
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
DOMÁCE PEKÁRNE |
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 21 návštěvníkov) Praclíky originál "Laugenbrezel"[ recept č. 22950 zo dňa 31.1.2010 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 500 g hladkej múky polosvetlej (chlebovej), 250 ml vlažnej vody, 30 g čerstvého droždia, pol lyžičky cukru, lyžička cukru, 4 vrecúška sódy bikarbóny (60 g), hrubozrná soľ POSTUP PRÍPRAVY Toto je recept na pravé praclíky, ktoré sú obľúbené v Nemecku či Rakúsku, najlepšie chutia s pivom a s obatzdou, čo je pikantná a aromatická nátierka s plesnivého syra.\\\\\\\\r\\\\\\\\nDo pekárničky vložíme vodu, rozdrobené droždie, cukor, múku a soľ. Nastavíme program "CESTO". Nakysnuté cesto vyberieme, premiesime a rozdelíme na 12 menších častí, prípadne na 6 častí, ak chceme formovať väčšie praclíky. Jednotlivé kúsky vyváľame na min. 40 cm dlhé valčeky z ktorých formujeme praclíky. \\\\\\\\r\\\\\\\\nPotom si pripravíme roztok sódy bikarbóny. Do hrnca nalejeme 1 liter vody, vysypeme 4 vrecúška sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Potom plyn stiahneme a do roztoku postupne ponárame na 1 minútu praclíky. Necháme odkvapkať. Rúru predhrejeme na 220 C. Praclíky poukladáme na dobre vymastený plech, na najhrubšej časti praclíka urobíme zárez s ostrým nožom (kvôli vytvoreniu špecifického tmavobieleho sfarbenia praclíka) a posypeme hrubou soľou. Pečieme cca 22 až 25 min, do stmavnutia praclíkov. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() Všetky ingrediencie okrem sódy bikarbóny a hrubej soli vložíme v štandardnom poradí do pekárničky a nastavíme program "Cesto". Hotové cesto vyberieme, premiesime a rozdelíme na 12 menších (ak chceme mini praclíky) alebo na 6 väčších častí. Ja som trošku experimentovala s veľkosťou - najprv som cesto rozdelila na 11 menších častí ale nakoniec som skúšala formovať aj väčšie praclíky, takže nakoniec ich bolo 8 kusov. ![]() Takto formujeme praclíky. Najprv si vyváľame dlhý valček - minimálne 30-40 cm pri menších praclíkoch a cca 50-60 cm pri väčších. Krok 1 - konce ohneme smerom k sebe... ![]() ...konce prekrížime... ![]() ...pretočíme tak a konce prilepíme - koniec sa po pretočení vráti na tú stranu odkiaľ prišiel. Čiže ľavý koniec vľavo a pravý vpravo. ![]() Takto vyzerajú vyformované praclíky. ![]() Do hrnca nalejeme 1 liter vody, vysypeme do nej 4 vrecúška sódy bikarbóny a necháme zovrieť. Potom plyn trošku stiahneme, aby voda nekypela. ![]() Praclíky pomocou obracačky opatrne kladieme do vody. ![]() Praclík bude plávať na hladine, takže pomocou obracačky ho jemne pritlačíme, aby bol ponorený. Takto ponorený ho necháme vo vode asi minútu. Potom vytiahneme, položíme na čistú utierku odkvapkať. Kým tento postup zopakujeme so všetkými praclíkmi, predhrejeme si rúru na 220 C, teplovzdušnú na 200 C. ![]() Plech vymastíme maslom. Odkvapkané praclíky prenesieme na plech, do hornej časti praclíka, prípadne aj na ďalších miestach urobíme zárezy ostrým nožom a zárezy mierne roztiahneme. Po upečení ostane cesto v záreze biele, čo je typické pre tieto praclíky. Praclíky posypeme hrubou soľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 22-25 min, kým nestmavnú. ![]() A takto vyzerajú upečené praclíky. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Klaudia H. (Klaudia1711) ID 112679 (3.12.2011, 13:20) |
mozem sa spytat, ako to je s tymi ingredienciami? pise sa tam - pol lyzicky cukru, lyzicka cukru - nemalo by byt jedno z toho sol? vopred dik za odpoved...recept mam uz dlhsie vytlaceny a teraz mi ten dvojity cukor dako cinkol do nosa ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Klaudia H. (Klaudia1711) ID 112679 (8.12.2011, 21:07) |
...skusila som googlit, je to asi 1CL soli, 0,5CL cukru.. | ||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (31.3.2010, 11:31) |
vyskúšané ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.4.2010, 0:04) |
som rada, ze chutili ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (22.2.2010, 22:06) |
Fúúúha, vyzerajú báječne! ![]() ![]() ![]() Myslím, že slovo lúhovanie je v zmysle - namáčanie - nejaká ingrediencia vďaka tomu z povrchu možno čiastočne "odíde" a preto pri pečení tá farba, nie? (a vo vnútri to zostalo, takže tam ostáva biely) Dúfam, že si sa neurazila, keď tu tak o tom mudrujem ![]() Milujem praclíky, tieto vyzerajú fakt ako tie nemecké, určite ich urobím. Dík za receptík ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (23.2.2010, 13:24) |
Kristina, nie, nesekla som sa ![]() ![]() Tu sú nemecké recepty a články o laugenbrezel: http://www.chefkoch.de/rezepte/46981015858587/Laugenbrezel.html http://www.brezel-baecker.de/brezelrezepte http://www.forums9.ch/frauen/backen/toni/Brezeln01.htm |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (23.2.2010, 15:28) | |
Andrejka, pozrela som si tie odkazy. Naozaj ide o NaOH. Nie, že by som ti neverila, len som bola šoknutá, lebo ten hydroxid je žieravina. Je to fakt zaujímavé, čo tam ten hydroxid spraví, že to tak zhnedne. ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (23.2.2010, 23:16) | ||
ved prave, ja som uz dlhsie dumala nad tou farbou tohto laugenpečiva. V Rakusku si zvykneme kupovat take laugenbagetky a ja som nikdy nechapala, ako je mozna tak nadherna hneda farba a snehovobiele zarezy... noo...zahada je odhalena... ![]() |
||||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Eva K. (evekei) ID 31604 (22.2.2010, 22:22) |
ahoj Kristínka, akurát som sa tu na MMB po dlho čase dostala a kukám, že ma spomínaš ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | kristína s. (nigina) ID 32120 (22.2.2010, 22:57) | |
Ahoj Evka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Eva K. (evekei) ID 31604 (22.2.2010, 23:07) | ||
chichi, no to ti je fakt náhodička Kristínka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Silvia D. (Silvia0) ID 17330 (22.2.2010, 20:42) |
Andrejka dakujem za receptik ![]() ![]() ale tiez som mala cesto velmi huste, musela som pridat trochu vody. ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (22.2.2010, 21:45) |
silvinka, su pekne ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Jana C. (saeda) ID 53061, mimibazar.sk/saeda (22.2.2010, 9:47) |
Adi, dnes idem na to ![]() ja ich zboznujem, tak sa velmi tesim...len musim este kuk, ci mam sodu bikarbonu ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (22.2.2010, 21:45) |
ahoj janka, tak co, skusila si? ja sa chystam tento vikend skusit ine cesto a urobim k nim aj obatzdu ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Mária P. (Mayka) ID 13577 (6.2.2010, 20:44) |
![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (4.2.2010, 22:38) |
JA som pouzila hladku muku 650 od PENAM. AJ moje cesto bolo dost tuhe, pekarnicka miesila o dusu, ale nakoniec pekne zmiesila. Neskusili ste pridat viac vody? Mrzi ma to, ze to nevyslo, drzim palce aby bol druhy pokus uz uspesnejsi. |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Viera Š. (viesimi) ID 58719, mimibazar.sk/viesimi (4.2.2010, 20:56) |
Andrejka, chcem sa opytat aku muku pouzivate. Dnes som konecne chcela piect, prisady boli uz v pekarnicke, lopatky zacali miesit, ale cesto sa nespojilo a bolo velmi tuhe. Viem, na vine je muka, dala som hladku a raznu - pouziva sa v pekarnach. Napiste mi, prosim, nazov tej vasej. Dakujem, Viera. | |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (1.2.2010, 22:36) |
Evik, fígeľ bude naozaj v tom lúhu. Soda bikarbona je predsa len bezpecnejsia a domackejsia chemikalia ![]() ![]() Vierka, nemáš za čo ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Viera Š. (viesimi) ID 58719, mimibazar.sk/viesimi (1.2.2010, 22:26) |
Veľmi ma potešil tento recept, v najbližšej dobe praclíky upečiem. Kedysi som sa ich nevedela dojesť a teraz, ked mi ich prinesie brat, uz to nieje ono, lebo cerstve su najlepsie. Dakujem za receptik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 14:44) |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | ![]() | katka s. (mischa) ID 7257 (1.2.2010, 22:34) |
![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 23:13) | |
presne tak Katka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (1.2.2010, 10:05) |
jáj,tak tieto praclíky sme aj my jedávali v DE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | Iveta S. (yvett) ID 11052 (1.2.2010, 7:53) |
úžasné niečo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |
![]() | melania l. (lararuby) ID 130989 (1.2.2010, 6:09) |
mám rada slané,vyskúšam ![]() ![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |