končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže 1 | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
DOMÁCE PEKÁRNE |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov) Chlebová pletenka so syrom[ recept č. 22952 zo dňa 1.2.2010 ] POTREBNÉ PRÍSADY 500 g hladkej múky T-650, lyžička soli, 2 lyžice olivového oleja, 170 ml studenej vody, *kvások: 2 dl teplej vody, 1 kocka droždia, 1 lyžička cukru***cca 130-150 g syra s modrou plesňou – ja som použila Nivu POSTUP PRÍPRAVY Chlebík s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou, výborne sa hodí ku grilovanej zelenine, mäsu, zeleninovým šalátom.... V recepte sa odporúčajú aj iné variácie - stačí pridať do cesta k syru ešte 200 g anglickej slaniny - ja som to chcela vyskúšať najprv bez nej, olivy, bazalka, červená cibuľa a miesto Nivy môžete použiť aj iné, u nás bežne dostupné syry s modrou plesňou, napr. Roquefort, modrý Encián, Gorgonzola. Ak sa ho rozhodnete upiecť, verím, že s výsledkom budete spokojní. Cesto si môžete pripraviť aj v domácej pekárničke. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI Pripravíme si kvások: v teplej vode rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Múku preosejeme, pridáme soľ (stačí rovná lyžička, do cesta pôjde ešte syr, len ja som použila plochú lyžičku, preto je viac navŕšená), premiešame v strede si urobíme priestor na kvások, vodu, olej, najprv to zmiešame varechou, potom domiesime hnetacími hákmi, alebo si naolejujte trochu ruku a domieste ručne v mise. Varechou ešte z každej strany podoberieme cesto a vytvarujeme v strede misy do bochníka– to robím stále, takto ma učila maminka, aby z cesta zbytočne neunikal vzduch, poprášime múkou a necháme kysnúť cca 75 min. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, prevrátime ho, rozvaľkáme, nakrájame syr na menšie kúsky, nabudúce skúsim pridať trochu aj z tvrdého syra, cesto preložíme od seba k stredu, potom preložíme vrchnú časť, zľava do stredu a ešte preložíme sprava, ako keď skladáme lístkové cesto. Chytíme ako bochník a miesime, aby sa syr rovnomerne rozložil po celom ceste. Podsypávajte múkou len vtedy, keď sa cesto lepí na dosku, ale jemne. Rozdelíme na tri rovnaké časti, ak by sa cesto veľmi lepilo, nechajte ho chvíľku postáť vyšúľame z každej asi 35 cm šúľok, podľa potreby podsypávajte múkou (je lepšie, keď je cesto lepivé, striedka bude viac jemnejšia a viac nadýchaná) na jednom konci ich spojíme dokopy a upletieme vrkoč. Pletenku preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, po bokoch dlaňami postláčame k stredu, nech je radšej vyššia (to isté urobíme ešte raz - niekedy v prostriedku kysnutia) Zapneme rúru na 190° C, plech si môžete položiť na vrch rúry a necháme ešte podkysnúť cca 30 min. Potom ju celú dvakrát potrieme vodou, aj po bokoch, aj keď bude voda stekať po stranách, to vôbece nevadí, práve naopak, pofŕkajte ešte vodu po papieri a pečieme najprv 10 min. na 190° C, potom znížime teplotu na 185° a pečieme ešte nejakých 20 min. do zlatohneda. chlebík máme upečený, necháme ho vychladnúť na mriežke, alebo na rohu plechu. ...úžasne vonia a chutí vynikajúco... Po vychladnutí nakrájame a môžeme ochutnávať. Nám veľmi chutil natretý s maslom, k tomu mlieko, nič viac sme k tomu nepotrebovali. ...striedka chlebíka... *Dobrú chuť* Alebo si ho upečte ako klasický chlebík, bez syra, ako pletenku, alebo si ho vytvarujte do bochníka, nechajte aspoň 20 min. kysnúť ešte na plechu na papieri, urobte zárezy, alebo bez, poriadne potrite vodou, vodu pofŕkajte aj po papieri. Pečieme pri teplote cca 190° C približne 30-35 min. Chlebík nie je veľmi vysoký, mal málinko cez 7 cm na výšku cez prostriedok, ale je výborný aj na druhý deň a nemrví sa. ....striedka.... OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Adriana S. (adrika280) ID 34442 (5.2.2010, 21:50) | |
Adka az sem mi zavonal. Hmmmmmm, ta vona. A aky je krasnucky | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (17.3.2010, 13:11) | ||
Aďka, chlebík som piekla už viackrát, aj ako klasický chlebík, bez syra a ani sa nemrví na ďalší deň A ďakujem krásne za pochvalu | ||
ODPOVEDAŤ |
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (3.2.2010, 12:00) | |
Tak takýto chlebík isto veľmi chutí | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.2.2010, 8:22) | ||
Ďakujem Monika, veru, chutný, ten syr tam ani nie je cítiť, má len takú jemnú slankastú chuť, potom ho už netreba soliť pred papaním a tá striedka, ako vatička | ||
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 20:40) | |
vyzerá úžasne a isto tak aj chutí | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:21) | ||
Ivetka, ďakujem krásne Chlebík nám veru chutil, veľmi | ||
ODPOVEDAŤ |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.2.2010, 19:56) | |
no prekrasny chlebik.. a s nivou musi byt absolutne neskutocny | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:19) | ||
Jani, ďakujem krásne za pochvalu Ten syr sa tam niekde stratil, len keď som krájala chlebík, tak sa chlapi na mňa trošku divne pozerali, lebo vieš, sem-tam sa zazelenalo , ale prezradila som im to až po ochutnávke, ale prežili to Je výborný, vyskúšaj niekedy. | ||
ODPOVEDAŤ |
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (1.2.2010, 22:29) | |||
my mame nivu radi,tak sa kludne moze zelenit urcite vyskusam,len neviem kedy,lebo uz si to ani nemozem pamatat,co vsetko chcem vyskusat,tolko je tu super receptov | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (4.2.2010, 8:19) | ||||
Tak potom budem veľmi zvedavá, ako vám chutil, ale uvidíš, aký je jemnučký, ako páperie | ||||
ODPOVEDAŤ |
Eva H. (Evitchka) ID 26145 (1.2.2010, 19:52) |
Adka, tento receptik taaak vonia domovom (ako aj vsetky tvoje receptiky), ze ma az hreje pri srdiecku sikovna Adka, viem si predstavit tu pohodicku pri chutnani tohto vynikajuceho chlebika |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:15) | ||
Evka, ďakujem za krásny komentárik Chlebík bol vynikajúci, len keby tej trpezlivosti bolo viacej, kým chladol , ale som veľmi rada, že som ho skúsila, už som dlhšie odkladala recept, nie a nie sa k nemu dostať Ešte raz ďakujem, ako vždy, veľmi si ma potešila | ||
ODPOVEDAŤ |
Helena B. (hela2) ID 37749 (1.2.2010, 10:10) | |
Adrika tak túto dobrotu si to včera piekla Nivu doma mám takže dnes alebo zajtra pečiem. Vyzerá to úžasne skvele | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 10:19) | ||
Ahoj Helenka , piekla som ho ešte v sobotu, včera ma lámali, že by si ho dali zas, my sme ho spráskali celý a to bol váhou cez trištvrte kila. Tak ho spravím asi dnes, skúsim aj s olivami . Budem sa veľmi tešiť, potom mi daj vedieť, či sa vydaril | ||
ODPOVEDAŤ |
Helena B. (hela2) ID 37749 (1.2.2010, 10:26) | |||
ani sa nedivím že ešte chceli ďaľší ja sa už naň teším a to som chcela do leta schudnúť | |||
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 22:24) | ||||
Ale veď papať treba, Helenka, budem držať palce, nech sa Ti vydarí Dnes som sa naň zastrájala, ale nejak nevyšiel čas. Určite potom sem vložím aj ďalšie , budem skúšať aj iné kombinácie | ||||
ODPOVEDAŤ |
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (1.2.2010, 9:53) | |
Adrika,ahooj uz som ta tu davno nezahliadla,ale o to vacsiu radost si mi spravila s tymto skvelym receptikom urcite vyskusam i ked uz tooolko sa chystam aj na ten tvoj preslaveny Pain de Seigle | |
ODPOVEDAŤ |
Adriana B. (Aďka27) ID 32431 (1.2.2010, 10:15) | ||
Ahoj Martinka , priznám sa, že som to poslednú dobu zanedbávala, ale musím sa teda posnažiť viac Ďakujem, chlebík vyskúšaj, je ozaj vynikajúci a Pain de Seigle tiež, nedám na ne dopustiť | ||
ODPOVEDAŤ |