melania l. (lararuby) ID 130989 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 25 návštěvníkov)
DOMACI SYR*****
[ recept č. 22165 zo dňa 10.1.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Kravské mlieko,syridlo
POSTUP PRÍPRAVY
Kravské sladké mlieko-ja dávam10 litrov-zohrejeme asi na takú teplotu,aby sme si nepopálili ruku.Ja totižto rukou skúšam.V deci vody si rozriedime syridlo.Toho dáme za malú mocca lyžičku.Vlejeme do mlieka a zamiešame.Necháme stáť,nemiešame asi 15 minút.Mlieko za ten čas zhustne,vyzerá ako kyslé.Nožom po ňom prejdeme ako keby sme ho krájali a vyberáme sitkom do misy.Nakoniec scedíme.Na sitku necháme stiecť.
POZOR so syridlom opatrne.Ak ho dáme priveľa,syr je vrzgavý a zapeká.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
mlieko sa hreje-skúšam rukou-nesmie páliť
syridlo,už len zvýšok,bez názvu,tým modrým vrchnáčikom si odmeriavam-to len štvrtinu do antikorovej rajnice!
už hotová hruda syra-základ pre bryndzu aj korbáčiky
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
Celkom: 32 (zobrazuje sa 21-32) | << predošlé 1, 2 |
maja J. (majkape) ID 24476 (11.1.2010, 16:33) |
AJ JA TAKY ROBIEVAM..ZBOZNUJEME HO... |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 17:25) |
ja ho dávam aj do šalátov zo zeleniny,nahrubo postrúhaný |
ODPOVEDAŤ |
andrea zelinkova (andrejka142) ID 56892 (11.1.2010, 16:32) |
ahojky a da sa to syridlo kupit? |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 16:40) |
syridlo sa dá kúpiť v drogerii alebo v lekárni alebo vo farby -laky |
ODPOVEDAŤ |
Andrea L. (Aja1) ID 47601 (11.1.2010, 16:19) |
Ja si kupujem domáce mlieko od susedky a keďže nemám syridlo,tak si mliečko zohrejem,dám doň kúsok rožka a na druhý deň mám mlieko skysnuté,to si prelejem už len do plienky a nechám odtiecť.A nie je nad domáci tvaroh. |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 20:03) |
skysnuté ,bez zahrievania? |
ODPOVEDAŤ |
| | Andrea L. (Aja1) ID 47601 (12.1.2010, 21:02) |
Áno. |
ODPOVEDAŤ |
Jarmila V. (Božolé) ID 30389 (11.1.2010, 13:23) |
Melanka ,moazzarella sa nevyrába len z byvolieho mlieka ale aj kravského,a týmto som Ťa nijako nechcela uraziť.l Ten syr sme doma robili už pred 25 rokmi a Tvoj recept nijako nespochybňujem.Viem,že ešte aj dnes sú regiony,kde tento syr pravidelne robia,už niekoľko rokov a každý má ten svoj origoš recept. |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 13:27) |
Jarka,ja nie som uražlivá a ja som sa ho naučila robiť len pred2-3rokmi |
ODPOVEDAŤ |
| Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (11.1.2010, 12:36) |
fajn recept, len skoda ze cerstve kravsk emlieko predavaju len mimo ba regionu co je sakra skoda, tu vobec nie su uvedomeli druztevnici doma sme syr zlievali do detskej platenej plienky, vzdy dobre stiekol a este mal aj peknu vzorku ja som minule doniesla kusok syra z domu a kedze sme ho nestihli zjest akurat mi vykysol na robenie korbacikov ale nejako som nestihla nafotit a dat recept ale dakedy to spravim |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (12.1.2010, 10:52) |
mne ked zvýši,osolím,nastrúham a robím cestoviny alebo halušky so syrom a kyslou smotanou |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 13:36) |
tak toto by som chcela vedieť |
ODPOVEDAŤ |
| | | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (11.1.2010, 15:22) |
treba vela trpezlivosti a hlavne sa nebat horucej vody...co je najtazsia zlozka celeho procesu, macanie si ruk vo vriacej vode |
ODPOVEDAŤ |
| | | | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 16:42) |
ruky mám horúcovodeodolné |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 12:45) |
mozaiku má peknú aj na sitku |
ODPOVEDAŤ |
| | | Zuzana M. (anaxamon) ID 18400 (11.1.2010, 13:19) |
to je jasne ze ano ) |
ODPOVEDAŤ |
Jarmila V. (Božolé) ID 30389 (11.1.2010, 9:45) |
na youtube je ukážka ako sa to robí a keď dáte do googlu slovo mozzarella tak nájde všetko,treba zadať vikipédiu a dozviete sa o výrobe syra |
ODPOVEDAŤ |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 9:41) |
ja ho robím tak a darí sa mi |
ODPOVEDAŤ |
Jarmila V. (Božolé) ID 30389 (11.1.2010, 9:34) |
tak to tvaroh určite nie je, keď som sa vydala moja svokra mala kravu a tento syr sme pravidelne robili a vyzeral a dokonca aj chutil ako mozzarela,lebo takto sa mozzarela aj vyrába,len to mlieko treba zahrievať veľmi opatrne,musí mať 37°C a vtedy je tá najlepšia teplota.Syridlo sa pridáva po kvapkách a pomaly sa mieša aby to rýchlo nestuhlo,lebo potom by sa to už nedalo napraviť.Keď sa začnú tvoriť hrudky,tak stále miešame ale teplotu znížime aby mlieko nebolo horúce,musí mať stále rovnakú teplotu.Potom sa to odstaví a nechá sa chvíľu uležať.Treba si pripraviť veľký kus gázy alebo plátna,my sme používali plienky,a syr precedíme.Potom z neho vytvarujeme hrudu a napevno zviažeme a necháme zavesené aspoň 24 hod. odtiecť.Je to výborný syr,može sa aj údiť. |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 11:01) |
M ilá Jarmila,nedala som recept na tvaroh ani na mozzarelu,tá sa robí z byvolieho mlieka môj recept mám odskúšaný,som s ním spokojná,preto som ho ponúkla ostatným kočkám |
ODPOVEDAŤ |
| Darina R. (dadulka19) ID 8655, mimibazar.sk/dadulka19 (11.1.2010, 9:27) |
zaujal ma tento receptík ,čerstvé kravské mliečko u nás predávajú,tak zohnať syridlo a určite vyskúšam ,syr máme moc radi ..Ďakujem za recept |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 9:32) |
nech sa podarí |
ODPOVEDAŤ |
Jana R. (jenny56) ID 50161 (11.1.2010, 7:56) |
O.k., už mi svitlo, tak to robievala moja mamka s keď nám skyslo mlieko. Díky |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 8:08) |
nie ,to je tvaroh,syr vyzerá ako ovčí |
ODPOVEDAŤ |
Jana R. (jenny56) ID 50161 (11.1.2010, 7:45) |
Melany, to je syr, alebo tvaroh? Stálo by to za pokus z toho dobrého mlieka, ktoré predávajú z automatu, je vraj neodstredené. |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 11:04) |
Jani,na tvaroh musí mlieko skysnúť,ale ten sa mi až tak nedarí-aspoň podľa mňa |
ODPOVEDAŤ |
| | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 8:10) |
z toho sa určite zadarí |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína C. (katkazm) ID 116402 (11.1.2010, 7:53) |
to bude syr. tvaroh sa len uvari a da do gazy odkvapkat. nejde tam syridlo. |
ODPOVEDAŤ |
| melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 7:21) |
SYRIDLO dostať v drogerii alebo v lekárni. |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína C. (katkazm) ID 116402 (11.1.2010, 8:29) |
v lekarni asi nie. u nas to predavaju v obchode kde aj kravske mliecko capuju. |
ODPOVEDAŤ |
| | | melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2010, 8:32) |
To neviem,nám mlieko nosí mužov kamarát |
ODPOVEDAŤ |
| | JANA B. (JOHNINKA) ID 9504, mimibazar.sk/johninka (11.1.2010, 8:07) |
v lekarni?veru som este nepocula |
ODPOVEDAŤ |
Celkom: 32 (zobrazuje sa 21-32) | << predošlé 1, 2 |