Ivana S. (evee.s) ID 63913 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)
Holandská omáčka pre začiatočníkov
[ recept č. 16606 zo dňa 31.7.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
na 1 osobu: 1 žĺtok; trošku mlieka (približne 1:1 k žĺtku)-môžeme použiť vývar, smotanu, čokoľvek; 1/8 masla (môže byť pokojne viac); biele korenie, soľ, limetková alebo citrónová šťava
POSTUP PRÍPRAVY
Najprv si nachystáme všetky prísady, aby sme ich mali po ruke. Potom si pripravíme vodný kúpeľ, teda hrniec, misku a vodu. Do hrnca nalejeme vodu a dáme hriať, ale pamätajte, voda nesmie vrieť! Do toho položíme misku s maslom a dáme to rozpustiť. Z masla je vhodné odobrať penu, ale ide to aj s penou, nebojíme sa toho. Toto si odložíme nabok, pripravíme si to najpodstatnejšie: do vodného kúpeľa šup misku s žĺtkom, do toho nalejeme vhodnú tekutinu (sladkú motanu, vývar, mlieko), osolíme, okoreníme a ľubovoľným šľahacím nástrojom 2-4 minúty v tom vriacom vodnom kúpeli šľaháme do peny. potom pricvrkávame roztopené maslo a zašľahávame ho do hmoty. NEZABÚDAJME NEPRESTAJNE ŠĽAHAŤ!! jedno zmačknutie polovičky limetky omáčičku zahustí. okoštujeme. Môžeme dochutiť soľou a korením, prípadne octom alebo strúhanou cibuľou. Holandská omáčka má lahodnú syrovú chuť, hoci okolo syra ani nešla! hodí sa k takým fajnovkám ako sú varená špargľa či losos, ale vychutnáte si ju aj s obyčajnými kuracími prsiami, hranolkami alebo vyprážaným syrom. |
Jana Tytykalová (rivonka) ID 157170 (30.5.2012, 17:22) |
Vyborny recept  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Silvia B. (Pata1) ID 49979 (27.12.2011, 10:08) |
môj brat ju urobil tieto vianoce je jednoducho fenomenálna a ideálne k lososovi, ktorého tiež urobil. tu je recept, len lososa robil s holandskou omáčkou. http://www.toprecepty.sk/recept/929-losos-v-pare-s-bylinkovou-zalievkou/ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
Martina Ď. (MartinaD) ID 55322 (12.9.2009, 12:26) |
píšete, že voda nesmie vrieť, keď sa rozpúšťa maslo. Žĺtko s mliekom potom už môže byť vo vriacom kúpeli? hm... som zvedavá, či sa mi to podarí, trochu ste ma vystrašili tým, že sa zvykne omáčka seknúť  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana S. (evee.s) ID 63913 (15.9.2009, 23:38) |
voda by nemala vrieť po celý čas prípravy, inak sa to lepí na tú misku a plávajú tam pripečené kúsky (ble). Sekať sa to vie pri pridávaní masla, ale dá sa s tým vypiecť tak, že z toho rozpusteného masla sa lyžičkou odoberie pena. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Erika P. (babulina21) ID 59418 (1.8.2009, 19:32) |
no je to pekne rozpisane , ale ja som to vobec nepochopila ,ale ked si to precitam este asi 10 krat dojem na to ako sa to robi  |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 | Ivana S. (evee.s) ID 63913 (4.8.2009, 23:46) |
treba vyskúšať snažila som sa opísať postup čo najpresnejšie, v podstate ide len o to, šľahať to vajco so smotanou , soľou a korením, potom tam jemne dať to roztopené maslo a dokysliť to tou limetou, ale dá sa aj vínom. V podstate jednoduchá vec, ale holandská omáčka je sviňa, čo sa môže kedykoľvek seknúť- preto ten podrobný návod. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |