepšie pracovať. Trošku ho sploštíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 160C asi 30minút. Vyberieme, nakrájame na asi 0,5cm pásiky - môžu byť aj hrubšie. Poukladáme na plech a pečieme ešte 10-15min z každej strany - závisí na hrúbke keksov. Výsledne keksy by mali byt suché:) |
 | alije k. (alka36) ID 79302 (18.12.2012, 22:33) |
mnaam to musi byt dobrotka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Kamila D. (kamakama) ID 23640 (18.12.2012, 21:47) |
Keksíky nám krásne vianočne voňajú v celom byte, práve ich suším v rúre. Neviem prečo, mne sa tiež trochu drobili, keď som ich krájala, nabudúce skúsim vyrobiť dva tenšie šúlky a asi aj orechy posekám, potom sa uvidí. Chutia fantasticky, sladké sú podľa mňa akurát  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Alžbeta B. (babetka) ID 159230 (2.1.2011, 17:48) |
Žiadne mlieko,žeby som vyskúšala a keď vravíš ani moc sladké tak je to fajn ako dlho môžem skladovať?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (2.1.2011, 19:59) |
No sladké nie sú takmer vôbec. Skladovať podľa mňa dlho,lebo je to suché, nemá sa tam čo pokaziť. Ale nemám to vyskúšané, väčšinou zjeme do 5 dní. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Alžbeta B. (babetka) ID 159230 (2.1.2011, 21:24) |
Takže môžem dať cele množstvo cukru,robila by som to iba pre seba dievčata nechcú orechy,na maškrtenie do práce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (3.1.2011, 9:33) |
Kľudne môžete, ak sa bojíte, že to bude sladké, skúste znížíť množstvo cukru na polovicu. Ešte som si všimla, keď som mala také tvrdšie figy, že sa pečením ešte vysušili a niekomu by mohli vadiť také tvrdšie kúsky, takže asi by bolo dobré tie figy namočiť na noc do vody. Do práce na maškrtenie to budete mať skvelé, dúfam teda, že budú chutiť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Želka G. (dzaja26) ID 80145 (30.12.2010, 13:02) |
hm, ukladám a upečiem, vyzerajú fantasticky, mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta Š. (miminnka) ID 130186 (29.12.2010, 18:52) |
vyzerajú perfektne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (30.12.2010, 0:21) |
Ďakujem Ivetka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (28.12.2010, 18:36) |
keksíky sú perfektnééé , hneď bolo po nich . Len sa mi to trošku rozpadávalo, keď som to krájala na tie plátky. Neviem, či som urobila niečo zle, alebo čo , ale inak naozaj super keksíky .  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (28.12.2010, 21:46) |
Jeeej Jani, to si ma potešila. Hm rozpadávalo..tak to neviem čím môže byť, mne sa to nie...ale tak pojedli sa, to je hlavné Napadlo ma ešte nechať prvýkrát piecť dlhšie tak 45min a potom dopekať už len zo 5 min z každej strany.... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (28.12.2010, 22:47) |
Zuzi, aj mňa to potom napadlo, že asi som to mala nechať trošišku dlhšie piecť, ja som to presne 30 min. piekla, ale tak nabudúce budem múdrejšia . Aj 6 ročnej riadne zachutili aj 2-ročná si ich sama chodila kradnúť do kuchyne a tiež neohrdol  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (29.12.2010, 0:08) |
A ani im nevadilo že su to také sucháre tvrdé To si ma ozaj potešila, ja zajtra pečiem ďalšiu dávku ) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (29.12.2010, 12:18) |
nie, nevadilo , schrúmali to hneď a tieto dni im ich idem upiecť zas papaaa♥ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (upravené 29.12.2010, 16:37) |
Tak to je super, nie sú presladené, je v nich kopec dobrých vecí, pre deti určite lepšie ako krémové koláče. Moje sú práve v rúre Dnes som piekla 55minut na 160C. A susila som na 120C z kazdej strany 20min. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (29.12.2010, 17:57) |
