Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Balzamikový bôčik s karamelizovanými jablkami
[ recept č. 28857 zo dňa 1.7.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 kg vykosteného, krásne prerasteného bôčika bez kože, 175 g tmavého trstinového cukru + 2 PL na jablká, 125 ml balzamikového octa, 2 strúčiky cesnaku, morská soľ, čierne korenie, 2 - 4 jablká
POSTUP PRÍPRAVY
Zaujímavá, ale veľmi chutná kombinácia. Balzamiko spolu s cukrom urobia v rúre na bôčiku úžasne chutnú, chrumkavú, skaramelizovanú kôrku. Odporúčam všetkým, ktoré sa neboja experimentovať ,)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Bôčik umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky o veľkosti sústa. |
![]() |
Kocky mäsa napicháme na kovové ihly alebo špajle. |
![]() |
V miske zmiešame 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 125 ml balzamikového octu, 175 g (alebo pokojne o niečo menej) cukru a cca 150 ml vody. Ja som dala vody 250 ml - tak ako bolo v recepte, ale je to zbytocne vela, pocas pecenia som musela vypek viackrat s naberackou odcerpat, lebo maso sa mi skôd dusilo ako pieklo. Dusenie zo začiatku nevadí, ale ku koncu je dobré odobrať z pekáča väčšinu výpeku, aby sa rebierka krásne pripiekli. Zmes v miske okoreníme a osolíme. |
![]() |
Špízy uložíme do pekáča, zalejeme pripraveným nálevom a prekryjeme alobalom. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C 30 minút. Potom obal dáme dole, teplotu zvýšime na 200 °C a dopekáme za občasného obracania asi hodinu, kým povrch mäsa neskaramelizuje.
JAbĺčka si pripravíme takto: Jablká pokrájame na kolieska alebo mesiačiky. Nepriľnavú panvicu si rozpálime, nasypeme do nej cukor a jablka a opekáme cca 2 minúty, kým neskaramelizujú. Podávame s bôčikom a pár kvapkami balzamico octu.
Ja som k bôčiku podávala aj nové opekané zemiačiky. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (1.7.2010, 11:58) |
Adi, tuto foto ked som zbadala, hned som vedela, ze je tvoja Hned by som si dala, vyzera to fantasticky, niekedy urcite urobim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (1.7.2010, 11:34) |
Aduska je to krasne, zaujimave, exoticke mne na tom vadi jedine to masko no pre mojho masozruta si to viem predstavit, urcite by nepohrdol  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Veronika G. (veronika45) ID 20591 (upravené 1.7.2010, 12:10) |
ja som bocik milivala, hlavne peceny.... a nemala som problem a bola som chudunka.... co som pribrala, no teda uz aj dost som zhodila tak som si zacala davat pozor na jedlo a vsetko zdrave vatsinou, sem tam prehresim, ale ked si dam nieco tazke tak mi je zleee hrozne.... ale vypada to lakavo.... ja by som si hned dala, ale k tomu asi liter hylaku....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.7.2010, 14:18) |
Veronika, Hylak by nebol potrebny Ono, treba si vybrat co najkrajsi, najchudsi bôčik, a počas pečenia sa aj tak z neho všetka masť vypečie. Vôbec to nie je ťažké jedlo. JAsné, že toho netreba zjesť veľa, ale po obede som pokojne fungovala ďalej bez pocitu ťažoby v žaludku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (1.7.2010, 8:01) |
Ja moc na taketo masko(ako je bocik),moc nie som ale v tvojom podani vyzera vyborne,urcite by som kostla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.7.2010, 14:20) |
MAťka, ja bôčik skoro vôbec nerobievam, nejedla som ho tuším aj 5 rokov občas robievam pečené či grilované rebra, tie s mužom milujeme, ale bôčik zriedka... inak, tento receptik je z tej apetitovej prilohe a balzamicu, odkial su aj tie tvoje jahodky a bieločoko pena nedalo mi to, musela som to vyskušať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (1.7.2010, 14:45) |
hej? no,vidis,ja taketo prudko masite receptiky hned akosi automaticky selektujem ale verim,ze to moze byt chutne,len ani ja,ani drahy,nejak nevieme zjest maska ,ktore su take "prerastene".. ale mozno by sa to dalo podobne pripravit aj s inym maskom  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.7.2010, 15:13) |
nooo, mozno by sa aj dalo, len ci by potom chudé mäsko neostalo vyschnuté ako podošva...totiž, ten tuk je niekedy aj na niečo dobrý  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |