Darina B. (danda3) ID 104195 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
Cícerový guláš s hubami
[ recept č. 23629 zo dňa 16.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
500g uvareného cíceru, 1 malé lečo, 1 konzerva krájaných rajčín, 2 hrste sušených húb, 2 mladé cibuľky, 1 PL celozrnnej múky, olivový olej, trošku oregana, solčanka
POSTUP PRÍPRAVY
Včera som si namočila cícer s tým, že ho dnes uvarím a vyskúšam Evičkin falafel. Ale nedostatok času ma prinútil nájsť náhradné riešenie, tak som sa poobzerala po špajzi a zo surovín, ktoré mi padli do oka, som stvorila tento recept. Návod na varenie cícera: večer cícer poumývam, zalejem studenou vodou s troškou soli a nechám napučať, na druhý deň scedím, dám do tlakového hrnca, zalejem vriacou vodou, pridám cca 2 PL oleja a dám variť na plný plyn. Keď začne syčať, stíšim a nastavím si hodinky na 40 minút. Hrniec neotváram násilím, počkám, kým si to nerozmyslí a nevydá mi svoj obsah. Cícer môžem použiť na rôzne nátierky, polievky, guláše a podobne. Ja ho mám najradšej pokvapkaný olivovým olejom a zmiešaný s cesnakom, a k tomu mi úplne stačí chlebík, alebo pečivo.
CÍCER (česky cizrna) obsahuje takmer všetky vitamíny a minerálne látky, najviac železa, vápnika, horčíka a draslíka. Má vyšší obsah zdravých tukov,ktoré pôsobia ako prevencia rôznych chorôb, spevňuje cievy, udržuje jemnú a pevnú pokožku a pôsobí protizápalovo. Spolu s červenou šošovicou a fazuľkou adzuku patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. (Biokuchářka H. Zemanové)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Sušené huby zalejeme vriacou vodou, necháme cca 1/2 hodinku odstáť. Potom scedíme, vodu z húb nevylievame, huby dáme na rozpálený olej a osmažíme. |
![]() |
Zalejeme lečom a krájanými paradajkami, osolíme, pridáme trošku oregana a solčanky (vegeta, bosorka...) a podľa potreby vodu z húb. Dusíme cca 30 minút. Kto nemá rád kúsky leča, môže ho predtým pomixovať. |
![]() |
Potom pridáme uvarený cícer a necháme prevrieť. V troške vody si rozmiešame múku a vlejeme do gulášu, necháme chvíľku povariť. |
![]() |
Po odstavení pridáme nadrobno pokrájanú mladú cibuľku alebo pór. |
![]() |
Podávame s chlebíkom alebo pečivom. Dobrú chuť! |
![]() |
A toto je moje najobľúbenejšie jedlo z cícera - stačí troška olivového oleja, petržlenovej vňaťky a 2 strúčiky cesnaku pokrájaného na menšie kúsky a k tomu domáci chlebík alebo pečivo. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (18.2.2010, 15:17) |
no vyzera to, ze zajtra mame na obed pohanku s cicerom a vecera gulas.. nic sa neda robit.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (18.2.2010, 15:18) |
Dúfam, Žanetka, že si pochutíš ako my, pre veľký úspech musím uvariť zas.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (19.2.2010, 20:52) |
Darka.. hotovka uno perfekto trošku som improvizovala.. lečo som robila také domácke, rajčinky v šťave som u nás nezohnala.. ale mňaaam. Aj polovčika.. aj naš havko si stále pýta  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (19.2.2010, 20:55) |
Juj, to ma veľmi teší, ja som ho tiež včera robila druhýkrát a lečo tiež dávam svoje domáce, rajčinky mávajú v Kauflande, som rada, že chutilo.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| | |  |  | Žaneta J. (tweetinka) ID 4775, mimibazar.sk/tweetinka (20.2.2010, 9:43) |
nevime ci sa dostaneme k ciceru s pohankou.. ked si nas "ucarovala" tymto ... Tie rajcinky sa mi marilo, ze v kaufku maju, ale ten mame od ruky a zasoby doma neboli.. tak jednota, lidl a bio obchod nemali.. ale aj bez nich je to mnamozne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Martina P. (Mata406) ID 48300 (17.2.2010, 16:31) |
aaach milujem cíícer - vo všetkých podobách - mňam - juuj to im skúsim uvariť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.2.2010, 16:36) |
Skús, neostalo po ňom ani stopy, ešte že som si ho stihla nafotiť...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (17.2.2010, 15:31) |
Darinka, guláš cíceru je super nápad ja ho zvyknem len uvariť, ošmahnuť chvíľku na oleji, osoliť a ďobkať  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.2.2010, 16:04) |
Ja ho tiež zbožňujem len tak zobkať, ale po guláši neostalo ani stopy, musím si ísť niečo urobiť, ešte mi našťastie nejaký uvarený cícer ostal...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (17.2.2010, 15:18) |
Darinka,super papanicka to moze byt cicer ja velmo mozem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.2.2010, 16:02) |
Martinka, akurát som prišla z práce, že si ešte dám a nikde nič, hrniec prázdny a našťastie umytý... ešte že som si do roboty vzala, bola to mňamka...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (17.2.2010, 14:46) |
nedraaaazdi...este furt som sa nedostala ku tomu tvojmu sampinonovemu gulasu vyzera to super, urcite v najblizsich rokoch vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.2.2010, 16:01) |
Tak to môžeš Janík pekne skĺbiť, daj aj šampiňóny aj cícer, myslím, že aj s čerstvými by to šlo. No vidíš, aspoň máš na pár rokov jedálniček stvorený...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (17.2.2010, 14:38) |
Cícer som v živote nevarila,ale gulášik vyzerá veľmi dobre a nátierky tiež môžu byť výborné.Darinka,určite oprobujem.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.2.2010, 15:58) |
Vyskúšaj Melanka, je to fakt výborná strukovina a skoro zabudnutá a neprávom a nie sú po nej také vetry...  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (17.2.2010, 10:58) |
cícer som kedysi často varila,no nejak som na neho pozabudla ,vďaka za pripomenutie  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (17.2.2010, 15:57) |
Aj ja naň občas zabudnem, a pritom ho mám doma stále kúpený, ale na dnes som chcela niečo bezmäsité, akurát pred rokom som varila prvýkrát bulgur a už je udomácnený v našej kuchyni.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (16.2.2010, 21:37) |
Darinka, gulasik ma hned zaujal a ako prve som isla skontrolovat, ci cicer mame doma ficim teraz na polievkach a kazda takato inspiracia ma velmi potesi, takze spravim hned ako si doplnim zasoby ciceru  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Darina B. (danda3) ID 104195 (16.2.2010, 21:46) |
Ahoj Evička, chcela som robiť Tvoj receptík, ale ten si nechám na víkend a tak som stvorila toto jedlo, zajtra je popolcová streda, takže úplne vhodné bezmäsité jedlo, ale veľmi sýte, beriem si aj do práce, pretože som si z ponuky nič nevybrala.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |