. .. .. .. .. .. .
. .

Praclíky originál "Laugenbrezel" - RECEPT 22950

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 135731 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov)


Praclíky originál "Laugenbrezel"


[ recept č. 22950 zo dňa  ]


Praclíky originál "Laugenbrezel"


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g hladkej múky polosvetlej (chlebovej), 250 ml vlažnej vody, 30 g čerstvého droždia, pol lyžičky cukru, lyžička cukru, 4 vrecúška sódy bikarbóny (60 g), hrubozrná soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Toto je recept na pravé praclíky, ktoré sú obľúbené v Nemecku či Rakúsku, najlepšie chutia s pivom a s obatzdou, čo je pikantná a aromatická nátierka s plesnivého syra.\\\\\\\\r\\\\\\\\nDo pekárničky vložíme vodu, rozdrobené droždie, cukor, múku a soľ. Nastavíme program "CESTO". Nakysnuté cesto vyberieme, premiesime a rozdelíme na 12 menších častí, prípadne na 6 častí, ak chceme formovať väčšie praclíky. Jednotlivé kúsky vyváľame na min. 40 cm dlhé valčeky z ktorých formujeme praclíky. \\\\\\\\r\\\\\\\\nPotom si pripravíme roztok sódy bikarbóny. Do hrnca nalejeme 1 liter vody, vysypeme 4 vrecúška sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Potom plyn stiahneme a do roztoku postupne ponárame na 1 minútu praclíky. Necháme odkvapkať. Rúru predhrejeme na 220 C. Praclíky poukladáme na dobre vymastený plech, na najhrubšej časti praclíka urobíme zárez s ostrým nožom (kvôli vytvoreniu špecifického tmavobieleho sfarbenia praclíka) a posypeme hrubou soľou. Pečieme cca 22 až 25 min, do stmavnutia praclíkov.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Všetky ingrediencie okrem sódy bikarbóny a hrubej soli vložíme v štandardnom poradí do pekárničky a nastavíme program "Cesto". Hotové cesto vyberieme, premiesime a rozdelíme na 12 menších (ak chceme mini praclíky) alebo na 6 väčších častí. Ja som trošku experimentovala s veľkosťou - najprv som cesto rozdelila na 11 menších častí ale nakoniec som skúšala formovať aj väčšie praclíky, takže nakoniec ich bolo 8 kusov.
Takto formujeme praclíky. Najprv si vyváľame dlhý valček - minimálne 30-40 cm pri menších praclíkoch a cca 50-60 cm pri väčších. Krok 1 - konce ohneme smerom k sebe...
...konce prekrížime...
...pretočíme tak a konce prilepíme - koniec sa po pretočení vráti na tú stranu odkiaľ prišiel. Čiže ľavý koniec vľavo a pravý vpravo.
Takto vyzerajú vyformované praclíky.
Do hrnca nalejeme 1 liter vody, vysypeme do nej 4 vrecúška sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Potom plyn trošku stiahneme, aby voda nekypela.
Praclíky pomocou obracačky opatrne kladieme do vody.
Praclík bude plávať na hladine, takže pomocou obracačky ho jemne pritlačíme, aby bol ponorený. Takto ponorený ho necháme vo vode asi minútu. Potom vytiahneme, položíme na čistú utierku odkvapkať. Kým tento postup zopakujeme so všetkými praclíkmi, predhrejeme si rúru na 220 C, teplovzdušnú na 200 C.
Plech vymastíme maslom. Odkvapkané praclíky prenesieme na plech, do hornej časti praclíka, prípadne aj na ďalších miestach urobíme zárezy ostrým nožom a zárezy mierne roztiahneme. Po upečení ostane cesto v záreze biele, čo je typické pre tieto praclíky. Praclíky posypeme hrubou soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 22-25 min, kým nestmavnú.
A takto vyzerajú upečené praclíky.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Ratatouille podľa Kiky | Praclíky originál "Laugenbrezel" | Lahka vecera >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Klaudia H. (Klaudia1711) ID 112679 (3.12.2011, 13:20)
mozem sa spytat, ako to je s tymi ingredienciami? pise sa tam - pol lyzicky cukru, lyzicka cukru - nemalo by byt jedno z toho sol? vopred dik za odpoved...recept mam uz dlhsie vytlaceny a teraz mi ten dvojity cukor dako cinkol do nosa *-)
ODPOVEDAŤ
Klaudia H. (Klaudia1711) ID 112679 (8.12.2011, 21:07)
...skusila som googlit, je to asi 1CL soli, 0,5CL cukru..
ODPOVEDAŤ
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (31.3.2010, 11:31)
vyskúšané (Y) (Y) (Y),s cestom sa veľmi dobre pracovalo,len mi praclíky hrozne "stučneli" :-(...inak boli fantastické (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.4.2010, 0:04)
som rada, ze chutili ,-) aj mne stucneli...snazila som sa cesto vyrolovat co najtensie, ale nedarilo sa mi... ono, najlepsie by bolo vyvalat ho tak, ze v strede je najsirsie a postupne k obom koncom sa zuzuje. Skusala som to, ale neslo mi to vlemi. Ale to bol moj prvy pokus. Chystam sa ich robit znovu, mam viacero receptov, vyskusam iny... no a asi kupim v lekarni hydroxid sodny a vyluhujem ich ,-)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (22.2.2010, 22:06)
Fúúúha, vyzerajú báječne! (Y) (clamp) Čítala som v diskusii... čo spomínala Evka (Gonzales) a tvoju odpoveď. Som na pochybách, že by niekto pralcíky "kúpal" v lúhu... veď lúh je hydroxid sodný. To nie je jedlé. *-)
Myslím, že slovo lúhovanie je v zmysle - namáčanie - nejaká ingrediencia vďaka tomu z povrchu možno čiastočne "odíde" a preto pri pečení tá farba, nie? (a vo vnútri to zostalo, takže tam ostáva biely) Dúfam, že si sa neurazila, keď tu tak o tom mudrujem :-) len som to zvažovala, lebo fakt je to zaujímavé.
Milujem praclíky, tieto vyzerajú fakt ako tie nemecké, určite ich urobím. Dík za receptík (clamp) (F) (hello)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (23.2.2010, 13:24)
Kristina,
nie, nesekla som sa ,-) Ono, profesionalne v Nemecku sa tie pracliky pri vyrobe naozaj kupu v lúhu (NaOH), ale nie v 100%, ved to je jasnacka :-) Pouziva sa na to 4% roztok NaOH, vraj sa do da kúpiť v lekárni či v drogérii, neviem či aj u nás, ja som si poslúžila sodou bikarbonou...sice domace pracliky nie su take pekne hnedé ako origoš, ale chuťovo sú takmer identické:
Tu sú nemecké recepty a články o laugenbrezel:
http://www.chefkoch.de/rezepte/46981015858587/Laugenbrezel.html
http://www.brezel-baecker.de/brezelrezepte
http://www.forums9.ch/frauen/backen/toni/Brezeln01.htm
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (23.2.2010, 15:28)
Andrejka, pozrela som si tie odkazy. Naozaj ide o NaOH. Nie, že by som ti neverila, len som bola šoknutá, lebo ten hydroxid je žieravina. Je to fakt zaujímavé, čo tam ten hydroxid spraví, že to tak zhnedne. *-) Ja tie pracle idem robiť, ale radšej s tým hydrogenuhličitanom podľa teba. Ahoj a dík za recept i za linky (hello)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (23.2.2010, 23:16)
ved prave, ja som uz dlhsie dumala nad tou farbou tohto laugenpečiva. V Rakusku si zvykneme kupovat take laugenbagetky a ja som nikdy nechapala, ako je mozna tak nadherna hneda farba a snehovobiele zarezy... noo...zahada je odhalena... ,-) skoda ze aj soda bikarbona neurobi rovnako silny efekt
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (22.2.2010, 22:22)
ahoj Kristínka, akurát som sa tu na MMB po dlho čase dostala a kukám, že ma spomínaš :-) no lúh je lúh - čo povieš na to, že aj sóda bikarbóna je vlastne hydrogénuhličitan sodný a v pekárňach používajú niečo podobné, len o kúsok viac "špeci" , lebo tá výrazná čokoládová farba kupovaných praclíkov je nenapodobiteľná, no určite "svoje" na tom spraví aj technológia výroby, zloženie cesta, atď, atď...Tiež nie som expert na chemické reakcie, tak sa len domnievam ,-) ,-) Ja s (cinky) sme už tajomstvo praclíkov riešili dávnejšie, dokonca sme sa pýtali aj Nemcov na to, ale nevedeli ani oni :-) - odpoveď bola, že oni si len kúpia praclík v pekárni alebo mrazené v obchode a vec vybavená - že načo by piekli doma :-D :-D (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (22.2.2010, 22:57)
Ahoj Evka :-) to je švanda... som práve dnes na teba myslela :-$ Manžel sa dnes zastrájal robiť obatzdu..."chcem urobiť na tú nemeckú nátierku, čo si robila podľa kamarátky" :-) ... chichi... vieš, ja vylihujem (chripka), tak (cinky) teraz akože rieši moje zdravie a apetít ,-) chichi... ale Encián sme práve nemali, takže to nerobil... A ja som myslela na teba a obatzdu a praclíky, ktoré si pri nej spomínala ,-) a zrazu tu na MMB tento praclíkový recept... ,-) Nebudú v tom zaangažovaní Marťania? *-) :-D
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (22.2.2010, 23:07)
chichi, no to ti je fakt náhodička Kristínka :-) :-) :-) no verím, že Obatzda + praclíky a k tomu pivko do ruky (B) by ťa z choroby raz-dva vystrábili ,-) ,-) ale vlastne prečo nie, veď do Obatzdy ide veľa cibuľky a to je prírodné liečivo :-) a pivko tiež trochu vypáli červíka ,-) Tak skoré uzdravenie Kristínka, dúfam len, že sa Andrejka nenahnevá, že tu vedieme pri jej fajnom receptíku takéto diskutírky ,-) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Silvia D. (Silvia0) ID 17330 (22.2.2010, 20:42)
Andrejka dakujem za receptik (F), pracliky boli vyborne (zajic) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=667419
ale tiez som mala cesto velmi huste, musela som pridat trochu vody. (L)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (22.2.2010, 21:45)
silvinka, su pekne ,-) ja som si uz na nemeckom webe vygooglila dalsie recepty, kde ide to cesta aj bravcova mast a mlieko...musim vyskusat, predpokladam ze t cest bude lepsie, lebo toto je naozaj velmi hutne. Ale dufam, ze aj napriek tomu chutili :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Jana C. (saeda) ID 53061, mimibazar.sk/saeda (22.2.2010, 9:47)
Adi, dnes idem na to ,)
ja ich zboznujem, tak sa velmi tesim...len musim este kuk, ci mam sodu bikarbonu :-)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (22.2.2010, 21:45)
ahoj janka, tak co, skusila si? ja sa chystam tento vikend skusit ine cesto a urobim k nim aj obatzdu ,-)
ODPOVEDAŤ
Mária P. (Mayka) ID 13577 (6.2.2010, 20:44)
(Y)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (4.2.2010, 22:38)
JA som pouzila hladku muku 650 od PENAM. AJ moje cesto bolo dost tuhe, pekarnicka miesila o dusu, ale nakoniec pekne zmiesila.
Neskusili ste pridat viac vody?
Mrzi ma to, ze to nevyslo, drzim palce aby bol druhy pokus uz uspesnejsi.
ODPOVEDAŤ
Viera Š. (viesimi) ID 58719, mimibazar.sk/viesimi (4.2.2010, 20:56)
Andrejka, chcem sa opytat aku muku pouzivate. Dnes som konecne chcela piect, prisady boli uz v pekarnicke, lopatky zacali miesit, ale cesto sa nespojilo a bolo velmi tuhe. Viem, na vine je muka, dala som hladku a raznu - pouziva sa v pekarnach. Napiste mi, prosim, nazov tej vasej. Dakujem, Viera.
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.2.2010, 22:36)
Evik,
fígeľ bude naozaj v tom lúhu. Soda bikarbona je predsa len bezpecnejsia a domackejsia chemikalia ;-) Lúh je silná zásada, to on ma nasvedomí tú krasnu tmavohnedu farbu originálu. So sódou bikarbónou nikdy nebudú až také tmavé. ALe chuť je našťastie rovnaká ako pri originále ;-)

Vierka, nemáš za čo ;-) nabudúce vyskúšam upiecť "Laugenstangen", niečo medzi rožkom a bagetou, zvykneme si to semtam kupovať v Rakúsku, mňam mňam ;-)
ODPOVEDAŤ
Viera Š. (viesimi) ID 58719, mimibazar.sk/viesimi (1.2.2010, 22:26)
Veľmi ma potešil tento recept, v najbližšej dobe praclíky upečiem. Kedysi som sa ich nevedela dojesť a teraz, ked mi ich prinesie brat, uz to nieje ono, lebo cerstve su najlepsie. Dakujem za receptik (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 14:44)
(Y) (Y) moje milované praclíky (zajic) Andrejka máš ich veľmi pekné, aj ja som ich už viackrát skúšala upiecť doma, ale žiaľ nikdy sa nepodarili chuťovo také aké sú v Nemecku...Myslím, že nejaký háčik je aj vtom lúhu, lebo vidím, že ani tebe sa nepodarili také úplne čokoládovo hnedé.... *-) *-) a veruže máš pravdu s pivkom a obatzdou sú vynikajúce (B) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
katka s. (mischa) ID 7257 (1.2.2010, 22:34)
;-) a Weisswurst (hello)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 23:13)
presne tak Katka :-) Weisswurst a jeho zvláštny spôsob papania - tzv. vcucnutie :-D :-D (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (1.2.2010, 10:05)
jáj,tak tieto praclíky sme aj my jedávali v DE (zajic),určite ich vyskúšam (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 7:53)
úžasné niečo (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (1.2.2010, 6:09)
mám rada slané,vyskúšam (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu