. .. .. .. .. .. .
. .

Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.

Tešíme sa na vás.

Grécka špenátová spanakopita - RECEPT 34126

Zuzana S. (zunicka) ID 114201
.
Oblasť: Žilina
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 25.9.2009
Naposledy: 3.10.2024 22:29
Aktualizácia: 7.2.2011 20:21
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 1
RODINNÉ FOTOGRAFIE 4
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 15
NÁVODY 0

CHUŤOVKY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


Grécka špenátová spanakopita


[ recept č. 34126 zo dňa  ]


Grécka špenátová spanakopita


POTREBNÉ PRÍSADY

Phyllo cesto: 1 šálka hladkej múky T650 1 šálka hladke múky špeciál00 3/4 šálky teplej vody 2 PL olivového oleja 1/2čl soli Náplň: Mrazený špenát Feta jarná cibuľka (môže sa pridať aj ricotta, vajíčko)

POSTUP PRÍPRAVY

Zo surovín na cesto vymiešame elektrickým šľahačom hladké cesto. Cesto 100x hodíme o pracovnú dosku a potom prikryjeme teplým hrncom na 30minút.
Na stôl si prestrieme obrus, jemne poprášime múkou. Cesto položíme do stredu a valčekom trochu rozvaľkáme. Potom používame ruky, ktorými od stredu vyťahujeme cesto ku krajom-je to jednoduché a rýchle, robila som to druhýkrát a cesto sa mi podarilo vytiahnuť na celý stôl.
(tu je pekná názorná ukážka http://www.youtube.com/watch?v=6ZcXjDMD_y4&feature=player_embedded)
Cesto necháme chvíľu postáť, zatiaľ si môžeme pripraviť plnku.
Na jarnej cibuľke podusíme špenát, pridáme rozdrvenú fetu. V originál recepte ešte pridávajú riccotu a vajíčko.
Z cesta krájame obdĺžniky veľké asi ako hárok papiera. Cesto potrieme olivovým olejom -ak máte rozprašovač, je to jednoduchšie. Preložíme hornú tretinu a potom spodnú, výsledkom je dlhý obdĺžnik. Opäť postriekame olejom. Do rohu dáme plnku a preložíme roh. Viac v obrázkoch.
Trojuholníčky potrieme olejom a dáme piecť na 180C na 20-25min.
Jednoduchší spôsob je použiť zapekaciu misu, do ktorej dáme asi 6 plátkov cesta, každé potreté olejom. Potom plnka a opať 6 plátkov. Potriet olejom a ostrým nožom nakrojiť hornú vrstvu cesta. Upiecť na 180C asi 40 minút a po vychladnutí nakrájať.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Vytiahnuté cesto
Je takmer priesvitné
Takto sa to skladá
Trojuholníky pripravené na pečenie
Hotovo
Dobrú chuť!
Takto vyzerá druhá verzia.
Tiež veľmi chutné :)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Ricottový koláč - maškrtiť sa dá aj zdravo | Grécka špenátová spanakopita | Keksy - Biscotti s orechami a figami >>
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
kristína s. (nigina) ID 32120 (9.9.2011, 23:20)
Veľmi ma tvoj recept zaujal, ale vôbec nerozumiem tomu .... tej fáze, keď cesto plníš plnkou a skladáš. Píšeš, že z cesta krájame obdĺžniky veľkosti hárku papiera. Hárky sú rôzne, takže fakt neviem ten pribl. rozmer.. *-) .. Keď naložíš tú plnku, tak potom to tak cik-cakovite prekladáš ...tak sa mi to zdá. No a koľkokrát asi je to tak poprekladané? (Lebo z fotky si reálny rozmer neviem domyslieť, keď tam nie je nič pre porovnanie.) Ďakujem a prepáč, že otravujem, ale mám pocit, že to je dobrota (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (29.9.2011, 23:44)
Ach Kristinka, prepac, az dnes som si precitala tvoj komentar. Krajala som pasik na sirku stola (teda tu kratsiu cas stola) a ten pasik som rozdelila na 3 casti. Takze jeden mohol mat tak dlzku 30centimetrov a sirku 8cm. Dufam, ze ti to pomohlo.
ODPOVEDAŤnahlásiť
kristína s. (nigina) ID 32120 (30.9.2011, 15:26)
Jasne, Zuzi (Y) Ďakujem, si zlatá (L) (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (27.7.2011, 18:33)
Ahoj Zuzi, tahane cesto som este nikdy neskusal, ty sice tvrdis ze to je jednoduche, ale akosi mam pred tym respekt :^) :^) :^)
Pozeral som to video instruktazne. Najprv ked som cital postup, ze cesto 100x hodime o stol, tak som sa smial.
Ale ten chlapik v tom videu ho naozaj hadzal o stol :-D :-D :-D
a potom ked ostrihaval tie okraje, tak si zobral take uuplne malicke noznicky (smich) (smich) (smich)
Ked raz naberiem odvahu a nervy, lebo neverim ze mne sa to nebude trhat, tak to urcite vyskusam. Dakujem za inspiraciu (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (16.8.2011, 15:32)
Michal, fintu s hadzanim cesta o stol teraz pouzivam casto, je to lepsie ako miesenie a cesto krasne zvlacnie. Tiez som mala respekt ale povedala som si, ze vyskusam a vyslo to. Odvtedy som uz tahala asi 4x a vzdy v pohode, nemusis sa bat a ked aj vzniknu nejake dierky, to vobec nevadi, pretoze cesto sa uklada jedno na druhe. Tak drzim palce a potom daj vediet,ked to niekedy vyskusas. (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
ludmila k. (lkubicova) ID 71396 (10.9.2011, 3:41)
No ale 100x ho hádzať o dosku?? To nieje iný jednoduhší spôsob?
ODPOVEDAŤnahlásiť
Erika K. (sahrai) ID 104757 (11.11.2010, 23:25)
toto som jedla v grecku asi pred 12timi rokmi...a kedze som nevedela nazov ani som nevedela ako to hladat...velmi pekne dakujem za osviezenie spomienok a za super recept...urcite urobim!! (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (12.11.2010, 0:06)
Ach Grecko,aby uz opat bolo leto :) Erika vyskusaj a potom napis ako chutilo.
ODPOVEDAŤnahlásiť
Darina B. (danda3) ID 104195 (11.11.2010, 22:03)
Toto som v Grécku jedla, je to vynikajúce!!! (clamp) (clamp) (clamp) (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Gabriela T. (nogate) ID 22107 (11.11.2010, 21:31)
*-) no vau ake vytiahnute cesto :-o :-o to sa dá ????
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (11.11.2010, 22:00)
Veru da a nie je to tazke,vyskusajte. Je fajnove chrumkave a strudla z neho je tiez fantasticka :)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Jana M. (kardula) ID 98254 (11.11.2010, 21:08)
moja obľúbená spanakopita (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 121205 (11.11.2010, 21:01)
ozaj krasne (Y) ....myslite ze by sa to dalo urobit aj z celozrnnej muky? :^)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (11.11.2010, 22:00)
Martinka,nad tym som uz rozmyslala...ale...vraj cesto na vytahovanie musi byt z muky s vysokym obsahom lepku, a to celozrnne muky nie su :(
ODPOVEDAŤnahlásiť
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 121205 (12.11.2010, 8:51)
aaach do kelu =D.....ale ako sa poznam urcite to s nou vyskusam a ked sa to podari dam vediet (H)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (9.1.2011, 17:02)
Skúšala som malú vzorku so špaldovou múkou. Žiaľ , cesto sa trhalo, na ťahané cesto je teda špaldová múka absolútne nevhodná, škoda :^)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (12.11.2010, 11:31)
Veru daj vediet,ja sa tiez radsej zdravsie stravujem,ale tu si hovorim,ze sak cesto je tenucke a raz za cas...
ODPOVEDAŤnahlásiť
Veronika G. (veronika45) ID 20591 (11.11.2010, 11:53)
nenormalne vytiahnute cesto..... vav :-o (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zuzana S. (zunicka) ID 114201 (11.11.2010, 12:07)
Ďakujem Veronika, s cestom sa ozaj ľahko pracovalo...vytiahnuť mi to trvalo asi 5minút :)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta / Single Points of Contact | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2025 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu