Daniela B. (dANIELKaBA) ID 174091 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 19 návštěvníkov)
Extra smotanové šťavnaté francúzske zemiaky
[ recept č. 35476 zo dňa 13.12.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
zemiaky, slovenská točená saláma (klobása), 6 vajec, 4 kyslé smotany, jeden tavený syr v črievku, soľ, maslo
POSTUP PRÍPRAVY
Pridávam ďalší recept na francuzáky, možno vyskúšate aj tieto moje. :)
Potrebovala som niekoľko pokusov, kým som zostala stáť na tejto variante, ale musím povedať, že takto sú najlepšie, šťavnaté, rýchle, jednoducho veľmi chutné!! :)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Prvá vec, v ktorej sa líši môj recept od tých ostatných je, že ja plech vôbec nevymasťujem, ani nevysypávam múkou, strúhankou. Neskôr zistíte prečo :) Zemiaky vopred nevarím, len ich ošúpem a nakrájam na čo najtenšie plátky. Poukladám vedľa seba a osolím. |
![]() |
V ďalšom kroku na zemiaky naukladám klobásu - pričom väčšinou použijem slovenskú točenú salámu, ale keďže je klobásové obdobie, tentokrát som použila klobásku :) Ale nedala som jej príliš veľa, je dosť výrazná. |
![]() |
Tri vajcia na tvrdo, mierne osoliť. |
![]() |
No a teraz príde tá najlepšia časť - 2 kyslé smotany v miske zmiešate s polovicou bambina a natriete ako ďalšiu vrstvu. |
![]() |
A ideme odznova - zemiaky, osoliť... |
![]() |
Vajíčka, osoliť. Áno, pred nimi má ísť ešte niečo mäsoidné, keď robím so salámou, tak dám ešte jednu vrstvu, ale s tou klobásou som to nechcela preháňať, preto som ju tentokrát vynechala :) |
![]() |
A opäť vrstva - dve smotany s polovicou bambina a navrch tenké plátky masla (preto som nevymasťovala plech, maslo sa roztopí a zanechá úžasnú maslovú chuť a vôňu). |
![]() |
Zakryjeme alobalom a do trúby. Pečieme zakryté asi 30 minút, dopekáme odokryté ďalších cca 20. |
![]() |
No a takto nejak by mali vyzerať na tanieri :) krásne zlaté na vrchu, chrumkavé zemiaky a plno, plno smotany. Výborné :)
DOBRÚ CHUŤ! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | MAJA B. (barny) ID 2295 (21.2.2013, 10:21) |
vcera som robila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína M. (76katrin) ID 7296, mimibazar.sk/76katrin (2.10.2012, 13:49) |
už sa neviem dočkať kedy sa konečne dopečú voňajú super :D len k tým poznámkam , že načo toľko smotany: myslím, že tie klasické recepty poznáme od našich mamičiek a babičiek a je super, že sú tu aj recepty, ktoré sú iné a možno aj trochu finančne náročnejšie.... takže vďaka za tento receptík - teším sa keď budeme papa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | ZANETA I. (ZANETA) ID 3049 (29.12.2011, 20:45) |
4 kysle smotany?? naco preboha,ja davam jednu sladku smotanu a jednu kyslu-spolu ich vymiesam a je to ok |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Hana V. (chouette) ID 72114 (29.12.2011, 20:41) |
co robi tento recept v zeleninovych jedlach nechapem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (14.1.2011, 5:51) |
u nás troška iný postup,ale dávno som nerobila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana F. (ZuzulkaF) ID 79555 (6.1.2011, 21:43) |
Vyyyyyyborne.... Len za tu pol hodinku pod alobalom sa neudialo nic! Zemiaky boli tvrde, ako ked som ich vlozila do rury. Uz ste sa s takym cimsi stretli?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea K. (anca66) ID 16418 (13.1.2011, 22:15) |
napadlo ma - žeby to bolo tým, akou stranou bol alobal navrchu? Už tu jedna zlatá duša radila a opisujem: " Lesklá strana teplo odráža, matná ho prepúšťa. Ak chceme udržať jedlo v rúre teplé - lesklá strana musí byť navrchu. Ak chceme rýchlo pripraviť jedlo /napr. zemiaky / - von musí smerovať matná strana fólie" - mňa to predtým nikdy nenapadlo, možno iba náhodou som dávala alobal správne a keď náhodou nebolo dopečené, nadávala som na rúru a nie na alobal Tak neviem..... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jana R. (Jankaamacko) ID 101321 (8.1.2011, 15:51) |
pustiť rúru treba,...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (14.1.2011, 0:09) |
presne ma to napadlo.... som sa nad tym zasmiala.... ze peciem pol hod a nic... co mam robiiiit , pustit ruru.... jaka dilema....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zuzana F. (ZuzikF) ID 20829 (13.1.2011, 21:57) |
mila rura bola samozrejme pustena...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (14.1.2011, 0:11) |
ved mozno zalezi od zemiakov.... a mozno bolo len treba ten druh zemiakov dlsie piec..... .... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela B. (dANIELKaBA) ID 174091 (7.1.2011, 20:23) |
Nestretla Ja neviem cim to moze byt, mozno si ich nakrajala na prilis hrube platky?... Fakt netusim... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  | Zuzana F. (ZuzikF) ID 20829 (13.1.2011, 21:58) |
mala som ich uplne natenko... stalo sa mi to uz aj s kuriatkom... zeby bol na vine alobal?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (14.12.2010, 22:41) |
Naši francúzske zemiaky majú radi a s kyslou smotanou sú perfektné. ja údeninu a klobásku orestujem,zdá sa mi to také plnšie,nie dietne http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22702&user=130989 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica H. (obezitka) ID 62929 (14.12.2010, 16:43) |
Vyzerá to fajn,vyskúšam s tým syrom,lebo my fr.zemiaky milujeme.Ja dávam šlahačkovú smotanu prešľahanú s vajíčkom a vegetou.Ked som zo zaciatku dávala kyslú,stvarohovatela v zemiakoch a to mi vadilo a tá šlahačková ich udržuje aj šťavnaté.Inak robím celé roky yo surových,ako ty.Je to rýchle a sú aj chutné..Ale vdˇaka za nápad so syrečkom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Daniela B. (dANIELKaBA) ID 174091 (14.12.2010, 21:58) |
Nech sa páči, zlatka Mne naopak nevadí, že kyslá smotana stvarohatie, chutí ma tam tá kyslosť. Ale možno niekedy vyskúšam aj so sladkou smotanou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |