. .. .. .. .. .. .
. .

ŠOPSKÝ ŠALÁT - origoš recept podľa babičky - RECEPT 2435

Elena Š. (*ela*) ID 4972
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 16.7.2006
Naposledy: 14.2.2024 19:08
Aktualizácia: 8.7.2023 18:53
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 21
RODINNÉ FOTOGRAFIE 42
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 52
NÁVODY 1

ŠALÁTY, ZÁLIEVKY

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 34 návštěvníkov)


ŠOPSKÝ ŠALÁT - origoš recept podľa babičky


[ recept č. 2435 zo dňa  ]


ŠOPSKÝ ŠALÁT - origoš recept podľa babičky


POTREBNÉ PRÍSADY

paradajky * pečené papriky * šalátová uhorka * cibuľa * petržlenová vňať * soľ * vínny ocot * olivový olej * sirene (bulharský ovčí slaný syr, možno ho nahradiť bielym slaným syrom balkánskeho typu, napr. feta)

POSTUP PRÍPRAVY

Zabudnite na šopský šalát z reštaurácie, ten nie je pravý. V origináli totiž musia byť pečené papriky, inak to má úplne inú chuť a je to len miešaný šalát so syrom.
Len tak pre zaujímavosť Šopi sú niečo ako naši Záhoráci (tiež je o nich veľa vtipov) a žijú na okraji Sofie.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Cibuľu nakrájame na polkolieska a so soľou ju rukou v mise "pomačkáme", aby zmäkla a pustila trošku šťavy.
2. Do misy pridáme nakrájané paradajky, ...
3. ... nakrájané uhorky (určite uhorky nestrúhajte, ale nakrájajte) a ...
4. ... nakrájané pečené papriky, ktoré pripravíme podľa môjho predchádzajúceho receptu (Pečené papriky s cesnakom - delikatesa). Tento šalát je ozvláštnený práve pečenými paprikami, s obyčajnými to fakt nie je ono. Kto vyskúša, pochopí.
5. Ďalej do misy dáme posekanú čerstvú petržlenovú vňať - veľa a soľ. So soľou veľmi opatrne, lebo cibuľa je už osolená a syr, ktorý pridáme je tiež slaný.
6. Ešte ochutíme vínny octom, ...
7. ... olivovým olejom a všetko dobre premiešame.
8. Úplne na záver pridáme na vrch na malé kocky nakrájaný syr, resp. nahrubo nastrúhaný a máme hotovo. Takto to robila moja sofijská babička. Dobrú chuť!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Pečené papriky s cesnakom - delikatesa | ŠOPSKÝ ŠALÁT - origoš recept podľa babičky | Deň a noc - vynikajúci koláč od babičky >>
nahlásiť
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Zuzana M. (zumma) ID 214481 (30.10.2014, 23:53)
... vyzerá super, vyskúšam cez víkend (flower)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Tina W. (Simonecka2007) ID 35829 (30.10.2014, 21:51)
(Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Vladimíra Ž. (zinulienka) ID 207578 (9.10.2014, 8:59)
Vyborny receptik, fakt (clamp) a hlavne s pecenou paprikou (clamp) je to velky rozdiel. Velmi nam chutilo, dakujeme za recept (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Andrea M. (adka280) ID 186450 (23.10.2011, 18:38)
(B)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Michalea D. (dzubka) ID 138821 (14.8.2011, 22:25)
jooooj...tento šopsky šalat nema chybu...prvykrat som ho skusala s opečenou paprikou...nooo je to famozne...neda sa porovnat s tymi salatmi co som skusala predtym - so surovou paprikou...vdaka za skvely receptíííík (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (16.8.2011, 15:07)
Pečená paprika má svoje čaro. V Šopskom šaláte musí byť. Dodá celému šalátu charakteristickú chuť. Receptov s pečenou paprikou je neúrekom. :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
martina G. (feedorka) ID 35909 (12.8.2010, 22:16)
vyzerá to naozaj super, isto vyskúšam - pamätám sa, že keď som bola na praxi z hotelky v Bulharsku, tiež to tam robili - povestná posledná bodka bola - na záver postriekanie pravým slnečnicovým olejom - bolo to dávno, ale veľmi si na tento šalát odtiaľ pamätám, narobili sme sa ho do aleluja :-) :-) :-) (hello), syr tam vozili v takých veľkých pixliach, bol pravý kozí a naložený v slanom oleji - to sa nedá opísať, čo za zázrak to bol...
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (13.8.2010, 8:37)
Martinka, vyskúšaj, oprášiš spomienky. Ešte mám v chladničke pravé ovčie a kozie sirene, aj kravské, čo sme si doniesli z dovolenky z Varny. :-) Aj jogurt - kiselo mljako. To si ešte stále množím v jogurtovači, ale už mi asi dlho nevydrží. :´( Škoda, že tieto dobrotky tu nie je dostať kúpiť. (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (12.8.2010, 21:55)
Ahoj Elenka. (L) Šalátik bol vynikajúci. (Y) (Y) Papriky som síce piekla na panvičke a potom ošúpala, ale bolo to SUPER ORIGOŠ. :-) :-) :-)
http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=726596
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (13.8.2010, 8:28)
Zlati, pečená paprika je fantastická. Práve ona robí tento šalát originálnym. (Y) Tento týždeň som ju piekla už 2x. Naposledy včera - 4 plechy. ,-) To šúpanie je nekonečné. Už som z toho bola na nervy. 8o| A človek sa potom diví *-), ako málo papriky zostane po upečení. (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Darina B. (danda3) ID 104195 (25.8.2009, 21:05)
Tak toto určite vyskúšam, som sama zvedavá na tú chuť! (Y)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (28.8.2009, 8:48)
Veď to - tá chuť! Je s tým síce babračka, ale za tú chuť a vôňu mi to stojí. (hello)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (11.8.2009, 18:41)
Elenka, tento týžden sa ho chystám urobiť. (Y) Už mi tečú slinky. :-D :-D :-D... (L)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (19.8.2009, 23:08)
Zlati, aj si piekla papriky? Ja čakám na ochladenie a potom upečiem hneď niekoľko plechov. :-) Tatino zvykol papriky aj zavárať. Mala by som ho na to nahovoriť, nech ich máme aj mimo sezóny. ;-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Denisa P. (omeqa) ID 6211, mimibazar.sk/omeqa (23.4.2008, 15:28)
Elena, salat vyzera fakt zaujimavo, mam otazku, aj do tohto salatu sa tie papriky po "upeceni" maju supat? Aky je cca pomer paradajok, uhorky a papriky, ked paprika "zmensi" objem pecenim?
dakujem
denisa
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.4.2008, 18:51)
Hmm, *-) pomer paradajok, paprík a uhoriek nie je daný. Ja to robím vždy "od oka". Papriky pečiem na veľkom plechu, ešte sa nám nestalo, že by sa nezjedli. ;-) Ale je fakt, že paprík treba viac (v surovom stave), po upečení ich je ozaj oveľa menej. Treba ich určite ošúpať od pripálenej šupky. Je to pracné, ale stojí to za to. :-P
ODPOVEDAŤnahlásiť
Denisa P. (omeqa) ID 6211, mimibazar.sk/omeqa (24.4.2008, 16:30)
Elena, dakujem , ale predsa este nieco ... olivy tam nejdu? :-$
vdaka
denisa
ODPOVEDAŤnahlásiť
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (24.4.2008, 16:46)
Do Šopského šalátu sa olivy nedávajú. To už by bol pomaly Grécky šalát. Ale kľudne si ich tam pridaj. :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤnahlásiť
Denisa P. (omeqa) ID 6211, mimibazar.sk/omeqa (24.4.2008, 21:59)
jaaaj, aspon, že niekto v tom ma jasno (smich), tak budem mat grécky šopský šalat :-)
denisa
ODPOVEDAŤnahlásiť
Reklama | Podmienky pre používanie služby Mimibazar | Desatoro | Logo Overený obchodník | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Osobné údaje | Kontakt
Jednotné kontaktné miesta / Single Points of Contact | Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky používania služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Cookies | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra | Povinne zverejňované informácie

© 2001–2025 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s.
se sídlem náměstí Marie Schmolkové 3493/1, 100 00 Praha 10, IČO: 02346826, zapsaná v OR, sp.zn. B 19490 a dodávatelia obsahu