Eva A. (Eviana) ID 114156 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Oškvarkovo-hubové pagáče
[ recept č. 31628 zo dňa 15.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1/2 kg polohrubej múky, varený zemiak veľkosti vajca, kvasnice, mlieko, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce, soľ, Solčanka, 200 g oškvarkov, 150-200 g húb (v mojom prípade opäť Lievik trúbkovitý), sezam, slnečnica, 100 g masla, 1 vajce na potretie
POSTUP PRÍPRAVY
Pripravíme si všetky suroviny. Do väčšej misy vysypeme 1/2 kg polohrubej múky, osolíme cca 1 ČL soli.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Vychladený uvarený zemiak ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme do misy s múkou, pridáme smotanu a vajíčko. |
![]() |
Do šálky si pripravíme 1/2 kocky kvasníc (20g) a 1 ČL kryštálového cukru. |
![]() |
Vymeníme si šálku, lebo dieťa nám pri uchu mrkoce, že to je jeho šálka na kakavko :)
Dáme si zohriať 4 dl mlieka - nie do horúca, ale len do vlažna. Zalejeme cca 3 PL mlieka kvasnice a cukor v šálke. Necháme na teplom mieste cca 5-10 min podkysnúť. |
![]() |
...až kým to nevyzerá nejak takto |
![]() |
...vykydneme do misy k ostatným surovinám |
![]() |
...zalejeme mliekom |
![]() |
...a zmiešame... ono to ide aj v mixéri, ale ja mám taký blbý zvyk sa s tým vyhrať ručne :) |
![]() |
...po cca 10 minútach miešania je cesto krásne kompaktné a prevzdušnené |
![]() |
...keď som bola malá, pamätám si ako babička prežehnávala cesto pred tým ako ho dala kysnúť krížikom... robievam to tiež |
![]() |
...zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. |
![]() |
...zatiaľ si spravíme oškvarkovo-hubovú nátierku: Lieviky očistíme a poriadne umyjeme... |
![]() |
...dôkladne osušíme |
![]() |
...rozmixujeme na jemno |
![]() |
...do misy dáme 200 g mletých oškvarkov, 100 g masla a rozmixované huby |
![]() |
...vymiešame spolu na hladkú nátierku |
![]() |
...cesto nám krásne nakyslo |
![]() |
...vyvaľkáme ho na cca 0,5 cm hrúbku |
![]() |
...pripravíme nátierku |
![]() |
...rozotrieme dôkladne po celej ploche |
![]() |
...štruktúra nátierky zblízka |
![]() |
začíname skladať - na tretiny - prvý krok |
![]() |
druhý krok |
![]() |
...a tretí krok - opäť na tretiny |
![]() |
... a je zložené |
![]() |
...prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 minút oddychovať |
![]() |
...po 15 minútach znova vyvaľkáme a skladáme rovnakým spôsobom... opäť 15 minút počkáme a postup znovu zopakujeme |
![]() |
...po troch "preloženiach" (na tretiny) vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a ideme vykrajovať kolieska (pagáčiky) |
![]() |
...vykrajujeme... a vykrajujeme |
![]() |
...uložíme na jemne vymastený a posolený plech |
![]() |
...potrieme vyšľahaným vajíčkom |
![]() |
...posypeme sezamom |
![]() |
...slnečnicou |
![]() |
...a dáme piecť - 200° cca 20-25 minút (sledujeme farbu) |
![]() |
...a takto vyzerajú upečené |
![]() |
...chutné, voňavé, chrumkavé... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Monika P. (74monika) ID 108263 (16.1.2011, 10:32) |
Ospravedlňujem sa, ale nejak mi uniklo kedy použiť tú Solčanku. Do cesta? Ďakujem |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (16.1.2011, 19:57) |
Monika, ja zvyknem dať solčanku do pomletých oškvarkov, ale pokojne ju možno dať aj do cesta. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.9.2010, 20:37) |
Evka, milujem pagáče a už som ich nejedla ani nepamätám! Dúfam, že na zajtrajšej oslave nejaké budú, inak neviem, neviem, budem si musieť nechať zájsť chuť!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (17.9.2010, 23:20) |
...no z týchto nezostal už ani jeden.. už len tie na fotke, išli na dračku... ale u nás pagáče tiež vždy zmiznú... tiež ich veľmi ľúbime  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (15.9.2010, 22:36) |
Evkaaaaaaaaaa, slinky mi tecu dole bradou Nemam ani hubky , ani skavarky. Si predstav, ze ta fantasticka vona doletela az sem k nam. Tvoje pagaciky vyzeraju uuuuzasne, mnam, mnam, mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (16.9.2010, 17:58) |
Aďuška... som sa zamyslela ako rychlo by pagáče prišli poštou... asi by to nevydržalo... ja by som inak bola schopná to kvôli Tebe absolvovať, keby sa dalo na poštu spoľahnúť Uvažujem... sušené huby by som Ti poslať mohla... a oškvarky by si si teoreticky vedela spraviť - Melanka dala skvelý návod ako na to... hm? Čo Ty na to?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (15.9.2010, 19:58) |
no Evka ty si sa riadne rozpiekla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.9.2010, 20:01) |
Bola som dnes sama doma a mala huby na spracovanie... tak som sa realizovala v kuchyni, takmer rekvalifikaciu som si zrobila vo vlastnej kuchyni ... ze pekár  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (15.9.2010, 17:40) |
tak toto by ma nenapadlo ani vo sne Evka fantastická kombinácia - mňam receptík posuniem mamine - ja by som ich aj upiekla, ale moje domáce osodenstvo nie je moc - oškvarkovo-pagáčové /trdlá - nevedia ešte čo je dobré / - ale chaa - mamina z toho bude určo nadšená  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.9.2010, 20:08) |
Martinka... dnes mám taký experimentový deň... takto to vyzerá, keď ma nechajú samu doma... som sa "zasekla" v kuchyni Je to zaujímavá kombinácia... a som presvedčená, že ich ešte zopár vyskúšam Aj na oškvarkové pagáče treba dozrieť, tiež som ich kedysi ako dieťa neznášala... a teraz si ich rada dám... samotné alebo aj ako prílohu k polievke Budem rada, ak ich maminka vyskúša a budú chutiť... daj mi potom vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (16.9.2010, 16:41) |
chi to poznám to zaseknutie ... ja som sa tiež tak včera /a to som plánovala vegetiť / a nakoniec som piekla vianočku, chlebík od Martušky, varila cestoviny a zapekala zemiaky s hubami a medzitým spratala byt a oprala ... a oškvarkové pagáčiky milujem od detstva - /takže uvidíme ako to dopadne s - zatiaľ inklinujú skor k sladkému - ale pevne verím, že časom sa to zlepší, ako vlastne celé ich jedenie, ktoré už speje k lepšiemu - receptík som si už odložila, musím veľmi pochváliť Evka tvoju tvorivú kuchyňu - páči sa mi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (16.9.2010, 17:56) |
Ďakujem Martinka... pochvalné slová od Teba si veľmi cením... som veľká obdivovateľka Tvojej kuchyne a kreativity  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (15.9.2010, 17:32) |
Jeej, to je ale super napad, mnam, vonajuaz sem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.9.2010, 20:09) |
Ďakujem Anička... veru voňajú úžasne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (15.9.2010, 17:26) |
tak tu su pagaciky Evulik uzasne vyzeraju a urcite aj chutia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.9.2010, 20:03) |
Slávuška... veru sú zaujímavé... a myslím, že aj viac húb by zniesli, bola som na prvý krát dosť opatrná... dajú sa robiť aj so šampiňónmi či inými lesnými hubami... takže ak budeš mať čas a chuť, môžeš aj Ty vyskúšať Skvelé na chrumkanie k vínku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (15.9.2010, 20:23) |
To vies ,ze vyskusam,ja skvarkove moc nemusim,tak tieto mi prisli veeeeeeeelmi vhod  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Eva A. (Eviana) ID 114156 (15.9.2010, 20:25) |
Skvarkov je v tom dost malo, ani ich velmi necitit, ale dali tomu vonu a pomastili... aby sa cesto listkovalo... vyskúšaj... ak nedáš oškvarky pridaj viac masielka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |