Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
Syrové rohlíčky s cesnakovou príchuťou
[ recept č. 32630 zo dňa 10.10.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2 kg polohrubej múky, 1 Hera (alebo iný margarín, prípadne maslo - 250 g), 2-3 trojuholníky taveného syra alebo 1 syr v črievku, 2 vajcia, kvasnice, mlieko, soľ, cesnak, maslo, solčanka (vegeta, podravka)
POSTUP PRÍPRAVY
Som sa dnes hrabala vo svojich starých receptoch a našla som tento recept. Kedysi ich robievala moja maminka, sú naozaj výborné - skvelé na slané chrumkanie a dokonalé k vínku... a naozaj veľmi jednoduché a rýchle na prípravu - cesto nemá nakysnúť, pracuje sa s ním hneď - len 10 minút necháme oddýchnuť bochníčky prikryté utierkou a môžeme s nimi pracovať.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
...pripravíme si suroviny |
![]() |
...do misy dáme 1/2 kg múky, 1/2 kávovej lyžičky soli a margarín na plátky |
![]() |
...múku s herou rozmrvíme medzi prstami |
![]() |
...do rozmrvenej múky s margarínom pridáme syr, 2 vajcia a kvások (ja ho robím tak, že si do šálky dám kvasnice, trochu ich rozdrobím, pridám 1/2 kávovej lyžičky kryštálového cukru a zalejem 3 PL teplého - nie horúceho - mlieka a nechám 10 min na teplom mieste nakysnúť) |
![]() |
...všetky suroviny spracujeme na kompaktnú hmotu |
![]() |
...z cesta si vytvarujeme valček |
![]() |
...valček si rozdelíme na 8 bochníčkov |
![]() |
...bochníčky necháme 10 minút prikryté odpočívať a zatiaľ si môžeme spraviť cesnakovú nátierku - asi 1 cm plátok z 250 g masla roztopíme v mikrovlnke, pridáme 4 pretlačené strúčiky cesnaku a 1/3 kávovej lyžičky solčanky - spolu zmiešame.
Plnka nie je nutná, výborné sú aj bez nej... alebo ak ste fanúšikovia plniek - pokojne naplňte podľa svojej chute: oškvarkami, nivou, nasekanou šunkou, kečupom, hubami, slaninou, cibuľkou, bylinkami... podľa fantázie a chuti... |
![]() |
...bochníčky postupne vyvaľkáme a potrieme cesnakovou nátierkou |
![]() |
...nakrájame na 8 dielov |
![]() |
...a z hrubšej strany začneme rolovať rohlíky |
![]() |
...až po špic - vznikne rohlíček |
![]() |
...rohlíky uložíme na jemne vymastený plech, potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamom, makom, kmínom, slnečnicou... podľa chuti. Dáme piecť na 180° cca 12-15 minút. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Zuzana D. (avanka) ID 14337 (17.10.2010, 19:43) |
Evi, dnes som piekla, vynikajuce akurat mi nevyslo 8 bochnickov ale 10 a polovicu rohlickov som po upeceni namazala natierkovym maslom a naplnila sunkou a syrom...vsetci chvalili, recept ukladam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (20.10.2010, 20:39) |
Zuzanka... nesmierne ma teší, že sa podarili a že chutili Krásne si zaimprovizovala... super nápad - nátierkové maslo aj plnka im museli dať skvelú chuť Ďakujem za milé slová  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (13.10.2010, 9:44) |
Krásne rohlíčky, Evka slané maškrty sú proste vynikajúce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:23) |
Ďakujem za uznanie Monik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (11.10.2010, 19:06) |
vyzeraju úžasne hned by som jeden zlupla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (12.10.2010, 14:19) |
Ďakujem za uznanie Martuška... naozaj boli super ... len sa tak po nich zaprášilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.10.2010, 18:36) |
Evi,tie tvoje rožteky samy prosia_zjedz ma,zjedz ma  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.10.2010, 18:43) |
...to potvory malé isto odkukali od Tvojej božskej kačičky Ďakujem za uznanie Melanka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (10.10.2010, 21:34) |
môžu byť výborné  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.10.2010, 18:35) |
Naozaj skvelé... ku kvákaniu k vínku ako stvorené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (10.10.2010, 21:03) |
hmmmm jaaj dobrota Evik strašná provokácia pre mňa teraz  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (10.10.2010, 21:23) |
Veru veľmi chutné sú... ďakujem za pochvalu Možno neuveríš, ale pri vkladaní receptov nejak automaticky myslím na Teba a Tvoje žabky, aká by mohla byť varianta bez droždia či prášku do pečiva... Uvažujem, že možno by službu v ceste namiesto droždia spravil jogurt alebo acidko... malo by byť z neho cesto vláčne a ešte by som pridala do cesta postrúhaný uvarený zemiak, aby bolo jemnejšie... a mohlo by to byť tiež veľmi jedlé  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (10.10.2010, 21:33) |
vidííš to je dobrý nápad no veru za pokus to stojí skúsim , vraj už možeme po troške droždie aj PDP, ale nechcem to siliť pre istotu, tak radšej ešte bez droždia by som pokračovala. Ďakujem za radu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (11.10.2010, 18:37) |
Dá sa fungovať aj bez droždia či PDP... a s Tvojim čarovacím talentom detto Teším sa, že po troške už môžete... čo znamená, že stav sa zlepšuje, mám veľkú radosť a držím palce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (13.10.2010, 19:36) |
Evička, som to dnes skúšala bez toho droždia - ach jo- nie, bez neho to nejde - teda ísť išlo, ale bolo to ozaj len jedlé ale no nič - toto musí počkať na normálne kvasnice  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (13.10.2010, 21:24) |
Mrzí ma Martinka, že to nebolo ono bez tých kvasníc... ale nič to... trpezlivosť nielen ruže prináša... príde čas, keď budeš môct opäť vypekať bez obmedzení...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (14.10.2010, 17:25) |
aaale Evka - to nech Ťa nemrzí je to ok, dokonca dnes chutili tie rožteky lepšie ako včera - zjedlo sa a to je hlavné, aj keď to nebola neviem aká sláva, ale v pohodke - dali sa práve som dopiekla chlebík, tak som zvedavá aký bude - to som zasa namixovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.10.2010, 18:40) |
vďaka Evik - že čarovací talent .. človek vymyslí kadečo si myslím, keď je pritlačený k múru - jooj a áno, po troške sa to zlepšuje, tak verím, že to bude nakoniec všetko v poriadku, ešte je to síce nadlho, ale už po trošíčke sa to lepší  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana K. (IvanaKC) ID 156112 (10.10.2010, 18:09) |
normálne slintám, bojím sa piecť s droždím (vzhľadom na bezlepkovú múku), robila som len raz a nevyšlo a akosi mám už z toho strach, ale toto pečivko a pečivko od supermarti vo mne prebúdza zvedavosť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (10.10.2010, 21:21) |
Ivanka... ďakujem za uznanie Droždia sa nemusíš báť, niekde som čítala, že bezlepková múka potrebuje viac vlhkosti, skús prikryť misu s cestom pri kysnutí vlhkou utierkou a nechaj na teplom mieste podkysnúť. Vraj aj pri pečení je dobré vložiť do rúry pod pekáč, na ktorom sa pečie pečivo ďalší s vodou. Pozri túto stránku - o droždí: http://www.lesaffre.sk/domacnost/bezlepkova_dieta.php A neboj sa... určite sa podarí  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |