. .. .. .. .. .. .
. .

*♥*Huspenina*♥* - fašiangová pochúťka pre kĺbovú výživu - RECEPT 22783

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BRAVČOVÉ MÄSO

ID 32120 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)


*♥*Huspenina*♥* - fašiangová pochúťka pre kĺbovú výživu


[ recept č. 22783 zo dňa  ]


*♥*Huspenina*♥* - fašiangová pochúťka pre kĺbovú výživu


POTREBNÉ PRÍSADY

2 pekné a hlavne nechlpaté bravčové kolená, zopár koží (bývajú dosť dobre očistené od tuku už od mäsiara), 2 - 3 paprčky, 3(4?) čL soli, 1 čL mletého čierneho korenia, 2 čL majoránky, celá hlavička cesnaku, bobkový list, celé čierne korenie, cibuľa, voda

POSTUP PRÍPRAVY

Recept, ktorý nám pomôže vyhnúť sa artróze (bez obavy o tráviace problémy a poškodenie ciev)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Kolienka, paprčky i kože dobre kefkou poumývame pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Vodu pridáme studenú a toľko, aby mäso bolo ponorené. Pridáme celé čierne korenie, bobkový list, osolíme a dáme variť. Varíme 1,5 hodiny alebo radšej trocha dlhšie. (Mäso musí samé odpadávať od kostí, lebo inak by nás iste pri jeho oberaní šľak triafal).
Takže ak zistíme, že kolená sú uvarené, povyberáme obsah hrnca dierkovanou lopatkou alebo lyžicou, čo máme.
Tekutinu z hrnca precedíme do nádoby, v ktorej bude huspenina umiestnená (ja to dávam do pekáča) a hneď odložíme do chladu stuhnúť. Viac sa o ňu nestaráme (zatiaľ).
Kolená a ostatné časti v mise nám zatiaľ trocha vychladnú, aby sme si nepopálili ruky. O chvíľu povyberáme veľké kosti a vyhodíme ich. Prichystáme si na stôl dosku a dve misy alebo hociaké iné nádoby, obľúbený šikovný nôž a vidličku. Jedna misa je na očistené a druhá na to, čo nechceme mať v huspenine. Vidličkou si vyberáme časti kolena či kože na dosku a pekne trpezlivo sťahujeme ostrou časťou noža ten tučný hnus a všeliaké žily a také tie ohavné gebuziny smerom od seba na dosku.
Popri tom možno nájdeme ešte nejakú chlpatú plôšku niekde na kožiach, lebo prasiatkam nerobia vopred depiláciu. Takže tieto chlpaté časti odkrojíme a dáme do misy s tučným odpadom. Nelamentujeme, že polovica z hrnca išla do odpadu. Buďme radi, že tučné svinstvo nejde do nášho tela, že nám nebude príliš zvyšovať cholesterol a tvoriť aterosklerotické pláty v cievach, a napriek tomu budeme mať obľúbenú pochúťku, ktorej chuť bude ešte výraznejšia. Takže ak sme očistili poslednú kožku, vyhodili paprče a mastnoty, víťazoslávne a radostne poumývame zababranú ulepenú dosku a ostatné riady. Mäso i kožky v miske prikryjeme, aby neobschli a dáme do chladu. A ideme búvať.
Na druhý deň omrkneme stuhnutý rôsol v pekáči. Je fajn dosť tuhý. Zoberieme si plastovú alebo gumenú stierku a pekne dôkladne sťahujeme z povrchu rôsolu stuhnutú masť . Vyrazíme ju, nemienim ju inak zužitkovať. Nenechávame žiadne tenké vrstvičky masti, veď i pri našej snahe toto jedlo tuk ešte obsahuje (skrytý tuk v mäse, koži). Potom zoberieme pekáč s rôsolom a dáme ho na sporák roztopiť.
Kým sa nám na sporáku rôsol roztápa, zoberieme si stuhnutú mäsovo-kožkovú zmes a vyklopíme ju na dosku. Už nám nehrozia žiadne babrošiny a ulepenie rúk :))
Všetko to krásne pokrájame na kocky ľubovolnej veľkosti (ale menšie sú vhodnejšie)
Pokrájané vložíme do horúceho rôsolu v pekáči a necháme prísť k varu, pridáme korenie, majoránku a ak treba, tak i soľ, prípadne určité množsvo prevarenej vody (ak bol pôvodný rôsol tvrdý). Lebo správna huspenina sa má triasť :)
Povaríme len minútku, dve, aby sa korenia dobre uvoľnili do jedla. Môžeme nechať chvíľu vychladnúť a zatiaľ si očistíme cesnak a prelisujeme ho do chladnúcej huspeninovej zmesi, dobre rozmiešame a celé dielo dáme niekam do chladu, kde nehrozí, že doň niekto stúpi, alebo ho prevrhne. (Nezabudnime vytiahnuť varešku :)
Servírujeme s kolieskami cibule a trocha zriedeným octom, zajedáme dobrým chlebíkom. Kožka zbavená tuku ešte stále obsahuje dosť veľa kolagénu, ktorý sa nášmu telu zíde na obnovu všeličoho, presiaknutá vy vývare časťou chondroitínu, glukozamínu, látok veľmi vhodných pre našu kĺbovú výživu. Tuku sme sa vo veľkej miere zbavili, preto si aj chorí na žlčník môžu dožičiť z tejto pochúťky.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Torta pre Emku 7 rokov | *♥*Huspenina*♥* - fašiangová pochúťka pre kĺbovú výživu | BULGUROVO-SOSOVICOVE LOPTICKY NA HLAVKOVOM SALATE (aj do 90 DD) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Milada K. (milad) ID 54061 (20.2.2010, 21:59)
Ja to jedlo môžem tiež,ako decko som ho neznášala, ale ani dnes neznesiem pocit, že v tých paprčiach to prasa chodilo po hnoji a ja to mám jesť. Preto robím huspeninu len z kolien- čo sú trochu vyššie nad zemou a dlhšie varím, aby sa voda odparila. Keď sa mi zdá, že by to nemuselo zrôsolovatieť, čapnem do toho 2 lístky napučanej želatíny. No a nikto nič nespozná a efekt je super.A najlepšie je servírovanie s cibuľkou a octom, alebo ešte lepšie s nakladanými hríbikmi na kyslo (zajic)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.2.2010, 18:47)
fúúúha, to je super nápad s tými hríbikmi |:o) pri najbližšej príležitosti skúsime. díky za ten nápad (Y) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Mária P. (Mayka) ID 13577 (1.2.2010, 20:49)
jezisku, to by som si dala. mnaaaam
na kolko porcii to cca vychadza?
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (2.2.2010, 19:49)
No ak rátam za porciu to, čo vidíš na tanieri, tak asi 16 - 18. Bolo to v tom pekáči, čo vidíš na obrázku,( zvyknem v tom piecť 2 kurence) :-)
ODPOVEDAŤ
JANA B. (JOHNINKA) ID 9504, mimibazar.sk/johninka (31.1.2010, 9:48)
*-)v kozke sa nachadza chondroitin a glukozamin :^)?mi je novinka :^)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (31.1.2010, 20:43)
hm, máš pravdu, sú v chrupavkách šlachách medzi platničkami; zle som to sformulovala, ale nemienila som tu písať elaborát z biochémie. ale je jasné, že kolagén spolu s CS a GAGs sa podieľajú na obnove kĺbov.chrupaviek..ich taknív.
ODPOVEDAŤ
JANA B. (JOHNINKA) ID 9504, mimibazar.sk/johninka (31.1.2010, 22:00)
:-pno mne toto udrelo do oci,kedze som zdravotnik ;-)..tomu sa hovori profesionalna deformacia (smich)...ale muz by bol velmi rad,keby som mu takuto klbovu vyzivu pripravila ;-) (hello)
ODPOVEDAŤ
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (31.1.2010, 9:31)
Jaj, si mi pripomenula časy, keď sme mávali zabíjačky a moja starká varievala huspeninu, to bolo niečo mňamózne (Y) (clamp) si šikulka i takto si ju uvariť (Y) (clamp) |:o)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (1.2.2010, 20:49)
no na takú klasickú zabíjačkovú ja spomienky nemám, ale moja mamina robievala z kúpených vecí. ja som si to takto trocha skomplikovala v snahe odstrániť prebytočný tuk a také rôzne hnusoby. :-$
ODPOVEDAŤ
Jana K. (Janka97611) ID 63645, mimibazar.sk/janka97611 (29.1.2010, 21:46)
(Y) vecer sme prisli domko od maminky aj s huspeninkou mnam uz sa tesim na zajtra (jidlo) (jidlo) (jidlo)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (1.2.2010, 20:50)
jáj, no tebe je sveta žiť, keď dostaneš hotové (Y) sa máš :-)
ODPOVEDAŤ
Irena W. (irmuska) ID 105511 (29.1.2010, 21:36)
jej aj my sme robili minulý víkend, môj (cinky) mal hrče za ušami, on chce cibuľu, ocot aj tú bielu vrstvičku 8-|. my baby sme si dali takúto čistú, veruže dobrá bola (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (1.2.2010, 21:13)
aj môj muž ked to je, napcháva sa k tomu s cibuľou a octom. A tiež by chcel bielu vrstvičku ;-) ale ja viem svoje ;-) Takže žiadna vrstvička, aspoň maličká :-D a basta (H) Ale zvyká si chlapec ;-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (29.1.2010, 15:27)
Božeee -toto som tak dávno nejedla :-o :-o moja mamina robieva huspeninu - tak nám vždy porozdáva všetkým , lebo ja som to lenivá robiť (pst) /vlastne v priebehu prac. týždňa mi na také niečo ani moc času nezostáva (child12) (child12) - my to dávame do misiek, aby mal každý svoju porciu a pre mňa zvlášť mamina vždy zleje iba ten čistý rosol - z mám z toho najvačší požitok /"ala amarouny ;-) ;-) /
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (1.2.2010, 20:43)
chichichi ;-) ;-) ;-) že amarouny :-D kozmické jedlo ? ;-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 21:04)
Kristínka - presne tak - amarouny, ktoré vyjedali Návštevníci .. a to bola taká trasľavá huspeninka .. a presne tak to mám rada ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu