
![]() |
končiace aukcie | ![]() ![]() |
návod na inzerciu | ![]() ![]() |
časté otázky | ![]() ![]() |
podmienky inzercie | ![]() ![]() |
ponuka reklamy | ![]() ![]() |
kontaktujte nás... | ![]() |
![]() |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy | ![]() |
HOVÄDZIE MÄSO |
Katarína B. (kava4) ID 47637 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník) Šolet s mäsovou knedľou - zo židovskej kuchyne[ recept č. 17331 zo dňa 26.8.2009 ] ![]() POTREBNÉ PRÍSADY 1/2 kg hovädzieho mäsa 2 lyžice oleja 1 cibuľa asi 2 lyžičky soli 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia 6 malých zemiakov 1 hrnček fazule 1/2 hrnčeka jačmenných krúp, viď obrázok dole 4 strúčiky cesnaku vývar na mäsovú knedľu: 1 hrnček chlebovej striedky 1 hrnček mletého hovädzieho mäsa 1 vajce 1/4 - 1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška 3 strúčiky cesnaku asi 1/2 lyžičky soli asi 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia 1 lyžica pokrájanej petržlneovej vňate POSTUP PRÍPRAVY 1. Mäso pokrájame, opečieme na oleji, pridáme pokrájanú cibuľu, posolíme, okoreníme a odstavíme. Ošúpeme zemiaky, rozpolíme ich a spolu s mäsom vložíme do pekáča alebo hrubostenného hrnca. Pridáme vopred namočenú fazuľu a krúpy, ochutíme prelisovaným cesnakom a zalejeme vývarom /alebo vodou/ tak, aby hladina siahala tesne nad suroviny, a pomaly varíme 2 až 3 hodiny. Počas varenia podľa potreby podlievame. 2. Medzitým pripravíme mäsovú knedľu. Na mäsovú knedľu zmiešame v studenej vode namočený a vytlačený chlieb s mletým mäsom, vajcom, muškátovým orieškom, prelisovaným cesnakom, soľou, čiernym korením a petržlenovou vňaťou a vytvarujeme knedľu. Knedľu vložíme do šoletu a vo veľmi mierne vyhriatej rúre /asi 120 C/ pečieme cez noc do druhého dňa. Obmena: Šolet môžeme namiesto fazuľe pripraviť z hrachu, na ochutenie môžeme pridať sladkú, prípadne štipľavú mletú papriku. Pomer strukovín a krúp môžeme zmeniť na 3 : 1, teda 3 hrnčeky fazule alebo hrachu a 1 hrnček krúp. P.S.Šolet je známy už od najstarších dôb. Už v Talmude sa s ním stretávame pod názvom chamin /z hebrejského slova cham - teplý/. Nie je vylúčené, že názov šolet pochádza z jidiš slovašul-end, označujúceho koniec rannej bohoslužby, a tým aj čas pochutnať na sviatočnom šolete. Len čo rodina po návrate zo synagógy usadila k stolu, domáca pani vytiahla objemný hrniec voňavého šoletu z rúry, kde ho udržiavala teplý od piatku. Pre šabat totiž platí zákaz rozkladať oheň, a preto bolo potrebné šolet pripraviť skôr. Na vidieku si gazdinky často uľahčovali prácu tým, že hrnce so šoletom ukladali do perín, kde vydržal teplý do druhého dňa. OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI ![]() jačmenné krúpy OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI |