Miroslava H. (mirečka) ID 110954 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 16 návštěvníkov)
Parené buchty
[ recept č. 21074 zo dňa 10.12.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
600 g polohrubej múky, 20 g droždia, 50g masla, 2 žĺtky, 400 ml mlieka, 50 g práškového cukru, maslo na poliatie posýpky, posýpka z Granka alebo maku, tvarohu, orechov, či osmažené prézle, Plnka: slivkový lekvár alebo džem
POSTUP PRÍPRAVY
Z mlieka, droždia, cukru urobte kvások, ktorý nechajte vykysnúť. Do misky si dáme múku, roztopené maslo, žĺtky a pridáme vlažný vykysnutý kvások. Zamiešame a vypracujeme cesto, ktoré sa má odlepovať od misky. Na moje počudovanie sa cesto dalo vypracovať veľmi rýchlo! Necháme ho kysnúť asi hodinu.
Keď je cesto dobre vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske. Valček si potrieme olejom, aby sa pri vaľkaní cesto nelepilo naň. Vyvaľkáme ho asi na 0,5 cm hrúbku a na jednu polovicu cesta urobíme kôpky z lekváru. Pozor na vzdialenosť kôpok. Musia byť od seba tak ďaleko, aby sa dali vykrojiť pohárom krúžky, kde bude plnka v ich strede. Treba dať plnku ďalej od krajov. Cesto prikryjeme druhou polovicou cesta a vykrajujeme stredne veľké krúžky- buchty. Poukladáme si ich na olejom potretý plech a nacháme ešte kysnúť. Dáme vodu do 1/3 hrnca. Nasadíme naň parák, alebo na hrniec uviažeme látku, ktorú po bokoch dobre upevníme. Parák potrieme olejom aj po bokoch. Uložíme naň po 2 buchtách (ak je väčší , tak aj 3-4 buchty), prikryjeme pokrývkou a paríme 9minút.
Po naparení buchty potrieme olejom a podávame posypané Grankom (alebo inou posýpkou) poliate roztopeným maslom.
Dobrú chuť !!!! :-)))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Po naparení buchty potrieme olejom a podávame posypané Grankom (alebo inou posýpkou) poliate roztopeným maslom.
Dobrú chuť !!!! :-))) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Viera Liscakova (mickam) ID 46889 (10.8.2012, 17:33) |
dobry den.ja robim buchty presne tak.su velmi dobre.co sa tyka toho,ze buchty splasnu,tak som sa docitala ,ze cesto dlho kyslo.ja naparujem 10 min. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Iveta k. (wandalka) ID 202499 (10.8.2012, 14:10) |
Dievčatá kde som urobila chybu...buxty boli kráásne ako pampúxy,akonáhle som ix odokryla "zostarli"scvrkli sa ryxlostou blesku.Skusala som ix parit dlhsie-nič,neotvárala som ix -až po 7min.Som naštvaná-na seba |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Daniela H. (Češka) ID 23282 (10.8.2012, 20:19) |
prekysnuté cesto si mala a na tenko spravené buchty ja robím 15min. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Martina F. (mata3636) ID 133276 (10.8.2012, 16:53) |
ked môžem poradiť - skúste robiť buchty z hrubej múky, z polohrubej sú také mľandravejšie a skôr spľasnú ako z hrubej. cesto nesmie byť príliš mäkké, potom sa buchty roztekajú a skúste ich pariť kratšie. ja buchty s priemerom 6-8cm parím tak 6-7 minút / to je odhad od oka, ked si predstavím, aké asi veľké buchty robím, ja ich totiž nevykrajujem, ale rozvaľkané cesto pokrájam na štvorce, dám plnku a zabalím do buchtičky/. a z pokrievky nesmie na už naparené buchty kvapnúť voda, vtedy sa ako keby zrazia  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (10.8.2012, 16:47) |
nedavno tu komusi radili,ze to moze byt preto, ze ked ich odokryjes, nakvapka na nich zrazena voda z vrchnaka. treba ich odokryt rychlo a sikovne. vraj. ale to ja len sprostredkovane, knedla a buchty su nieco, na co som sa este neodhodlala  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Eva Z. (EvkaZaťková) ID 41944, mimibazar.sk/evkazatkova (10.8.2012, 16:23) |
Mne toto vždy spravilo pri buchtách takže už ich radšej nerobím aj ja som zvedavá kde robíme chybu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Zlatica H. (obezitka) ID 62929 (10.8.2012, 19:38) |
Evka keď si nahnevaná na buchty,dám ti malú vychytávku,ktorú som ja používala,keď boli deti menšie a žiadali sa im buchty.....Keď som robila knede,vždy som urobila o 1-2 viac...dala som aj do mrazničky,aby som mala v prípade potreby nejaké po ruke....Ale ani to teraz netreba,dostaneš aj kúpiť-mi sme také vymoženosti voľakedy nemali.......Takže : Pripravila som si do nejakej mištičky práškový cukor zmiešaný s kakaom-teraz máte aj GRANKO,ktoré môžeš použiť........ nakrájať knedlu,natrieť lekvárom,posypať cukro-kakaom,alebo grankom a popolievať rozpusteným maslom....deti si na tom tak pochutili ako na parených buchtách a nikdy nemali námietky,lebo sa im to s príborom aj lepšie jedlo......Takže skús a už ti buchty ani neprídu na rozum....aj tak je to jedlo,ktoré zaberá veľa času pri príprave a teraz kúpiš knedle,keď sa ti nechce robiť, nakrájaš,posypeš,popolievaš a deti sa za chvíľku oblizujú.......  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Michaela T. (michaelachanel) ID 167445, mimibazar.sk/michaelachanel (15.3.2012, 20:23) |
fantastickéééééé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! robila som ich prvýkrát a veru sa aj vydarili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Eva B. (ttbotka) ID 27047, mimibazar.sk/ttbotka (15.10.2010, 19:17) |
Mirka.,ďakujem za super receptík..tiež sme si pochutili  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Gabriela P. (natty07) ID 56536, mimibazar.sk/natty07 (19.9.2010, 13:29) |
Ako som nasla tento recept, stale ich robievam a vzdy su super, naozaj super receptik  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Zuzana F. (vanci2610) ID 50944 (18.1.2010, 15:49) |
Vcera som robila buchty podla Vasho receptu, boli super! Bola u nas aj navsteva a vsetci sme si pochutnali, nikto neodolal. Dakujem za super recept! Mozem len a len odporucat. Ja som to robila s makovou posypkou a bolo to fakt skvele.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |