Natalia L. (Natinka22) ID 86833 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Thajská pražená ryža s krevetami
[ recept č. 30940 zo dňa 28.8.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Jazmínová ryža uvarená aspoň pár hodín vopred (ideálne 1 deň), krevety, 2 vajíčka, 2 hrste čerstvej bazalky, 4 strúčiky cesnaku, čerstvé chilli, tmavá sójová omáčka, sladká sójová omáčka, rybia omáčka, slnečnicový olej , 1 lyžica sézamového oleja.
POSTUP PRÍPRAVY
Pražená ryža mňáááááám :o) Konečne som prišla na fintu, ako z nej neurobiť rizoto, ako sa mi minule podarilo. Fígeľ je jednoduchý - jazmínová ryža sa rýchlejšie uvarí, takže na 1 hrnček premytej ryže nám stačí 1 vrchovatý hrnček vody. Ryža sa nesmie použiť čerstvo uvarená, ale výchladená a odstáta a budete si prsty oblizovať! Sľubujem!
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Zahrejeme wok, pridáme slnečnicový olej a 1L sézamového oleja, nakrájaný cesnak a chilli. Po 1 minúte pridáme krevety a pražíme ďalšie 2 minútky. Potom pridáme 1L rybacej omáčky a premiešame. |
![]() |
Krevety zalejeme 2 lyžicami tmavej sójovej a premiešame a posunieme na bok woku a do stredu šupneme 2 vajíčka, ktoré vymiešame na praženicu. |
![]() |
Potom premiešame vajíčka s krevetami. |
![]() |
Pridáme 2L sladkej sójovej omáčky a dobre premiešame. Cítite tú voňu? |
![]() |
nakoniec pridáme ryžu a bazalku. |
![]() |
Miešame a pražíme kým sa nám ryža s krevetovou zmesou nespojí, asi 2 minútky. |
![]() |
A podávame!!!! Dobrú chuť !!!! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Martina B. (M.A.R.T.I.N.A) ID 52081 (28.10.2010, 12:44) |
V Thajsku som mala každý deň praženú ryžu na X spôsobov, veľmi mi to chutí, skúšala som to aj doma, ale presne ako píšeš, bolo z toho rozvarené rizoto Určite vyskúšam tvoj receptík !  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva A. (Eviana) ID 114156 (28.8.2010, 21:34) |
Bazalka v ázijskej kuchyni mi nejak nesedí, ale inak jedlo veľmi chválim, vyzerá úžasne, vônu cítim až sem ... určite niekedy skúsim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Natalia L. (Natinka22) ID 86833 (29.8.2010, 10:40) |
Evi, bazalka, hoci ti pripada skor stredomorsky, je esencialnou bylinkou pouzivanou v thajskej a malajskej kuchyni (spolu s koriandrom). V thajsku sa pouziva vacsinou taz. thajska bazalka http://en.wikipedia.org/wiki/Thai_basil ale u nas postaci aj ten nas kultivar  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (28.8.2010, 21:20) |
Natalka,tak nieco podobne bolo nasim poslednym jedlom v Thajsku,takze chut mam este na jazyku len my sme mali trosku viacej morskych priseriek,ale inac zlozenie velmo podobne tesim sa tvojim azijskym inspiraciam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Natalia L. (Natinka22) ID 86833 (29.8.2010, 10:42) |
Martinka jeeeej, tak ked budes niekedy prazit ryzu, kludne tam primiesaj okrem kreviet aj ine priserky, urcite to bude mnamka . Ja mam na prazenu ryzu najkrajsie spomienky z autralskych thai bistier  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (29.8.2010, 17:39) |
jooj,v Australii som este nebola..ale snad raz verim,ze mas krasne spomienky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |