Janik G. (janicekBJ) ID 61360 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)
Kurací páj podľa JoAnn (z mäsa z polievky)
[ recept č. 23431 zo dňa 12.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Kuracie maso z polievky, mrkva, besamel: 2PL hladkej muky, asi 30g masla, asi 1,5 dl kuracieho vyvaru, smotana na varenie, sol, muskatovy oriesok, cierne korenie, par kvapiek citron.stavy. Cesto: na ovalnu formu 30x20cm - 4dl hladkej muky, 130-140g palmarinu, 2-3PL studenej vody.
POSTUP PRÍPRAVY
Aj ked anglicka kuchyna nie je povazovana za ziadny skvost, najdu sa aj tam jedla,ktore stoja za vyskusanie. Konkretne tento paj patril medzi moje najoblubenejsie jedla v UK, nasa domaca - Jo - ho vedela urobit naozaj vyborne. Asi to nebude jedlo,ktore by ocenili nase slovenske deturence,ale tak my dospelaci sme (vacsinou) otvorenejsi (pre nas) netypickym chutiam a kombinaciam.
A poznamka pre tych,ktorym sa tato kombinacia nijako nepozdava, toto iste cesto sa da pouzit aj na sladko, na jablkovy alebo jablkovo-hocijaky paj, je univerzalne :-p
Na zaciatok si do muky nakrajame studeny palmarin. najlepsie zvladne vymiesanie cesta robot,ale aj holymi rukami sa da. Palmarin a muku spolu "mrvime", kym nam nevznikne taka akoby drobenka. vtedy pridame studenu vodu. Miesime,miesime, ono sa to spoji, ale keby bolo aj po dlhsom mieseni velmi suche,pridajte este trosku palmarinu alebo lyzicu vody, vela zavisi od muky. Vypracujeme cesto, nehrame sa s nim dlho,len kym nie su vsetky suroviny spracovane. zabalime do folie a odlozime do chladu na asi pol hodiny. Komu sa nechce babrat s cestom,da sa pouzit aj listkove. mne osobne to viac chuti s tym klasickym,ktore som robila aj dnes. a dalej uz v obrazkoch...
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
V hrnci s hrubym dnom roztopime maslo, pridame hl.muku a vzniknutu stredne hustu zaprazku spolu chvilu prazime (ked treba,pridajte viac masla, aby z nej nebol beton). Stiahneme z ohna a zalejeme studenym vyvarom (ja som zaliala kuracou polievkou), dobre rozmiesame. prilejeme smotanu na varenie, rozmiesame do hladka. Vratime na ohen a chvilu povarime. Besamel ma byt stredne husty,takze podla potreby ho mozeme rozriedit vyvarom. Osolime, okorenime, ochutime muskat.orieskom a par kvapkami citron.stavy. Odstavime.
Tip pre tych, ktorym sa cisty besamel nejak nezamlouva - pridajte donho syr. |
![]() |
Do hotoveho besamelu zlahka vmiesame obrane maso z polievky (alebo zvysky peceneho) a na masle udusenu mrkvu (do polomakka). |
![]() |
Formu, v ktorej budeme piect vymastime a vysypeme mukou a vylozime ju aj po krajoch castou vychladeneho cesta. (Cesto si rozdelime na 2 casti - 1 vacsiu, ta pojde na spodok a kraj, 2. mensia pojde na vrch. odporucam najprv vyvalkat tu vrchnu cast) Hrubka cesta je cca 5mm. |
![]() |
Navrstvime besamelovu plnku |
![]() |
Paj prikryjeme platom cesta, dobre popritlacame kraje a vrch popichame vidlickou. Pecieme v rure vyhriatej na 220 stupnov asi 30 min. |
![]() |
Paj je hotovy ked je vrch upeceny do zlata. ja som piekla v sklenejej forme (vrchnak z jenskeho skla), tak som sa mohla pozriet aj ako to vyzera zdola. na poslednych 5min.som vrch kolaca zakryla alobalom,lebo sa mi zdalo,ze zdola je este prilis bledy. to si odsledujete, ale min. 30min. by sa to piect malo. |
![]() |
Ako prilohu sme si, na anglicky sposob, dali zeleninu dusenu na masle :-p |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |