
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Linda T. (lea) ID 134 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 18 návštěvníkov) MARLENKA[ recept č. 2513 zo dňa 12.10.2007 ] POTREBNÉ PRÍSADY Sestra mi akurát poslala recept na Marlenku,tak ho posúvam ďalej. POSTUP PRÍPRAVY Potrebujeme: 100 g masla, 2 PL medu, 250 g cukru, 1 ČL octu, 1 PL jedlej sódy, 2 vajce, 700 g hladkej múky, , Krém:, 200 g masla, 1 Salko, mleté vlašské orechy, koňak (nemusí byť) Ako na to: Sódu s octom zmiešajte, do hrnca dajte maslo, med, cukor a vymiešajte. Potom pridajte ocot zo sódou a znovu vymiešajte. Zmes dajte na oheň a za stáleho miešania pridajte vajce. Stále miešajte, až sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ihneď odstavte. Po čiastočnom vychladnutí pridajte preosiatu hladkú múku, vypracujte cesto, prikryte a nechajte hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdeľte na 7-8 guličiek a každú roztlačte na tenkú placku a dajte piecť. Salko 3 hodiny mierne varte celé ponorené vo vode, tie 3 hodiny je nutné dodržať. Potom ho nechajte vychladnúť (vznikne tuhá hnedá hmota). Vyklopte ju a s maslom rozmixujte, ďalej môžete pridať oriešky a trochu koňaku. Jednotlivé placky potrite krémom a jednu postrúhajte na posledný krém na povrchu torty (môže sa zmiešať s instantným kakaom, prípadne i orieškami). |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (28.12.2008, 9:05) |
Na prvy krat je to zlozite,človek si mysli ze ma malo ruk a noh ale na dalsi pokus to uz ide dobre,salko si treba uvarit den skor,psychicky sa pripravit a všetko pojde ako po masle...vysledok stoji za to a u všetkych mate male bezvyznamne plus... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jarmila Turoňová (jarushka) ID 43, mimibazar.sk/jarushka (26.12.2008, 21:24) |
Tak dievčatá, piekla som Marlenku deň pred štedrým večerom a je to tak zložité, že neviem, či to stálo za tú námahu. S cestom sa pracuje príšerne, drobí sa ako mrvenička, neviem si predstaviť roztlačiť tak tuhé cesto rukou, ako je písané v tomto recepte, v iných s rovnakými pomermi ingrediencií som našla v postupe, že cesto vyvaľkať na tenkú placku. Tak som vaľkala, až som mala chuť valčekom to cesto vytĺcť, nakoniec som ho vyvaľkala na palacinku tenkú cca 1 mm, vykrojila som ho pomocou pokrievky (obrezala nožom) a takto urobila 8 korpusov tenkých milimeter. Na moje počudovanie, po upečení na 200C cca 3 minuty som z rury vytiahla pekný korpus za korpusom, avšak krátko po upečení bol tuhý ako skala. Pláty som potrela brandy, a pomedzi som dala krém pripravený podľa receptu, do krému som už brandy ani iný koňak nedávala, dala som tam cca 150 g orechov (toto som nevážila), riadila som sa hustotou krému, ale mala som zomletých 200 g a trochu mi ostalo, takže to mohlo byť 150g. Celkový efekt po jednom dni odležania v chladničke bol na nerozoznanie od Marlenky, na ktorej si človek pochutná v kaviarni, no neviem, či to stálo za ten čas, ktorý pri Marlenke a jej pečení človek strávi. Všetci uvádzajú že hodina aj s pečením. Neviem, kde na to prišli, 3 hodiny varíme salko, medzitým robíme cesto, kým vychladne masa, do ktorej vmiešavame múku, tak to je min. pol hodina, kým zamiesime drobivé cesto, tak to je ďalšia pol hodina, ďalšiu polhodinu budete preklínať, prečo ste sa na to dali, hodinu bude cesto na teplom mieste odpočívať a kým vyvaľkáte z už trošku, ale vážne len trošku poddajnejšieho cesta 8 plátov, tak budete mať určite o 8 šedivých vlasov viac. Celkový efekt: všetkým chutilo, ale ak ju ešte raz budem robiť, tak to bude musieť byť sakra veľká príležitosť. ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |