melania l. (lararuby) ID 130989 |
|
Oblasť: Banská Bystrica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 5.1.2010 |
Naposledy: 28.7.2024 12:32 |
Aktualizácia: 14.11.2012 20:35 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
JABLKOVO_HRUSKOVY DZUS_VYNIKAJUCI*****
[ recept č. 23342 zo dňa 10.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Jablká,hrušky,cukor kryštálový,kyselina citronova,pár klinčekov,badyán,voda
POSTUP PRÍPRAVY
Jablká a hrušky umyjeme,ošúpeme(ošúpané vkladáme do vody a kyselinou citronovou,aby neoxidovali) vyberieme jaderník a pokrájame na menšie kúsky-aspoň štvrtky.Dáme do rajnice a zalejeme vodou,aby boli zakryté Necháme 10-15 minút povrieť.Po častiach rozmixujeme,pridáme cukor,vodu a kyselinu citronovú podľa chuti a necháme prevrieť.Tú penu zvrchu dáme preč.
Ja som ho robila medzi sviatkami,lebo mi vädli hrušky a jablká,spravila som ho hustejší a riedili sme ho vodou.Bol výborný a určite stál menej ako RIO,RELAX a pod. a ešte som vedela,čo v ňom je.
URCITE ho budem robit aj v lete,ked sa všade povaľujú kopy ovocia,len tam treba pridať kyselinu sorbovú-podľa návodu,aby sa nepokazil.
DOBRE PITIE |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (11.2.2010, 8:53) |
Ja šúpem,ty pasíruješ, ja prehrejem,ty sterilizuješ.Hrušky obsahujú menej ovocných kyselín,preto tá citronova,nesterilizujem,len vriace naplním,preto tá sorbová.Nám sa kombinácia ovocia páčila,takže zostanem pri nej. |
ODPOVEDAŤ |
| Zdenka A. (azdenka) ID 26949 (10.2.2010, 19:43) |
To je super nápad a bez tej kyseliny by to nešlo a len sterilizovať čo povieš? Určite v lete vyskúšam. |
ODPOVEDAŤ |
| | Jarmila P. (jatea) ID 106659 (11.2.2010, 8:30) |
Ja robím podobne z jabĺk, ani ich nešúpem, lebo po rozmixovaní to prepasírujem (je to jednoduchšie ako šúpať ). Nedávam žiadnu kyselinu - ani citrónovú, ani sorbovú. A po sterilizovaní mi vydrží aj rok, ak sa nevypije skôr |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (10.2.2010, 20:33) |
Neviem,ale myslím si,že keby sa tam nedala kys.sorbová,že by to plesnivelo,lebo nedáš toľko cukru ako do kompotu alebo lekváru |
ODPOVEDAŤ |