Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
Zabudnutý puding
[ recept č. 25855 zo dňa 12.4.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
6 bielkov, 1/2 lyžičky soli, 250 g kryštálového cukru, 1/2 lyžičky vínneho kameňa, 1 lyžička vanilkového extraktu, maslo na vymastenie, 250 ml šľahačkovej smotany, bobuľové a tropické ovocie (jahody, černice a passion fruit)
POSTUP PRÍPRAVY
Odteraz už budem vedieť čo zo zvyšnými bielkami! Tento dezert je slasť! Tentokrát ma však k jeho príprave nepriviedli zvyšné bielka ale kúpené ovocie. Do oka mi padli černice a passion fruit a potom som doma špekulovala čo vymyslim a spomenula som si na moju najobľúbenejšiu kuchársku knižku - Nigella Express, odkiaľ pochádza tento recept.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Rúru predhrejeme na 220 C. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou do tuha. Postupne pridáme 250 g cukru, potom vínny kameň a vanilkový extrakt a šľaháme, kým nie je sneh tuhý a lesklý. Plytky plech vymastime dôkladne maslom a rovnomerne naň rozotrieme snehovu hmotu.
Pozor! Plech vymastite naozaj dokladne. JA som si chcela pomoct, pouzila som papier na pecenie, ktory som aj potrela maslom, ale nebol to dobry napad, z papiera ten puding nechcel ist vobec dole...najmä tie krajné časti. |
![]() |
Plech vložíme do rúry, zavrieme ju a hneď vypneme. Necháme v rúre cez noc bez otvorenia dvierok. V žiadnom prípade neotvárať! Toto odporúča Nigella a teraz moja skúsenosť. Rúru som nevypla hneď, ale nechala som ju asi 5 minut zapnutú. No a ráno? Bielka boli sice stuhnuté, ale viac menej naozaj ako puding. Surové bielka nemusim, takze som este zapla ruru na cca 150 C a nechala ju chvilku bezat, aby tie bielky predsa len stuhli viac. Treba to robit intuitivne, netreba to vsak prehnat, bielka musia byt vláčne, nie suché ako pusinka! |
![]() |
Pred podávaním preložíme na veľkú tácku - ja som však takú veľku nemala a keďže sa mi cesto prilepilo o papier, ani som ho nemohla preložiť ,-)
Tesne pred podávaním ušľaháme šľahačku, natrieme ju na bielkový korpus a ozdobíme ovocím. Z passion fruti vydlabeme semiačka, černice umyjeme a jahody umyjeme a rozštvrtíme. Semiačka aj ovocie poukladáme na šľahačku.
Rozkrojíme na 12 častí (3x4)
JE to naozaj mňamka, brat včera skoro plakal od slasti ,-) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Lydia B. (saltyna) ID 76571 (21.12.2014, 19:53) |
zdravím Adusha tento receptík som objavila už dávnejšie,asi pred 2 rokmi, ale zrejme jeho názov spôsobil, že som naňho zabudla neviem, prečo som si v týchto dňoch spomenula, že som niečo také kedysi našla...asi prebytok bielkov v mojej chladničke tak som sa pustila do realizácie. Najviac som sa bála, že mi to nepôjde dolu z plechu, tak som sa chcela poistiť a dala som to na papier, ktorý som nevymazávala, len som ho rovno dala do plechu a na papier som rozotrela vyšľahané bielky. Aké bolo moje prekvapenie, keď sa upečená hmota dala bez problémov odlúpnuť z papiera určite to bolo tým, že namiesto repného cukru som použila kokosový cukor. Ten sa tiež podpísal na chuti - bola karamelovo-perníková, lepšie to neviem vystihnúť...proste fantastická! Ale nedala som celé množstvo, ako sa píše v recepte (250 g), zdalo sa mi to brutálne veľa...dala som len 210 g, a úplne stačilo. Takisto som nevypla rúru hneď po vložení plechu, ale až po 5 min. ako ty. Na druhý deň boli bielky akurát také, aké mali byť - vláčne, neboli surové. Takže receptík hodnotím na jednotku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (13.4.2010, 21:02) |
Andrejka skveleee vyzera to uzasne s tym cerstvym ovocickom urcite niekedy vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (13.4.2010, 19:13) |
Adi vizera to dobre, take pomlsanicko. Mna by skorej zaujimalo to co to je to posledne ovocie? passion fruit? Podoba sa to na granatove jablko trosku. Ale nikdy som to este nevidel  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (13.4.2010, 21:53) |
Misko, tu je super clanok o tom ovoci http://scobak.blog.sme.sk/c/83068/Ahoj-Jsem-passion-fruit.html je to v podstate druh maracuje, alebo pribuzne ovocie - maracuja, grenadila, passion fruit su pribuzne ovocie, ale casto sa zamienaju, resp. pletu... Su velmi podobne, ale passion fruit je najchutnejsie. Ja som na tento puding kupila dva kusy, v Tescu. A vdaka za pochvalu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Michal L. (MIHAELKO) ID 124102 (13.4.2010, 22:33) |
Wooow, zaujimavy clanok tie zrniecka vizeraju podobne ako kivano, ktore pestujeme my http://pokec.azet.sk/mifo244/fotoalbumy?i9=f14152977e62/mifo244/fotoalbumy/kivano/ft-50957990?i9=f14152977e62 mozno by sa to dalo zamenit, poznas? |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (13.4.2010, 23:22) |
kivano poznam iba z videnia, neviem ako vyzera vnutri, ale pokojne ho pouzi, to ovocie nie je predpisane mozem menit podla chuti. ja mam passion fruit velmi rada, raz za sto rokov si jedno dve kupim  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (13.4.2010, 14:01) |
mňam, to vyzerá super  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Janka T. (esmae) ID 47720 (13.4.2010, 8:45) |
hmmmm tak toto by u nas zmizlo iba taky fukot len...co je to ten vinny kamen? to sa da bezne kupit v obchode?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (13.4.2010, 13:53) |
Janka, juj neviem neviem kde u nas maju vinny kamen...mali by ho mat pri praskos do peciva a podobne, ale zial u nas som ho este nevidela... ja som ho kvoli tomuto receptu kupovala v rakusku.. ale podla mna sa ten kamen moze pokojne vynechat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (13.4.2010, 7:38) |
no,toto moze byt "nebicko v papulke" ja robievam taketo,ale tak,ze bielka necham vysusit,cize styl "Pavlova"....ale takto na makko som este neskusala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | alije k. (alka36) ID 79302 (12.4.2010, 23:51) |
ten vyzera fantasticky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (12.4.2010, 23:11) |
Nigellu zbožnujem a všetky jej recepty. Na tento receptík sa už chystám dlhšie. ....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (12.4.2010, 23:15) |
ja Nigellu milujem! Skúšam jeden recept za druhým, musím povedať, že lepšiu kuchársku knihu doma nemám! |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (12.4.2010, 22:51) |
no ja uz pomaly potrebujem recepty "co so zvysnymi zltkami" z bielkov robim jogurtovu penu a mam na plane tolko veci vyskusat,ze by som potrebovala vajicka bez zltkov super to vyzera  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (12.4.2010, 22:57) |
vydrž, o chvíľku pridám recept na tvarohový mazanec, kde som dnes šupla tie zvyšné žĺtka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |