Iveta S. (yvett) ID 11052 |
 |
Oblasť: Senica |
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení) |
Registrácia: 3.2.2007 |
Naposledy: 22.6.2021 16:37 |
Aktualizácia: 3.7.2011 20:07 |
|
|
|
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)
Nocľažníky - duté vykrajované koláčiky
[ recept č. 21311 zo dňa 15.12.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
5 žĺtkov, 45 dkg práškového cukru, 8 dkg hladkej múky špeciál, 1 lyžička salajky
POSTUP PRÍPRAVY
Tak tento receptík som najskôr objavila na internete, tam sa volal Duša a neskôr, keď som kúpila Salajku, tak na jej obale sa volal Nocľažníky. Rozdiel medzi nimi bol len vo výbere múky, v jednom bola hladká a v druhom polohrubá. Vybrala som si tú hladkú múku.
Vymiešame žĺtky s 25 dkg práš. cukru a salajkou- Jelenia soľ, necháme aspoň 12 hodín stáť. Teda najlepšie cez noc. Ja som zarobila večer a piekla až na druhý deň na večer. Potom pridáme zvyšný cukor a múku, naberie to konzistenciu cesta na vaľkanie. Vyvaľkáme medzi dvoma fóliami na 0,5 cm a vykrajujeme rôzne tvary - najlepšie čo najmenej členité, teda napr. srdiečka. Pečieme v mierne vyhriatej rúre do bleda, na papieri na pečenie. Ja som piekla na 180 C. Pečie sa to dosť rýchlo, koláčiky napuchnú a vo vnútri ostanú duté. A pre tých čo nemajú skúsenosť so salajkou - je to silná aróma pri zarábaní a aj pri pečení, ale po upečení už nič necítiť.
Moja skúsenosť - vykrajovať radšej menšie tvary - najviac sa mi osvedčila tá malá kvetinka. Prvé som mala dosť vysoké, potom som vaľkala cesto radšej na menšiu hrúbku. Neviem prečo, ale zopár sa mi "roztieklo" - teda vlastne nemali tak pekný tvar ako by mali mať - možno sa nemá hneď otvárať rúra - neviem, praxou sa naučím. Ale nevadí, aspoň mali rodinní príslušníci čo "koštovať". |
Janka T. (esmae) ID 47720 (15.12.2009, 11:16) |
Ivet, pamatam, ako to robievala uz moja prastarka. Len oni to volali amoniove keksiky ako som ich milovala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (15.12.2009, 12:49) |
aj moja mamka voľakedy také podobné robievala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Lubica L. (lubica007) ID 19881 (15.12.2009, 10:30) |
cosi take tu je http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=9303 my to robime uz dlho,je to vdacne pecivo,je toho vela.Ale je to hrozne sladke na moj vkus Ja mam skusenost,ze ked je onieco hrubsie cesto,tak ked to pri peceni podskoci ta horna cast sa akokeby zosunie ked su velke tvary a zosmykne sa. Alebo .............podla nasich bytoviek,ked je kryva podlaha,kryvy je aj sporak a vtedy sa to vie vysunut  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (15.12.2009, 12:52) |
je to vlastne na ten istý spôsob, nevšimla som si, že tu už taký nejaký receptík je , inak ďakujem za rady, budem sa ich pridŕžať, sú ozaj sladšie, ale zasa duté, takže sa to akoby vyrovná |
ODPOVEDAŤnahlásiť |