melania l. (lararuby) ID 130989 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)
MAKOVNIK_ALEBO KYSNUTE CESTO PODLA MNA*****
[ recept č. 24407 zo dňa 9.3.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
1kg polohrúba múka,4 pl cukor,pol čl soli,1 vajce,kocka droždia,1dl oleja alebo bravč.masti,pol litra mlieka,1 vanilka,kôra z jedného citrona Plnka:mak,cukor,citr.kôra,mlieko
POSTUP PRÍPRAVY
Múku preosejeme,pridáme cukor,soľ,vajce,vanilku,droždie,letné mlieko.Zmiešame,prilejeme rozpustenú masť-nie horúcu alebo olej,nastrúhame kôru z orajbaného citrona a poriadne vymiesime,aby sa cesto oddeľovalo od misy.Zakryjeme a necháme1-1,5 hodiny kysnúť.Dosku pomúčime a cesto premiestnime na ňu.Príborovým nožom prehodíme kraje cesta do stredu,aby sa nelepilo na dosku,kde nie je múka.Rozdelíme na štyri časti,každú rozváľkame na hrúbku asi trištvrte prsta.Vychladnutú plnku rozotrieme na cesto a stáčame.Dáme na vymastený plech,vždy dve rolády ku krajom,potrieme olejom a ešte necháme 20 minút podkysnúť.Pečieme vo vyhriatej rúre,najprv asi na 200st.,potom teplotu znížime na 180st. Po vybratí z rúry zakryjeme čistou mokrou utierkou,na ktorú sme dali ešte suchú.Za dákych 15 minút máme makovník mäkkúčky. Vychladnutý môžeme kľudne zamraziť.Ja robievam dcére do Anglicka,rozdelí ho na polovice,nasačkuje a mrazené ozaj vydrží.Po rozmrazení je ako čerstvý. Plnku varím z mlieka,pomletého maku,kryštálového cukru,vanilky a postrúhanej kôry z citrona.Na štyri rolády dávam asi trištvrte kila maku,mlieko a cukor podľa potreby.Z tohto cesta robím aj pečené buchty.
DOBRU CHUT |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (10.3.2010, 17:12) |
Melanka,dnes som piekla a orechovnik a kakaovnik su super,cesto krasne vykyslo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (10.3.2010, 19:13) |
To som rada,Anička,ja som s ním spokojná a potešilo ma,že sa ti vydarili.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Anna Š. (anka2106) ID 80936 (9.3.2010, 9:26) |
to droždie nedavaš kysnut?  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (9.3.2010, 9:39) |
Anka,do ničoho nerobím kvások,robím ale len s čerstvým droždím,nie sušeným.Zatiaľ sa mi nestalo,žeby mi nevykyslo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.3.2010, 8:00) |
Melanka môže to byť dobré cestíčko  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | melania l. (lararuby) ID 130989 (9.3.2010, 9:41) |
Ja som s ním spokojná,občas mlieko zamením sušeným a pridám potom vodu.Niekedy je treba pridať ešte tekutinu,lebo múka nie je vždy rovnaká.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |