Tina H. (kokaZM) ID 102821 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 24 návštěvníkov)
Knedľa na pare - zaručene sa podarí
[ recept č. 31706 zo dňa 17.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg polohrubej múky, 1 malá lyžička soli, 2 vajcia, 1/2 dl oleja, kvások: malá lyžička cukru, 1/2 kocky droždia, asi 1 dcl mlieka, ďalej na vymiesenie: voda alebo mlieko, alebo pól na pól - ako dávam ja, aby bolo cesto akurát na knedľu
POSTUP PRÍPRAVY
Domácej knedle sa nevyrovná žiadna kupovaná.
Do šialky si rozdrobíme kvasnice /polovica tej kocky neuveriteľne úplne stačí/, pridáme cukor a asi 1 dcl vlažného mlieka. Necháme kysnúť, po vykysnutí kvások premiešame lyžičkou a necháme znova nakysnúť. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajcia, olej, 2 krát nakysnútý kvások a vlažného mlieka alebo vody, aby to bolo akurát - ani príliš husté, ani riedke. Radšej hustejšie, ale aby sa to dalo v pohode miesiť. Vymiešame tuhé cesto a necháme 2 krát nakysnúť a zakaždým premiešame. Potom vytvarujeme na pomúčenej doske knedle /ja robím 4/. Necháme ich nakysnúť asi 20 minút, trošku naolejujeme, hlavne parák, aby sa neprilepili, a paríme 20 minút. Hotové dáme na mierne naolejovaný plech, trochu potrieme olejom a popicháme vidličkou. Niekto to hotové potiera aj roztopenou masťou, ja to nemusím zas.
Kúpila som si parný hrniec, tak ich robím už v parnom hrnci - no podľa tohto receptu.
TIP: teplé domáce knedle sa nekrájajú nožíkom, ale sa dajú do slučky z nitky a zatiahne sa. Knedlíky tak zostanú pekné nadýchané.
Nový TIP: do kysnutého cesta pridávam miesto vody sódovku.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
surová knedla |
![]() |
surová knedla zo špaldovej múky /dala som pól na pól hrubú a hladkú celozrnnú, lebo polohrubú som nikde v obchode nevidela, neviem, ani či ozaj existuje/ |
![]() |
A takto sa mi to parí na 25 minút. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
martina G. (feedorka) ID 35909 (22.3.2015, 23:36) |
teda vážne nerozumiem tomu dvojitému kysnutiu kvásku, to už ako načo je dobré? - pečiem varím už naozaj x rokov (mimochodom aj knedle a fakt hviezdne), ale toto som niky nepočula nevidela a nerozumiem..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Soňa T. (rexo) ID 108927 (22.3.2015, 12:53) |
Mam novy parny hrniec tak skusim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
stefani p. (fifalco) ID 157848 (24.1.2013, 11:46) |
ahoj, môžem sa spýtať, koľko vody a mlieka tam ide? ja som dala asi 250 ml mlieka, 100 ml teplej vody + 100 ml s kváskom... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (14.2.2013, 20:41) |
Ahoj. Recept mi dala moja teta, lebo som sa bála robiť knedľu, lebo že ja to neviem. Strašne to nadľahčovala, že túto knedľu musím zvládnuť. Hovorila, že mám dať čo mám. Že ona dá raz mlieko, a keď nemá, tak len vodu. Ja dávam mlieko iba do kvásku a ostatné len vlažnú vodu. Presne to nemám odmerané, lebo záleží aj od múky. Ale je to tak zhruba do pol litra. Dlho som ju nerobila, ale ďakujem veľmi pekne za odmeranie, lebo asi tak to má byť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (17.2.2013, 10:27) |
Takže, nedalo mi to, robila som ju dnes, šli 2 vajcia, a čisto mlieko /lebo kupujeme netrvanlivé a musím ho spracovať rýchlo/ a bolo to 1/2 litra dokopy aj s kváskom. Ale fakt aj od múky záleží. Ešte idem robiť polovičnú dávku zo špaldovej múky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Jana L. (lilijana) ID 138752, mimibazar.sk/lilijana (19.1.2013, 15:36) |
Do akého tvaru ich vytvaruješ?Trošku som to nepochopila  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva M. (katynka23) ID 87946 (17.9.2010, 17:42) |
knedlu kupovávam v jednej reštaurácii,býva skvelá,no nedavno mali zatvorené a tak som kúpila v Tescu,no ale nabudúce určite vyskúšam túto  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (17.9.2010, 18:12) |
tak, tak, nič moc tie tesco - zasýtia, ale nepochutíš si. Ja tiež kupujem v blízkej vývarovni, ale minulý týždeň som skúsila tento recept prvý krát a napočudovanie sa to vydarilo. Tak ma to začalo baviť, že už mojej rodine šibe z knedlí čo ich stále robím  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |