
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MLETÉ MÄSO |
Elena Š. (*ela*) ID 4972 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 12 návštěvníkov) МУСАКА (bulharská MUSAKA)[ recept č. 32434 zo dňa 4.10.2010 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 1 kg mletého bravčového pliecka * 4 cibule * olej * 500 g paradajok * soľ * MČK * čubrica (saturejka) * petržlenová vňať *** 1 kg zemiakov *** 3 PL oleja * 3 PL hladkej múky * 500 ml mlieka * soľ * 2 vajcia *** 300 g tvrdého syra POSTUP PRÍPRAVY Musaka je tradičné balkánske jedlo, v každej oblasti Balkánu je iná, toto je bulharská verzia. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() 1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ... ![]() 2. ... pridáme mleté mäso, ktoré na cibuli orestujeme. ![]() 3. Zmes osolíme, ... ![]() 4. ... okoreníme mletým korením a ... ![]() 5. ... pridáme čubricu alebo saturejku. ![]() 6. Pridáme sparené olúpané zmixované paradajky a miešame až kým sa odparí prebytočná voda. Mimo sezóny paradajok môžeme použiť pasírované paradajky. ![]() 7. Posledné, čo pridáme, je petržlenová vňať. Všetko dobre premiešame a odstavíme zo sporáka. Túto mäsovú zmes si môžeme pripraviť vopred a odložiť ju do ďalšieho dňa do chladničky alebo na dlhšiu dobu do mrazničky. ![]() 8. Uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme ich a nakrájame na kolieska. Polovicu zemiakov rozložíme na vymastený plech alebo pekáč, ... ![]() 9. ... na zemiaky navrstvíme mäsovú zmes a ... ![]() 10. ... na mäso navrstvíme druhú polovicu zemiakov. ![]() 11. Pečieme pri 220-250 ˚C až do zhnednutia zemiakov. Trvá to cca 45-60 minút. Pozor, teplotu treba zvoliť podľa typu pekáča. ![]() 12. Bešamel pripravíme tak, že na rozpálenom oleji krátko orestujeme hladkú múku a ... ![]() 13. ... zalejeme ju mliekom, osolíme a miešame až do zhustnutia. ![]() 14. Po odstavení zo sporáka primiešame vajcia, ... ![]() 15. ... bešamel vylejeme na pekáč a ... ![]() 16. ... rozotrieme. ![]() 17. Pekáč vrátime do rúry a necháme dopiecť ešte asi 10-20 minút, tentokrát do zhnednutia bešamelu. ![]() 18. Nakoniec vrch posypeme strúhaným syrom a ozdobíme. Musaka chutí výborne so znojemskými uhorkami. To by sa v Bulharsku divili, však? Na druhej strane by sa ale vôbec nedivili, keby ste si pýtali chlieb. :-) Ak nechcete, aby sa Musaka na tanieri rozpadávala, dobré je dať ju piecť do väčšieho pekáča v tenšej vrstve a nekrájať ju horúcu. Dobrú chuť! OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Jana S. (Popka) ID 40159 (25.10.2010, 20:51) |
Ahoj Eluš, aké mňamkové papaníčko tu vidím. Hneď by som si dala. Kedy najbližšie také varíš? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.10.2010, 20:19) |
Janulík, dohodneme sa, OK? Tak sa marí, že ste ju už u nás raz jedli... To však nevylučuje, že si to môžeme zopakovať, však? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Mária Z. (Cedraa) ID 146152 (8.10.2010, 16:02) |
Keď som toto jedlo jedla v Bulharsku moc mi nechutnalo, vyskúšam tvoj receptík hádam si popravím mienku o tomto jedle. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (5.10.2010, 13:31) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.10.2010, 22:51) |
A chutí podobne. ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (5.10.2010, 12:52) |
Ahoj Elenka. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.10.2010, 22:48) |
Zlati, s baklažánom to bude grécka verzia. Dík za pochvalu. ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (5.10.2010, 23:46) | |
Tak vyskúšam na plechu, lebo Igor aj Mirka musaku zbožňujú. ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (5.10.2010, 10:01) |
my sme to dostavali v grecku a je to nenormalne dobre.... niekedy tam boli zemiaky ako mas ty a niekedy cestovina..... mnam... super ze si to sem dala lebo som to chcela len som si nevedela spomenut ako sa to vola... ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (5.10.2010, 22:33) |
Hmmm, v musake by mali byť zemiaky. S cestovinou ![]() A čo sa týka zabúdania, MD za to nemôže, aspoň u mňa nie. ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (6.10.2010, 0:15) | |
ja si vzdy myslim ze ja menej... ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |