melania l. (lararuby) ID 130989 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
JABLČNIK_ŠŤAVNATY BEZ VAŽENIA*****
[ recept č. 24477 zo dňa 11.3.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1 Hera,2 vajíčka,1vanilka,4 pl práškový cukor,1 prášok do pečiva,1 citron,hladká múka podľa potreby,štipka soli Plnka:jablká -podľa veľkosti 10-14 ks,vanilka,škorica,jemná strúhanka-biela
POSTUP PRÍPRAVY
Asi tretinu sáčku múky preosejeme do misy,pridáme soľ,cukor,vanilku,vajíčka,kôru z citrona a nasekaný tuk. Spolu to zmiesime a dalšiu múku pridávame podľa potreby.Cesto na koláč má byť asi také, ako ked robíme na vykrajované koláče,ja ku koncu premiesim na pomúčenej doske.Bochník cesta dáme do misy,zakryjeme a na dákych 20 minút dáme do chladu.Medzitým ošúpeme jablká,vhodíme do vody s kvapkou octu (citrona,kyseliny citronovej),aby zbytočne neoxidovali.Jablká postrúhame,vytlačíme z nich šťavu-vypijeme.Pridáme vanilku,škoricu -primerane,šťavu z citrona a cukor,ak sa nám nevidia dosť sladké. Rúru zapneme,aby sa hriala,cesto rozváľkame na veľkosť plechu na pomúčenej doske.Namotáme na valček a prenesieme na plech.Rozvinieme do krásy,obkrojíme prevísajúce nepekné kúsky,ktoré dáme bokom-zatiaľ.Na cesto dáme slabú vrstvu strúhanky-môže byť aj z piškôt.Rovnomerne naložíme jablká-ja to robím stierkou.Zvyšky cesta zmiesime,rozváľkame a vykrajujeme hviezdičky,srdiečka-co komu jest líbo. Vykrojené tvary uložíme na jablká,ked ich rozložíme súmerne,máme ich pri krájaní na každom kúsku. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180st. 25?minút,treba pozerať.Krájame vychladnuté,ak sú málo sladké,práškujeme-nie z lietadla,ale práškovým cukrom.
Koláč je šťavnatý,ale nie premočený a ,napriek môjmu obkecávaniu ,aj celkom rýchly.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
jablková šťavička |
![]() |
pred pečením |
![]() |
upečený a pocukrovaný |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Lenka L. (Rea666) ID 132298 (28.10.2012, 20:04) |
Vyborny je Melanka Skusala som aj ine recepty ale tento je zatial moj najoblubenejsi Vyborny a stavnatucky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (30.10.2012, 7:24) |
ďakujem veľmi pekne za komentík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (15.3.2010, 8:12) |
Janíčka,už som ho stihla aj okomentovať,dakujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (11.3.2010, 20:10) |
- to je asi podobné cestíčko ako na pité, však ? - určite musí chutiť výborne ako čítam zloženie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.3.2010, 21:46) |
Martinka,musím sa priznať,že som pité v živote nepiekla,ale viem,že sa píše s mäkkým i.Je to podobné cesto ako na linecké,len dávam menej cukru a kôru z citrona.Moja svokra vždy s veľkým vyťahovaním chválila svoj jablkový koláč s dvoma hrubými tvrdými cestami a jablkami,ktoré bolo treba hľadať lupou,tak som si spravila svoju verziu a páči sa mi.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Martina P. (Mata406) ID 48300 (12.3.2010, 15:43) |
zlatá - u mňa bolo vždy zakotvené v hlave, že pité s makkým "i" - tak to tak píšem, to tvrdé mi tam ani nesedí Ja robievam tiež pité - /páááni a je ich toľko neskutočných druhov -/ - receptík mám od maminy, to mi chutí, i s cestom sa dobre pracuje. No a vieš ako to je so svokrami - boli by asi najradšej keby len to ich bolo na naj - i keď musím povedať, že zopár vecí som podchytila i od tej mojej /čo sa mi pozdávalo / ... tak určite vyskúšam i Tvoju verziu, lebo tieto prisposobené sebe bývajú dobručké  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (11.3.2010, 20:02) |
hmmmm...môže byť fantastický jabĺčkové my doma môžeme keď budem mať doma viac jabĺčok, upečiem ho  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.3.2010, 21:53) |
Evka,je dobrý a rýchly,ale tvojím pekným tortičkám sa nevyrovná.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |