Eva A. (Eviana) ID 114156 |
|
Oblasť: Dunajská Streda |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 25.9.2009 |
Naposledy: 1.4.2018 9:30 |
Aktualizácia: 10.3.2012 22:13 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)
Ribollita - krémová toskánska polievka
[ recept č. 22961 zo dňa 1.2.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Rôzne druhy zeleniny, podmienkou je že súčasťou musí byť fazuľa, tá k Toskánsku patrí... Ja som mala fazuľu, hrášok, pór, brokolicu (použila som aj stonky), hrášok, mrkvu, kaleráb, petržlen, cibuľu, cesnak, kúsok kapusty a dala som aj jeden väčší zemiak. Na dochutenie - sušený tymián, bazalka, zeleninový bujón, paradajkový pretlak. Olivový olej + cesnak - na chrumkavce chlebikové Na záver možno pridať smotanu na varenie, prípradne lyžičku kyslej smotany - dľa chuti.
POSTUP PRÍPRAVY
Túto polievku vraj varievajú Toskánci už celé roky...pôvodne zrejme vznikla ako "z núdze cnosť"... vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala dnes aj ja... tuho som dumala, akú polievku dnes uvarím, pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto varianta toskánskej Ribollity...originál polievka má byť posypaná Parmezánom. Ten chladnička nemala, tak ani nedala ;o)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Pripravíme si zeleninu - čo chladnička mala a dala ;o) |
|
Zeleninu si nakrájame na kúsky - je jedno aké veľké, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova. |
|
Všetku zeleninu dáme do hrnca - ja som použila tlakový kvôli fazuli (bola namočená len tri hodiny). Ak použijete fazuľu z konzervy, netreba variť v tlakovom hrnci. Pridáme dve kocky zeleninového bujónu, medzi prsty sušeného tymiánu, kávovú lyžičku sušenej bazalky (prípadne ak máme čerstvú, tak pred odstavením z ohňa pridáme za hrsť nakrájanej), zalejeme paradajkovým pretlakom (cca 4 dl), doplníme vodou. Dáme variť. |
|
Kým sa nám uvarí polievka spravíme si chlebíkové chrumkavce do polievky.
Odrežeme kôrky (tie pôjdu do búdky sýkorkám) |
|
Chlebík - tento je slnečnicový - nakrájame na kocky. |
|
V dvoch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. |
|
Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka. |
|
Potom dáme chlieb piecť na 10 min do vyhriatej rúry na cca 150° - sledujeme a premiešame, aby neprihorel. |
|
Po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom a môžeme servírovať. Do taniera podľa chuti môžeme pridať za lyžicu smotany na varenie alebo kyslej smotany.
Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixujte len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu. Dobrú chuť. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (9.3.2012, 7:54) |
vyborna upratovacia polievka ( v zasuvke so zeleninou je zrazu prazdno a polievka je skvela). mne sa ju podarilo uvarit prilis hustu, ale inak je chutovo vyborna. a mne sa teda osvedcilo ze po odstati (napr. zo dna na den) je este chutnejsia. a krutonky uz tiez nebudem robievat inak. |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva A. (Eviana) ID 114156 (10.3.2012, 18:09) |
Presne si to vystihla Katarínka... upratovacia polievka Som rada, že chutila aj krutónky, že zachutili |
ODPOVEDAŤ |
| Mária M. (likavka) ID 53375 (1.2.2010, 16:51) |
no to musim skusit uvarit |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:57) |
Niet sa čoho báť...nie je čo pokaziť, fantázii a použitým surovinám sa medze nekladú držím palce, daj vedieť, či chutila. |
ODPOVEDAŤ |
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 16:50) |
mňam táto polievočka je geniálna niekedy ju musím skúsiť spraviť doma A tiež milujem Toskánsko úžasná krajina... |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:56) |
Geniálne na nej je to, že ju možno obmieňať podľa surovín, ktoré máš k dispozícii...a vieš si predstaviť ako úžasne musí chutiť niekde na slnkom zaliatom Toskánskom vidieku... |
ODPOVEDAŤ |
| Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:31) |
jeej takúto polievočku som videla ako varili v telke - a fakt - táto Tvoja sa jej desne podobá |
ODPOVEDAŤ |
| | Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:34) |
Ja milujem Toskánsko...krajinu,architektúru, prírodu, ľudí, vína, recepty...takže ju mám tiež odsledovanú z nejakého dokumentu...priznávam, originál od toskánskej kuchárky som ešte nejedla...to musí byť iné kafe |
ODPOVEDAŤ |
| | | Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:39) |
ja som ju tiež ešte nejedla originál - iba vždy slintám, keď varia |
ODPOVEDAŤ |