presne, presne, ja tiež nechcem, aby sa napchávali tými maslovými koláčmi , pozerala som Zuzi, že tam máte ešte zopár zdravých receptíkov, tak určite z nich ešte niečo vyskúšam . Tak, teda skúsim aj ja tieto nabudúce piecť dlhšie, potom dám vedieť ako to dopadlo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | |  |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (30.12.2010, 0:20) |
No, snažíme sa zdravo jesť, ale problém je, že mám rada sladké Tak sa snažím hľadať recepty, ktoré sa tvária zdravo Alebo jednoducho vymením bielu múku za celozrnnú, uberiem cukru a miesto bieleho dám hnedý a podobne. Určite skúste špaldové palacinky, sú lepšie než klasické: 2 vajcia, 130g špaldovej múky hladkej, 3 dcl mlieka (alebo sójového mlieka), štipka soli |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | |  |  | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (30.12.2010, 9:43) |
ďakujem za receptík Zuzi, určite si spravíme . milujú palacinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | |  |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (30.12.2010, 12:58) |
Tak som zvedavá, či im budú chutiť. Po premiešaní, treba nechať tak 30min postáť - to kvôli špaldovej múke. Ak by sa vám zdalo cesto veľmi husté, môžete samozrejme zriediť mliekom. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | | |  |  | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (30.12.2010, 21:14) |
myslím, že budú , keď im chutí tofu a soja . Zuzi a napr. knedľu môžem takisto spraviť s tejto špaldovej múky???  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | | | |  |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (31.12.2010, 0:21) |
No tak to máte super deti, keď im chutia takéto zdravé veci. Ja myslím, že by z toho knedľa išla, ja používam túto špaldová ako náhradu hlavne v múčnikoch. V knedli by som možno dala pol bielej a pol ražnej hladkej. Odkedy sa snažím zdravo stravovať, knedľu som robila len raz a to tak, že som urobila žemľový knedlík, kde som dala celozrnné pečivo. Recept je napríklad tu http://www.toprecepty.cz/recept/821-houskove-knedliky-v-hrnickach/ Múky tam ide minimum, dá sa nahradiť celozrnnou. Mimochodom aj korpus na pizzu už robím len z ražnej múky. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | | | | | | | |  |  | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (31.12.2010, 16:33) |
ďakujem za link Zuzi, pokukám . Aj ten korpus na pizzu vyskúšame, milujeme pizzu a manžel ju robí neskutočnú , len ja tiež bielu múku veľmi nemusím....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Ivan V. (autosedacky) ID 112246, mimibazar.sk/obchodiknet (22.12.2010, 23:47) |
môžem sa opýtať, keby som chcela nahradiť hnedý cukor napr. ryžovým sirupom, tak dať toľko isto, či menej? tina |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (25.12.2010, 21:48) |
Hm, tak to neviem aku sladivost ma ryzovy sirup oproti hnedemu cukru. Na internete som nasla rozne info vraj ho treba dat dva a pol krat tolko ako bieleho cukru,ale neviem... Skusila by som osladit najprv menej a ochutnat hotove cesto a to nasledne dochutit  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (22.12.2010, 9:28) |
toto si hneď ukladám, vyzerá to super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (22.12.2010, 8:48) |
Dajte vedieť či chutil, my sme na takéto trošku zdravšie alternatívy a recept je super aj v tom, že každý si tam môže dať, čo má rád Upozorňujem ale, že je sladký len minimalne, takže ak máte radi sladšie, dajte viac cukru. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (21.12.2010, 23:54) |
Zuzka, keksík vyzerá úžasne!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (22.12.2010, 9:09) |
Ďakujem Darinka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana T. (Jasminne@Nellka) ID 14606 (21.12.2010, 23:04) |
tak tento receptík určite vyskúšam , vyzerá to fajne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |