ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
*♥*Tatarák *♥*
[ recept č. 31198 zo dňa 3.9.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
(ingrediencie uvádzam na 1 osobu, takže každý si urobí, koľko bude potrebovať) *************** hovädzia sviečkovica - 100 g porcie (len pre manžela o dosť viac :-D ), cca 1/2 čL z každého (mčk, mletá sladká paprika, drvená rasca), 1/2 menšej cibule, 1 celý žĺtok, podľa chuti kečupu a horčice, trocha worchesterskej omáčky a pre azbesťákov aj trocha chilli *****Na hrianky: chlieb, olej, cesnak
POSTUP PRÍPRAVY
Mäso očistíme od povrchových blán, pokrájame a zomelieme (keď nerobím veľa, tak mäso škrabem nožom a to je oveľa lepšie). Mäsko sformujeme do guličiek (cca 100 g), kladieme ich do stredu taniera a lyžicou ich sploštíme. V strede tataráčika lyžicou urobíme priehlbinu, do ktorej vyklepneme žĺtko. Dookola nakladieme koreniny, cibuľu pokrájanú nadrobno a všetky pochutiny. Servírujeme. Na stôl dáme ešte pochutiny, koreniny a každý si zamieša svoj tataráčik, kým sa upečú hrianky. Hrianky pripravíme klasicky, ošúpeme k nim cesnak. Servírujeme ich horúce. Ja teda nie som milovníčka alkoholu, ale v tomto prípade robím výnimku. Červené víno dokonale doplní toto senzačné jedlo. No a keď tatarák robím len pre nás doma, tak ho pre všetkých namiešam sama a až potom dávam na taniere. My toto jedlo milujeme.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
zomleté |
![]() |
Vytvarované |
![]() |
vklepnuté žĺtko |
![]() |
pridané korenia, cibuľa a pochutiny |
![]() |
na stôl ešte zaniesť worchester a kečup a niekto si rád pridá aj cibuľu... |
![]() |
každý si zamieša svoj tataráčik alebo tataráčisko :)) |
![]() |
donesieme hrianky a cesnačik... |
![]() |
no a s chuťou sa zahryzneme a vychutnávame ...mňam :) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Nikoleta S. (BabyChris) ID 98892 (19.6.2011, 20:57) |
Akurát ho môj dorobil, a papáme mňaaaam |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Silvia Š. (SiskaT) ID 874, mimibazar.sk/siskat (9.4.2011, 15:40) |
mňam mňam práve sa ho chystám urobiť vďaka za tip, vyskúšam tento recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Adriana S. (adrika280) ID 34442 (5.9.2010, 17:16) |
Mnam, mnam, mnam. Toto je jedine jedlo, ktore pripravuje moj manzel. Skoda, ze iba to No, ale vysledok je dokonaly. On masko skrabka, naozaj si da na tom zalezat.Kristinka, tvoj tatarak vyzera byt fajnovucky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (5.9.2010, 10:18) |
Kristínka, ukladám si Tvoj recept. Musím sa priznať, že som tatarák nikdy nejedla, chystám sa ho spraviť... a už teraz viem, že toto jedlo budem milovať Ďakujem za super inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.9.2010, 13:35) |
áno, Evka, toto jedlo je také, že keď prekonáš prvotnú nedôveru, obľúbiš si ho. Alebo presne ako vravíš, milovať ho. Keď vyskúšaš, daj vedieť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (4.9.2010, 19:17) |
och mama mia... tak toto nie je pre mňa recept...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.9.2010, 11:53) |
áno, áno... veruže si spomínam i ja. Môj prvý zážitok s tatarákom bol, keď ma frajer pozval na večeru a objednal nám tatarák (len jeden ) lebo ja som to nechcela. Nuž ale, keď to zamiešal a ucítila som tú vôňu, dala som si trolilinka na hrianku a už som bola v pasci - tatarákovej samozrejme Nikoho netreba násilne nútiť, ak to nejde, tak to nejde. Ja by som napr. nezjedla slimáka, žabie stehienka, tie thajské potvory chrobáčske a tiež nejem morské príšery. Maj sa, Lenka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Denisa M. (geena) ID 144758 (4.9.2010, 19:13) |
aj moj oco si robieva, ale z jelena. ja som sa este neodvazila to ochutnat. urcite to je dobre, ked to kazdy chvali, ale ja surove maso prosto nemozem (ani susi). mas to velmi pekne naaranzovane na tanieri  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (5.9.2010, 11:46) |
ďakujem, Deniska. Z jelenej sviečkovice? O tom ani len nechyrujem, fakt som nikdy nepočula o tataráku robeného z iného ako hovädzej sviečky. A tu odrazu Lubka píše, že z morčacích pŕs, ty zasa že z jeleniny... tu sa človek fakto všeličo dozvie. Ja na divinu nie som zvyknutá, ale teda tatarák by som ochutnala... trolinka. Deni, maj sa pekne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (4.9.2010, 16:53) |
Kristinka ano tatarak ten mozem od mladosti, neprejem sa ho hadam nikdy. Kedysi sme nan chodievali do SAVOY-ky. Tatarak, hrianky a pivko. Odkedy sa nesmie podavat v restauraciach robim si ho doma. Ja masko meliem dva razy. Tataracik vyzera skvelo, uz mi tecu slinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.9.2010, 19:07) |
Ďakujem, Kati Kati, ale robia aj teraz v niektorých podnikoch tatara....Ale teda iste sa do Savoya chodilo na tatarák lepšie, keď vtedy stál zlomok dnešnej ceny, však? No ale navyše nám akosi chutí ten náš doma viac ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (4.9.2010, 15:17) |
skvele vyzerajuci tatarak  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.9.2010, 15:58) |
ďakujem, zuzi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína M. (katkam) ID 62614, mimibazar.sk/katkam (4.9.2010, 12:49) |
tak ja som tataráková hádam od puberty našťastie aj môj a robíme si ho často a veru Kristínka, ja tiež zblajznem aj viac ako štyri hrianky ale my si k tomu dávame . No, narobila si mi chute asi vytiahnem sviečkovú z mrazáka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (upravené 4.9.2010, 16:21) |
chichi ty si môj človek ... teda náš No jasne, pivo k tomu ide skvelo tiež Ja som asi mala nechať tie tatarákové fotky tak, lebo teraz mi to nedá pokoj Ja asi skúsim nabudúce z tých morčacích pŕs, čo spomínala Lubka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (4.9.2010, 8:42) |
ja zbožnujeeeem ale jem ho asi tak raz za rok a to len jednu-dve hrianky,viac nezvladam ale oči by jedliiii maš ho krasny a čo že to bolo za príležitost ?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.9.2010, 12:40) |
Čoooo? viac nezvládneš ako 1 - 2 hrianky? No ja zase presne naopak... zvládla by som ich určite viac ako bežne 4 prosto musím sa krotiť A tá príležitosť - bolo to na chate u známych. Doniesli sme sviečkovú, lebo nosiť víno ako prezent vinárovi = nosenie dreva do lesa a tam sme ho robili na večeru a teraz zase slintááám  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (4.9.2010, 1:33) |
raz a v podstate aj naposledy som jedla tatarak z morcacieho masa.Bolo to veeelmi dobre. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (4.9.2010, 12:30) |
Z morčacieho? z pŕs? to som ešte nepočula. Ale oplatí sa skúsiť, však, keď vravíš, že to bolo veľmi dobré. A prečo si ho jedla naposledy ? Si začala preferovať zdravšiu výživu asi ?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (4.9.2010, 13:51) |
ano,ano bolo to z morcasich prs,ochutene presne ako Tvoj tatarak. A prec na posledy?Lebo ja si to sama neurobim a manzel neje surove maso |
ODPOVEDAŤnahlásiť |