Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)
"Pain au Levain" Bread
[ recept č. 23300 zo dňa 9.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Pre CHEF STARTER: 1 pohár cmaru, 2 polievkové lyžice vody (ďalej už len PL), 310 g chlebovej pšeničnej múky 650, 3 PL ražnej múky, 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia Pre LEVAIN: 1/2 pohára vody, 1 pohár chlebovej múky, 1/4 pohára ražnej múky, 1/4 ČL sušeného droždia Pre THE DOUGH: 1/3 pohára vody, 1 1/3 pohára chlebovej múky, 2 PL hnedého cukru, 2 ČL soli, 1/4 ČL suš. droždia
POSTUP PRÍPRAVY
Tento recept mám od kamarátky, ktorá žije v USA a je maniak na domácu pekáreň. Názov je francúzsky a znamená v podstate "Kysnutý chlieb". Tento recept je trošku komplikovanejší a zdlhavý, preto je určený skôr pre tých, čo majú radi výzvy v kuchyni. Celá príprava chleba trvá cca 17 hodín, ale výsledok stojí naozaj za to! JE to najlepší chlieb aký som zatial jedla!
Podrobný postup pri obrázkoch.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Pre CHEF STARTER: Do pekárne dáme všetky ingrediencie pre chef starter. Nastavíme program Cesto a stopneme 10 minút. Potom pekáreň vypneme a necháme cesto "sedieť" v pekárničke 8 až 12 hodín. Ja ho nechávam zvyčajne 11 až 12 hodín. |
![]() |
Po 12 hodinách vyzerá cesto takto. Je to v podstate akoby kvások, cesto je tekuté s bublinkami. Do pekárne pridáme suroviny pre LEVAIN, zapneme program "cesto", stopneme 7 minút, pekáreň vypneme a cesto necháme "sedieť" 3 hodiny. Po 1,5 hodine ho skontrolujeme, ak hrozí, že by mohlo pretiecť, premiešame ho (aby spľaslo). |
![]() |
Na obrázku je cesto po 15 hodinách. Pridáme k nemu suroviny pre DOUGH. Opať nastavíme program "cesto" a zapneme. Keď skončí celý proces miesenia, pekáreň vypneme. |
![]() |
Takt vyzerá hotové cesto pred vybratím z pekárničky. |
![]() |
Cesto je extrémne lepkavé!! Nedajte sa však odradiť, iba sa vyzbrojte trpezlivosťou. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a miesime cca 2 až 3 minúty. Ak je veľmi lepkavé, pridáme 1 až 2 lyžice múky - toto odporúčanie je z receptu, určite budete musieť pridať múky trošku viac - nepreháňajte to však! |
![]() |
Vypracované cesto rozdelíme na dve časti a z každej vyformujeme pekný okrúhly bochník. Prenesieme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme čistou utierkou a dáme do chladničky na hodinu odpočinúť. |
![]() |
20 minút pred pečením vyhrejeme rúru na 220 C. Bochníky vyberieme z chladničky a ostrým nožom do nich urobíme hlboké zárezy v tvare kríža. |
![]() |
Bochníky posypeme troškou múky, ktorú do nich rukami votrieme (vmasírujeme :-D ). |
![]() |
Plech s bochníkmi položíme na ďalší plochý plech (to zabráni pripáleniu zdola) a vložíme do vyhriatej rúry na druhú (ak sú v rúre 4), prípadne na prvú (ak sú 3) koľajničku. Pečieme 30 až 35 minút.
Na tejto fotke je odfotený môj prvý pokus - s pohľadom na chlieb po nakrojení. Fotopostup vznikol pri mojom treťom pokuse, a vyzerá to tak, že zatiaľ najkrajší výsledok.
Všetkým odvážnym prajem dobrú chuť! |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Zuzana P. (zazika) ID 32304 (20.4.2010, 15:59) |
Adi, dnes som uspesne chlebik upiekla. Zacala som vcera vecer. Je vyborny, zatial mi chutil najviac z chlebov, co som doteraz jedla Urcite ho onedlho znova upeciem zaza_na |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (20.4.2010, 21:40) |
jeeej, ahoj zazi! to som velmi rada, ze ti chlebik chutil AJ mne chuti najviac zo svetkych co doma peciem, mnam mnam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Klaudia R. (kladika) ID 65067 (10.2.2010, 21:33) |
vyzera super, uz som o takomto postuper pocula- ale s raznou mukou, a laka ma to vyskusat... v podstate ten postup nieje tak strasne komplikovany- staci si najst par minut na zapnutie a vypnutie pekarnicky a stopnut si cas....ja teda urcite neodolam a vyskusam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (10.2.2010, 23:45) |
klaudia, aj tu ide razna muka, i ked len na doplnenie psenicnej tiez si myslim ze to nie je az take komplikovane. Zapnut a vypnut pekaren je t najmenej. Jedina babracka je popasovat sa s lepkavym cestom pri tvarovani bochnikov  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Olga F. (honda) ID 29673 (9.2.2010, 13:12) |
vyzerá nádherne,len tá príprava  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (9.2.2010, 10:13) |
Vyzera krasne,takyto som ešte neskušala,ale asi neodolam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (9.2.2010, 8:45) |
hmm,tak upiect tento chlebik je hotove pekarske umenie a hlavne mat tolko trpezlivosti,obdivujem chlebik vyzera ako z origos pekarne  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.2.2010, 8:12) |
vyzerá veľmi dobre , pekárničku mám, ale musím priznať, že kysnuté cesto aj tak najradšej robím ručne, veľmi ma receptík zaujal |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Olga F. (honda) ID 29673 (9.2.2010, 12:07) |
šetrite si ruky,keď máte pekáreň,také kysnuté cesto ako vypracuje pekáreň tak ručne vypracujete s námahou a pre pekáreň je to ako sa hovorí s ľavou zadnou  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | melania l. (lararuby) ID 130989 (9.2.2010, 6:18) |
domáci chlebík milujem  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |