Adriana B. (Aďka27) ID 32431 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 81 návštěvníkov)
Zapekané rizoto
[ recept č. 19616 zo dňa 4.11.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Cca 500 g guľatozrnnej ryže, cibuľa, vegeta, mletá rasca* 1 veľká červená paprika, alebo 2 menšie, 500-600 g mletého mäsa, vegeta, rasca, 2 strúčiky cesnaku, provensálske bylinky, sušená bazalka, korenie na fašírky, soľ, olej, cibuľa, malý paradajkový pretlak* 8-10 väčších paradajok, 30 dkg tvrdého syra (môže byť aj údený)
POSTUP PRÍPRAVY
***
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Cibuľu nakrájame, opražíme na troche oleja, pridáme ryžu, orestujeme, ochutíme vegetou a rascou, zalejeme vodou a uvaríme domäkka (ak ryžu varíte samotnú, pridajte si do mäsa viacej cibule, trošku vegety a tiež rascu). |
![]() |
Papriku očistíme, umyjeme, |
![]() |
nakrájame na menšie kúsky, |
![]() |
na troche oleja opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, |
![]() |
pridáme papriku, chvíľku orestujeme, |
![]() |
pridáme mleté mäso (ja som mala bravčové, ale kľudne môžete použiť aj kuracie mäso), premiešame, chvíľku opražíme |
![]() |
dochutíme soľou, bylinkami /sušenej bazalky som dala tak za pol lyžičky a provensálskych dve väčšie štipky, tie som ešte rozmrvila prstami/, dve lyžičky korenia na fašírky, premiešame |
![]() |
pridáme ešte dva strúčiky cesnaku /nakrájané na tenké plátky/, premiešame a chvíľku opražíme s mäsom |
![]() |
potom pridáme paradajkový pretlak, zakryjeme a udusíme domäkka, podľa potreby podliať len troškou vody. |
![]() |
Mäsko máme hotové, |
![]() |
zmiešame ho s ryžou, |
![]() |
spodok zapekacej misy vyložíme paradajkami (nakrájame ich na 2-3 mm kolieska), |
![]() |
navrstvíme na paradajky (do ryže si môžete ešte pridať trochu nastrúhaného syra, ryžu rozdeliť na polovicu a pridať paradajky aj cez strednú vrstvu), |
![]() |
naukladáme znova kolieska paradajok, posypeme sušenou bazalkou a dáme upiecť asi na 20 min. na 175-180° C. |
![]() |
Rúru vypneme,
husto posypeme nahrubo nastrúhaným syrom /použila som syr Gouda/, |
![]() |
vložíme späť do rúry – stačí len chvíľku, kým sa rozpustí syr. |
![]() |
Jednotlivé porcie si môžete nakrájať aj nožom. Výborne sa k tomu hodí zeleninový šalát – my sme mali čerstvý bulharský šalát (paprika, uhorka, paradajka, cibuľa, nálev) |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |