Elena Š. (*ela*) ID 4972 |
 |
Oblasť: Bratislava |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 16.7.2006 |
Naposledy: 14.2.2024 19:08 |
Aktualizácia: 8.7.2023 18:53 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov)
ŠOPSKÝ ŠALÁT - origoš recept podľa babičky
[ recept č. 2435 zo dňa 3.10.2007 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
paradajky * pečené papriky * šalátová uhorka * cibuľa * petržlenová vňať * soľ * vínny ocot * olivový olej * sirene (bulharský ovčí slaný syr, možno ho nahradiť bielym slaným syrom balkánskeho typu, napr. feta)
POSTUP PRÍPRAVY
Zabudnite na šopský šalát z reštaurácie, ten nie je pravý. V origináli totiž musia byť pečené papriky, inak to má úplne inú chuť a je to len miešaný šalát so syrom. Len tak pre zaujímavosť Šopi sú niečo ako naši Záhoráci (tiež je o nich veľa vtipov) a žijú na okraji Sofie.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
1. Cibuľu nakrájame na polkolieska a so soľou ju rukou v mise "pomačkáme", aby zmäkla a pustila trošku šťavy. |
![]() |
2. Do misy pridáme nakrájané paradajky, ... |
![]() |
3. ... nakrájané uhorky (určite uhorky nestrúhajte, ale nakrájajte) a ... |
![]() |
4. ... nakrájané pečené papriky, ktoré pripravíme podľa môjho predchádzajúceho receptu (Pečené papriky s cesnakom - delikatesa). Tento šalát je ozvláštnený práve pečenými paprikami, s obyčajnými to fakt nie je ono. Kto vyskúša, pochopí. |
![]() |
5. Ďalej do misy dáme posekanú čerstvú petržlenovú vňať - veľa a soľ. So soľou veľmi opatrne, lebo cibuľa je už osolená a syr, ktorý pridáme je tiež slaný. |
![]() |
6. Ešte ochutíme vínny octom, ... |
![]() |
7. ... olivovým olejom a všetko dobre premiešame. |
![]() |
8. Úplne na záver pridáme na vrch na malé kocky nakrájaný syr, resp. nahrubo nastrúhaný a máme hotovo. Takto to robila moja sofijská babička. Dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Zuzana M. (zumma) ID 214481 (30.10.2014, 23:53) |
... vyzerá super, vyskúšam cez víkend  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Vladimíra Ž. (zinulienka) ID 207578 (9.10.2014, 8:59) |
Vyborny receptik, fakt a hlavne s pecenou paprikou je to velky rozdiel. Velmi nam chutilo, dakujeme za recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Michalea D. (dzubka) ID 138821 (14.8.2011, 22:25) |
jooooj...tento šopsky šalat nema chybu...prvykrat som ho skusala s opečenou paprikou...nooo je to famozne...neda sa porovnat s tymi salatmi co som skusala predtym - so surovou paprikou...vdaka za skvely receptíííík  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (16.8.2011, 15:07) |
Pečená paprika má svoje čaro. V Šopskom šaláte musí byť. Dodá celému šalátu charakteristickú chuť. Receptov s pečenou paprikou je neúrekom.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
martina G. (feedorka) ID 35909 (12.8.2010, 22:16) |
vyzerá to naozaj super, isto vyskúšam - pamätám sa, že keď som bola na praxi z hotelky v Bulharsku, tiež to tam robili - povestná posledná bodka bola - na záver postriekanie pravým slnečnicovým olejom - bolo to dávno, ale veľmi si na tento šalát odtiaľ pamätám, narobili sme sa ho do aleluja , syr tam vozili v takých veľkých pixliach, bol pravý kozí a naložený v slanom oleji - to sa nedá opísať, čo za zázrak to bol... |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (13.8.2010, 8:37) |
Martinka, vyskúšaj, oprášiš spomienky. Ešte mám v chladničke pravé ovčie a kozie sirene, aj kravské, čo sme si doniesli z dovolenky z Varny. Aj jogurt - kiselo mljako. To si ešte stále množím v jogurtovači, ale už mi asi dlho nevydrží. Škoda, že tieto dobrotky tu nie je dostať kúpiť.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (12.8.2010, 21:55) |
Ahoj Elenka. Šalátik bol vynikajúci. Papriky som síce piekla na panvičke a potom ošúpala, ale bolo to SUPER ORIGOŠ. http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=726596 |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (13.8.2010, 8:28) |
Zlati, pečená paprika je fantastická. Práve ona robí tento šalát originálnym. Tento týždeň som ju piekla už 2x. Naposledy včera - 4 plechy. To šúpanie je nekonečné. Už som z toho bola na nervy. A človek sa potom diví , ako málo papriky zostane po upečení.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina B. (danda3) ID 104195 (25.8.2009, 21:05) |
Tak toto určite vyskúšam, som sama zvedavá na tú chuť!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (28.8.2009, 8:48) |
Veď to - tá chuť! Je s tým síce babračka, ale za tú chuť a vôňu mi to stojí.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (11.8.2009, 18:41) |
Elenka, tento týžden sa ho chystám urobiť. Už mi tečú slinky. ...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (19.8.2009, 23:08) |
Zlati, aj si piekla papriky? Ja čakám na ochladenie a potom upečiem hneď niekoľko plechov. Tatino zvykol papriky aj zavárať. Mala by som ho na to nahovoriť, nech ich máme aj mimo sezóny.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Denisa P. (omeqa) ID 6211, mimibazar.sk/omeqa (23.4.2008, 15:28) |
Elena, salat vyzera fakt zaujimavo, mam otazku, aj do tohto salatu sa tie papriky po "upeceni" maju supat? Aky je cca pomer paradajok, uhorky a papriky, ked paprika "zmensi" objem pecenim? dakujem denisa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.4.2008, 18:51) |
Hmm, pomer paradajok, paprík a uhoriek nie je daný. Ja to robím vždy "od oka". Papriky pečiem na veľkom plechu, ešte sa nám nestalo, že by sa nezjedli. Ale je fakt, že paprík treba viac (v surovom stave), po upečení ich je ozaj oveľa menej. Treba ich určite ošúpať od pripálenej šupky. Je to pracné, ale stojí to za to.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Denisa P. (omeqa) ID 6211, mimibazar.sk/omeqa (24.4.2008, 16:30) |
Elena, dakujem , ale predsa este nieco ... olivy tam nejdu? vdaka denisa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Elena Š. (*ela*) ID 4972 (24.4.2008, 16:46) |
Do Šopského šalátu sa olivy nedávajú. To už by bol pomaly Grécky šalát. Ale kľudne si ich tam pridaj.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Denisa P. (omeqa) ID 6211, mimibazar.sk/omeqa (24.4.2008, 21:59) |
jaaaj, aspon, že niekto v tom ma jasno , tak budem mat grécky šopský šalat denisa |
ODPOVEDAŤnahlásiť |