kristína s. (nigina) ID 32120 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)
*♥*Vtáčky trocha inak*♥*
[ recept č. 18421 zo dňa 27.9.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
Bravčové vykostené karé, mčk, soľ, horčica, veľká cibuľa, prerastená slaninka, sterilizované uhorky, zelená paprika, šunka, vajcia natvrdo, kyslá a šľahačková smotana, 2 - 3 PL hladkej múky, 1/4 citróna, 1 čL práškového cukru, 1 čL vegety, bobkový list,
POSTUP PRÍPRAVY
Vtáčky s ryžou robievame tiež, ale táto verzia so smotanovou omáčkou je pre nás taký slávnostnejší variant, ktorý nerobievame príliš často. A o to viac nám asi chutí :-))
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Karé naklepeme, osolíme, posypeme mčk. |
![]() |
Na každý plát mäsa dáme lyžičku horčice a rozotrieme. |
![]() |
Pripravíme si veci, ktorými budeme plniť mäsko - my dávame prúžok slaninky, uhorky, šunky, zelenej papriky (alebo v zime sterilizovanej kápie) |
![]() |
a nesmieme zabudnúť na vajíčka natvrdo. |
![]() |
Plátky náplne poukladáme na mäso a potom stočíme a zopneme ihlicou ( alebo špáratkami) |
![]() |
Ja to so špáratkami neviem, vždy ich iba dolámem a vtáčky sa mi rozchádzajú. Ihlice sú fajn, s nimi mi to ide super. Tak to už je asi na každom, čo si vyberie. |
![]() |
Zabalené to musí byť silno, aby plnka nevypadla. |
![]() |
Do panvice dáme olej, necháme ho rozohriať, (zatvoríme okná, aby nám zatiaľ vtáčky neodleteli :)) |
![]() |
závitky opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. |
![]() |
Opečené z panvice vyberieme a na výpeku orestujeme pokrájanú cibuľu. Potom cibuľový základ prehodíme z panvice do tlakového hrnca, poukladáme doň i závitky a podlejeme vodou. Uzavrieme tlakáč a necháme dusiť cca 25 - 30 minút. |
![]() |
Pripravíme si zátrepku zo smotán a múky (treba nariediť vodou) |
![]() |
Keď je mäso mäkké, vtáčky vyberieme a šťavu prelejeme do kastróla. Zátrepku prilejeme ku vriacej šťave a miešame, aby sa hustnúca omáčka nepripálila. |
![]() |
Do omáčky pridáme vegetu, soľ, mčk - všetko podľa chuti a povaríme. Odstavíme a vytlačíme do nej šťavu zo 1/4 citróna a pridáme cukor. Závitky vložíme do hotovej omáčky. Podávame s knedľou. Tá sa mi dnes vydarila úžasne páperovo, takže som bola za hviezdu :-D chichichi |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
 | Janka E. (layla) ID 9231, mimibazar.sk/layla (6.2.2010, 19:32) |
Kristinka, dakujem za skvely receptik velmi sme si pochutnali  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (13.2.2010, 20:55) |
Jani, teším sa, že sa vám páčilo, resp. chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Deni K. (OBLEČKO) ID 31450, mimibazar.sk/deninka (6.2.2010, 13:37) |
Včera som to varila - prvýkrát v živote španielske vtáčiky - ja mäso nejem, ale mužík sa oblizoval aj za ušami . Ja som do omáčky ešte pridala 2 PL horčice. Skutočne skvelé, ďakujeme za inšpiráciu  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (13.2.2010, 20:53) |
super, teším sa  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ludovít H. (kozliček) ID 86114 (11.10.2009, 13:46) |
Kristínka dnes som tento recept robil.Čo k tomu dodať.Snáď len toľko,že každý manžel ktorý má takúto kuchárku pod strechou,by ju mal nosiť na rukách!Ozaj bolo to výboré!Prilep prosím ťa ďaľší recept,budem sa naň tešiť a hneď ho aj vyskúšam.Maj sa pekne,prajem všetko dobré!  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (13.10.2009, 13:43) |
Ludo, ďakujem za pekný komentárik samozrejme, potešila ma tvoja pochvala A le takisto som rada, že sa ti recept páči, že sa vydaril a že vám doma chutilo No a kým prilepím nejaký ďalší recept, veď pozri aj tie, ktoré som už prilepila je ich tu vyše 100... tak nejako Maj sa fajn ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Zuzana M. (cuckaa) ID 11601 (1.10.2009, 22:22) |
ahojte,zajtra sa chystam robit tieto vtaciky,len neviem kolko tej smotany tam ma ist ci cele alebo len trocha.Dakujem za radu. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (1.10.2009, 22:55) |
Zuzka, to závisí od toho, koľko omáčky chceš mať. Ale je taká dobrá, že sa zíde radšej viac. Ja som dala asi 3/4 krabičky šľahačkovej (zvyšok sme si dávali poobede do kávy) a jeden kelímok kyslej (to bola 200 g zn.PILOS) . Kľudne daj celú šľahačku a celú kyslú smotanu. To je asi na také množstvo, ako som mala ja.. .cca 1 kg vykosteného karé. A potom zriediš vodou alebo ak chceš, môžeš mliekom. Potom napíš, ako chutilo  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | lenka t. (plienočka) ID 13045, mimibazar.sk/plienocka (30.9.2009, 9:33) |
ja len k tým špáratkám al. ihlám, kt. nemá každý doma (ihly myslím), mamina ich vždy obmotala niťou....  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (30.9.2009, 19:23) |
Leni, tak to je výborný nápad. Iste by som si radšej vybrala niť ako špáratká Potom ich ale treba odmotať, pred servírovaním, lebo s motúzikmi medzi zubami by nám od smiechu zabehlo Dík za nápad  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Erika P. (babulina21) ID 59418 (30.9.2009, 19:32) |
Kocky moj drahy tvrdy , ze to netreba ani omotavat, ani sparatkovat, ze to drzi aj samo len to treba vediet, on je kuchar. Ale kedze to poniektore nevieme, tak to s istotou sparatkujem. A som spokojna.  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
| |  |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (2.10.2009, 15:12) |
Jasne, chlapi sú vždy najmúdrejší však nech povie, ako sa to robí, aby sa nerozmotalo. To ani tebe, manželke, neprezradí kuchárske grify? Alebo on varí aj u vás doma? Inak mi napadá len, že tým spojom to položiť nadol a nechať dlhšie zatiahnuť. Ale aj tak by som sa bála, že to vypadne Ahojky  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Katarína M. (catherine23) ID 27491, mimibazar.sk/catherine23 (30.9.2009, 9:29) |
kristínka, ďalší super receptík od Vás, určite vyskúšam, vyzerá to skveleeeeee  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (30.9.2009, 19:20) |
cathy, vyskúšajte, je to naozaj véééľmi dobré  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Janka E. (layla) ID 9231, mimibazar.sk/layla (28.9.2009, 20:12) |
toto vyzera fakt bombovo a este k tomu domaca knedla  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (29.9.2009, 11:34) |
Ďakujem Jani Je to mňamka a fakt domáca knedľa k tomu je bááájo Prajem pekný dník  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.9.2009, 21:38) |
Alex, ďakujem a je to dobručké žrádielko Zvykne sa to často robievať samozrejme z hovädzieho, ale z karé je to tiež vynikoš  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.9.2009, 13:08) |
mňaaaaaaaaaaam  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | kristína s. (nigina) ID 32120 (28.9.2009, 14:54) |
Ivetka, ahoj ty toto jedlo zrejme poznáš, či nie? U nás je toto fakt obľúbená mňamka, tie bežné vtáčiky s ryžou sú také všedné, ale toto je superné Ešte sme mali dnes na obed a finito. Dobrôtka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
|  |  | Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.9.2009, 20:07) |
veru, je to dobrôtka  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |