Marianna S. (Marijanna) ID 49716 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |
Domace udene
[ recept č. 24939 zo dňa 22.3.2010 ] PRO INSPIRACI
POTREBNÉ PRÍSADY
kupili sme pol svinky cca 85kg, maso rozobrali-rozrezali na kusy.Pripravime si asi 2kg cesnaku ocisteneho,nasekaneho,sol (asi 4kg) velke krystale,. Maso,umyjeme, po rozdeleni namazeme s cenakom a solou UKladame jedno na druhe do plastovej nadoby,vacsie dame na spodok mensie kusy na vrh. Tak vrstvime a dame do chladneho priestoru,prikryte niecim,aby nepadala spina na 4dni,potom maso poobracame na druhu stranu-voda ktora je v plastovej nadobe,tu vylejeme. Po 8 az 10 dnoch maso povesame do susiarne-udiarnicky.Maso vesame na haky alebo snuru,nie celkom jedno na druhe,aby bol priestor,aby mohol oklo ist dym a vzduch. Ked maso navesame nechame do druheheo dna odkvapkat. Nalozime ohen z kvalitnejsie dreva-buk,dub a nechame odymit,potom nechame vo vnutri a na druhy den opat zapalime ohen-to nam robi kamarat No pod tym nasim mnozstvom masa zapalil 6x ohen,odymil a potom bolo maso este v udiarni dalsich 7 dni. My sme ho este zavesili v garazi,aby ˇˇoschlo stvrdloˇˇ asi dalsich 7-10dni. Mensie tensie kusky sme vzali,zabalili do papieroveho vrecka,zabalili do sackov do mrazaku a hodili do mrazaka,vacsie sme po tych dnoch,aby uschli,lebo su makksie kusy,tie velke.. Udime aj kosti z krkovicky,vynikajuce su potom na varenie, tiez koze,davam do hrnca na spodok pod holubky:)
POSTUP PRÍPRAVY
recept je pre inspiraciu:) My komplet celu polovicu tak urobime, nerobime ani skvarky ani ine zabijackove speciality,ten proces susenia este uparvim-opytam sa este raz:)Dobru chut:) |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (22.3.2010, 19:45) |
Marianka, u vás by som chcela bývať, len v tom prípade by som vám všetko údené do slova a do písmena "zožrala", aj keď je nezdravé, ja ho mám veľmi rada a to z obchodu sa k takémuto domácemu nedá ani prirovnať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (22.3.2010, 19:51) |
ty sa ako moj muz,on ked zacne padat lsitie,len masti rukmi a caka kedy bude chladno,aby mohol nalozit maso do pacu potom mame smrad v dome ako v ciganskej dedine od cesnaku no a ked ho da udit tak masti ruky kedy pon pojde. Ja pojem ale nie bars, ja s detmi zjem asi 15percent zo vsetkeho tak prid date si spolu a este ked ti uvari Bosanski pasulj-fazula na husto z udenim,trocha pikantna poolyzujes sa. A to kupce je na elektriku robene a to je EKO -BIO  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (23.3.2010, 20:40) |
Musíte bývať tak ďaleko od Senice? Veru by som sa nenechala dlho núkať, V Humennom som bola len raz v živote - máme tam pobočku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (upravené 24.3.2010, 16:25) |
No este ta potesim,ze som z Humenneho, ale byvam v Slovinsku na Talianskej hranici mas to blizsie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (24.3.2010, 8:27) |
Marianka tak to som tomu dala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | kristína s. (nigina) ID 32120 (22.3.2010, 15:50) |
takúto mňamku robia Taliani...zo stehna to je to prosciutto crudo je to fantastické, keď sa to tak nakrája na úplne tenučké priesvitné plátky...oni to majú stále zavesené v takej vetranej komore a postupne to stále schne. Škoda, že nemáme udiareň alebo nepoznáme niekoho, kto má No ale si mi narobila chute  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (22.3.2010, 19:39) |
prosciutto ma trocha inu chut,to tak vonia po domacom masku udenom hmmm a pršut mi velmi nejde. A my mame kare,krkovicku rezeme na tenucko,hmmm a slaninka s vajcom mnamota Prid dam okostovat  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.3.2010, 15:47) |
provokaterka cez vikend sme boli u nasich a akurat udia domace klobasky a slaninu, zrejme pre celu familiu uz sa tesim na velkonocnu chalovacku  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (22.3.2010, 19:40) |
My sme min. roku robili aj klobasy a moj expert dal 70percent telaciny a ostatok bravcove, boli suche ale chutneeeeeeeeee- ja idzem na Velku noc do Humennoho ta se cesim na oblivacku,ktoru som roky neznasala ta pric dam ci okostovac berem mami ))) |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (22.3.2010, 19:48) |
ja bars rad take udzene domace,ale najľepši pre mne i tak syrek  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (22.3.2010, 15:44) |
Marijanka,ale si sa poponáhľala,dakujem veľmi krásne..Povypýtuj sa,udiarničku máme po starých majiteľoch chalupy,len omiesť pavučiny a vešať a udiť.Dobre vedieť všelijaké finty okolo údenia,na rok skúsim.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Marianna S. (Marijanna) ID 49716 (22.3.2010, 19:41) |
hmm som dopisala tak dufam,ze sa podariiiiiiii  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (22.3.2010, 21:42) |
Dakujem ešte raz,určite si ma navnadila.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |