
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
POLIEVKY |
Katarína B. (kava4) ID 47637 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | Zlatá polievka (Goldene jojch) s macesovými knedličkami - zo židovskej kuchyne[ recept č. 17513 zo dňa 31.8.2009 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY prísady na polievku: 1 sliepka (hmotnosť asi 2 kg) 4 l vody asi 2 lyžičky soli 7 zrniek ćierneho korenia 3 zrnká nového korenia 2 cibule 1 petržlen 2 mrkvy 1/4 malého zeleru 1 - 2 lyžice oleja 2 vetvičky petržlenovej vňate 2 vetvičky kôpru mleté čierne korenie prísady na macesové knedličky: 2 vajcia 3 lyžice hydinovej masti 1 hrnček macesovej múky (rozdrvený alebo pomletý maces) asi 1 lyžička soli 1 - 2 lyžičky mletého ďumbiera 1/2 hrnčeka vývaru POSTUP PRÍPRAVY Postup - Zlatá polievka: 1. Sliepku zalejeme studenou vodou, pridáme soľ a korenie, necháme zovrieť, znížime teplotu a pomaly varíme asi 40 minút. 2. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu, dozlatista opraženú na oleji - tá dodá polievke zlatú farbu, a varíme, kým sliepka nie je mäkká. 3. Nakoniec polievku ochutíme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a kôprom a podľa chuti okoreníme alebo prisolíme. Goldene jojch môžeme podávať s vykostenou sliepkou pokrájanou na malé kúsky a so závarkou, najlepšie s domácimi rezancami alebo macesovými knedličkami. Podáva sa aj s kreplachom - pirôžkami plnenými mäsom. Postup - Macesové knedličky: 1. Žĺtky rozmiešame s vlažnou roztopenou hydinovou masťou a pridáme k macesovej múke zmiešanej so soľou a ďumbierom. Vlejeme horúci vývar a dôkladne premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. 2. Hmotu uložíme asi na hodinu do chladničky. Potom z nej mokrými rukami tvoríme guľaté knedličky vo veľkosti vlašského orecha a pomaly varíme v posolenej vode asi 25 minút. Macesové knedličky podávame k slepačej alebo hovädzej polievke, prípadne ako zaujímavú prílohu k dusenému či pečenému mäsu. P.S. Maces, po hebrejsky maca, je nekvasený chlieb, ktorý sa je na Pesach - u nás Veľká Noc, keď je zakázané konzumovať čokoľvek kvasené. Pred Pesachom sa musí z domu odstrániť všetko pečivo a chlieb z kysnutého cesta, dokonca aj najmenšie odrobinky. Macesy sa vyrábajú z pšeničnej múky tak, aby sa zamedzilo kvasnému procesu - medzi zmiešaním múky s vodou a pečením nesmie uplynúť viac ako 18 minút. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() maces OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |
![]() | Hanka K. (Kohan) ID 315, mimibazar.sk/kohan (14.6.2011, 15:49) |
![]() ![]() |
|
ODPOVEDAŤnahlásiť |