Martina P. (Mata406) ID 48300 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)
Špargľa s pažítkovou omáčkou
[ recept č. 26732 zo dňa 8.5.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
* špargľa + maslo * .......... OMÁČKA: * caa 30g maslo * 1 malá cibuľa * 1 PL hl.múka * 250ml mas.vývar * 250ml smotana na varenie * 1 strúčik cesnak * soľ *vegeta * bylinkové korenie * citr.šťava * caa 2-3 PL nasekaná pažítka *
POSTUP PRÍPRAVY
- veeľmi jednoduché a chutné papaníčko
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
- najskor si pripravíme špargľu: - konce caa 2cm odsekneme |
![]() |
- bielu špargľu olúpeme až ku hlavičke /hlavičku nie/ - očistenú odkladáme do studenej vody |
![]() |
- očistenú poukladáme na paráčik, zakryjeme pokrievkou a naparíme caa 15 min /mrknite, keď je už makučká/ ... týmto sposobom pripravujem vždy špargľu, /ak z nej nerobím polievku/ - nevarím ju, ale naparujem |
![]() |
- naparenú polejem rozpusteným maslom ... možete ho i posoliť, ale ja nesolím.. netreba /zakryjem pokrievkou, aby bola stále v teple/ |
![]() |
OMÁČKA: - kým sa mi špargľa parila - omáčka bola raz-dva hotová : ...........- takže na masle si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pred koncom pridám nakrájaný strúik cesnaku, počkám kým sa len uvoľní voňa cesnaku a |
![]() |
- pridám múku a uprobíme svetlú zápražku |
![]() |
- zalejem vývarom - premiešam, aby neboli hrudky |
![]() |
prilejem smotanu - ochutím soľou, vegetou a bylinkovým korením a dovaríme do zhustnutia a zovretia |
![]() |
- hotovú omáčku rozmixujem |
![]() |
a do rozmixovanej pridáme čerstvú pažítku /ak máme sušenú - tú pridávame počas varenia, po pridaní smotany a nakoniec ochutíme citr.šťavou ... to je všetko :/ |
![]() |
omáčkou prelejeme sparenú špargľu a podávame napr. s novými zemiačikmi s maslom ..... dobrú chuť |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Lucia V. (141Lucy141) ID 76114 (24.4.2012, 19:52) |
Prvy krat som skusala pripravit sparglu, cakala som vselico, ale bola to parada dokonca aj vsetkym doma chutilo.. dakujem za recept..  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.4.2012, 21:15) |
Lucka, to som veľmi rada , ďakujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | DOMINIKA G. (dominica) ID 21760, mimibazar.sk/dominica (1.6.2011, 12:43) |
Ahoj Martinka, kúpila som 1x špargľu a nevedela čo s ňou, tak mi medzi inými poradili tento recept. No musím povedať, že tá omáčka je MŇAMÓZNA, spravila som ju takú kyselkavú s limetky a nevedela som sa jej dojesť. Špargľu som parila dosť dlho, lebo aj napriek ošúpaniu bola dole tvrdšia, myslím, že nebola už čerstvá, lebo som ju mala pár dní v chladničke, ale bola dobrá. Ak by bola mladšia, alebo čerstvejšia, tak by bola ešte lepšia. Je to super rýchlovka a teda riadna delikatesa, možno niekedy pripravím aj pre návštevu. Ďakujem za receptík, idem ho hneď odporúčiť kamoškám na FB , nech sa nezalizujem sama. S pozdravom Dominika  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (3.6.2011, 18:47) |
Jeeej, Dominika, ďakujem ti za krásny komentík veru na dobrú špargľu treba asi natrafiť - tiež sa mi ju nepošťastí vždy kúpiť podľa predstáv . A o to viacej ma teší, že si Ti papaníčko chutilo - lebo predsa - tá foto mobilom je dosť o ničom a myslela som si, že nik nenaberie odvahu receptík vyskúšať Ďakujem krásne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Katarína M. (topinka21) ID 65932 (24.5.2010, 2:07) |
hmm, špargľu som nikdy nejedla, tak by som ju chcela niekedy vyskúšať na nejaký spôsob pripraviť. V tvojom recepte máš napísané, že hlavičky špargle sa nemusia odkrajovať, sú jedlé aj tie?? A dokedy je sezona špargle, ked sa da z nej variť a je chutná?? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (24.5.2010, 15:01) |
Katka, hlavičky na celej špargli sú najchutnejšie, tak tie rozhodne nedávať preč no a teraz táto májová je najlepšia, takže treba využiť, kým ju majú  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (21.5.2010, 21:33) |
Ahoj Martinka, vcera som si kupila sparglu a chystam sa ju 1.krat v zivote pripravit Jedla som ju uz kedysi velmi daaavno, jej chut si uz nepamätam, ale tak ma strasne lakalo, ju opät vyskusat No a tento tvoj receptik sa mi velmi pozdava, takze zajtra budeme mat mozno na obedik Ozvem sa, ako to dopadlo a hlavne aky ohlas to bude mat u ostatnych clenov mojej rodinky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.5.2010, 6:33) |
Ahoj Gabika - veď uvidíš, ak to náhodou vyskúšaš .. ja mám špargľu veľmi rada - len treba natrafiť, aby bola mladučká, ale teraz je ten správny čas na ňu, lebo je sezóna, tak snáď  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (22.5.2010, 15:25) |
Martinka, na posl. chvilu som sa rozhodla pre zapecenu spraglu, receptik je podobny tvojmu, ale trosku som si ho upravila...ale...musim povedat, ze chutovo to bolo celkom mnam, len neviem, ci to bolo, ale nedala sa moc dobre krajat, bola taka viac drevita...neviem, ci som ju nedostatocne osupala, alebo to bude odrodou...kupovala som ju v Lidli, nasu slovensku...alebo som ju mala dlhsie povait? Varila som ju cca. 6 minut, potom zepakala asi 15-20min... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.5.2010, 20:24) |
ahoj Gabika .. no hlavne, že si ju skúsila i keď v pozmenenom stave - veď ten moj receptík je tiež len na inšpiráciu a kľudne sa može pomeniť ..... noo a myslím, že na varenie špargle tých 6 min je málo ... potrebuje trošku dlhšie - čo sa týka tej drevnatosti -može byť, že už moc čerstvá nebola / .. ja som zatiaľ natrafila dobre ... i keď musím povedať, že posledne ako som ju robila .. tak už to nebolo to pravé orechové ako sa vraví - a bola z Kauflandu, naša slovenská... zrejme ju tam mali už dlhšie i keď konkrétne pri tomto receptíku, ktorý som sem dávala bola úúplne super ... takže všetko záleží veľmi na jej čerstvosti ... neskor z nej robím iba polievku, ktorú pasírujem cez sítko aby som z nej oddelila tie vlasové časti .. lebo to u by moc jedlé nebolo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (upravené 23.5.2010, 21:30) |
Matka, dakujem za reakciu No, myslim si , ze nebola cerstva...ale skusim este kupit raz, povarim dlhsie a uvidime...hoci v povodnom recepte bolo takto uvedene, ale zasa ta omacka k tomu to vsetko vyrovnala a chutilo nam Pre inspiraciu uvediem aj recept, ktorym som sa ja inspirovala : http://www.dobre-recepty.sk/detail/534-zapekana-spargla/ Omacka sa mi ale zdala moc, moc husta, tak som ju este preriedila vyvarom a na spraglu som poukladala este pasiky sunky...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | | |  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.5.2010, 21:43) |
- vieš ono je to niekedy ťažko s ňou - resp. hlavne s bielou špargľou, ale keď sa natrafí na ozaj mladučkú a čerstvučkú, je super - ale určo ju var dlhšie ako 6 min nabudúce  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Gabriela T. (nogate) ID 22107 (10.5.2010, 22:06) |
Pre môjho ako stvorené  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.5.2010, 20:42) |
Vďaka Gabika - ja milujem špargľu a hlavne teraz, keď je taká mladulinká  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (8.5.2010, 13:30) |
Matka,tak uz si konecne zohnala sparglicku a hned ste si aj takto pochutili..omacka musi byt urcite vyborna  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.5.2010, 14:59) |
Ďakujem Mati - veru - odkedy začali predávať našu slovenskú .. posledné 2 týždne na nej fičíme  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alije k. (alka36) ID 79302 (8.5.2010, 12:05) |
mmnaaam Matka hned by som si dala vyzera to super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.5.2010, 14:58) |
Ďakujem Alka - taký ľahučký, rýchly obedík .. a veru dobručké  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Marta K. (supermarta) ID 62155, mimibazar.sk/supermarta (8.5.2010, 11:57) |
Matka super!!!Urcite to vyskusam,mam v zahrade aj cerstvu pazitku a aj spargla je este v regalov...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.5.2010, 12:03) |
Ďakujem Martuška - veru, treba využiť špargľu kým je taká krásna a chutná - neskor ju moc ani nemám odvahu kupovať, lebo povačšinou už bola dosť drevnatá a vhodná akurát na polievku - i to som ju musela vždy cez sítko, aby som ju zbavila tých vlákien  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (8.5.2010, 11:34) |
Jój, ja ešte nič nevarím, načo, keď sme len dvaja, asi zbúcham nejaký šalátik a bude... , teraz majú tuším špargľu v Kauflande, musím ísť pozrieť...super obedík!!!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.5.2010, 11:38) |
Ďakujem Darinka - ja len takéto rýchlovečky, nejak sa mi nechce trhať dnes v kuchyni .. a malým som sľúbila bábovku a dnes už končím áno, máš pravdu, špargľu som kúpila v Kauflande ... zatiaľ je ešte stále fajná bez drevnatých vlákien, tak to rýchlo využívam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (8.5.2010, 11:38) |
vidis,ja ani tolko,kedze som sama nechce sa mi ist ani na nakup,tak musim len nieco zo zasob spargla vyzera super, sterilizovana mi nechuti,ale takato je urcite ovela,ovela,ovela lepsia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (8.5.2010, 11:46) |
Ahoj Janík, asi zarezávaš, keď som Ťa tu už dlhšie nevidela, ako sa máš?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (8.5.2010, 11:58) |
pisla som ti odkaz  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.5.2010, 11:40) |
- ja som ešte steriliz. ani myslím nejedla - možno v práci nám robia i z takej - to neviem /nezistila som / ... ale táto je super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Slavka H. (Archaa) ID 84161 (8.5.2010, 11:31) |
mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (8.5.2010, 11:36) |
jaaj Slávka, veru mňam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |