Vážení návštevníci,
reagovať na príspevky môžu iba registrovaní užívatelia. Vyplňte krátky registračný formulár a staňte sa naším členom.
Ak ste už u nás zaregistrovaní, prihláste sa prosím.
Tešíme sa na vás.
Jarka Š. (kiroks) ID 23642 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 30 návštěvníkov)
Žemľovka
[ recept č. 15236 zo dňa 15.6.2009 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
vianočka,
0,5lmlieka,
1vajce - no môže byť aj viac,
3 lyžice kryšťal. cukru,
100g masla
ovocie
vanilin.cukor
POSTUP PRÍPRAVY
Mlieko zohrejeme, aby bolo teplé ale nie horúce.Pridáme 50g masla a cukor a žĺtok. Misu z jánskeho skla vymastíme a posýpeme strúhankou. Vianočku nakrájame na krajce.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
![]() |
Mlieko zohrejeme, aby bolo teplé ale nie horúce.Pridáme 50g masla a cukor a žĺtok. Spolu zmiešame. |
![]() |
Misu z jánskeho skla vymastíme a posýpeme strúhankou. |
![]() |
Vianočku nakrájame na krajce. |
![]() |
Nakrájané krajce hádžeme do pripraveného mlieka a poriadne vymáčame. Musia nasať čo najviac mlieka. |
![]() |
Takto vymáčané krajce vianočka ukladáme do misy z janského skla, no robili sme to aj na normálnom hlbokom pekáči a aj v remoske. Musíme pekne vystlať spodok misy. |
![]() |
z ovocia uprednostňujeme nastrúhané zavarené jablká. Ale dobré sú aj marhule, či broskyne. |
![]() |
Pokladáme ovocie na vianočku a pocukríme vanilínovým cukrom. |
![]() |
Potom jablká prikryjeme druhou vrstvou vianočky a dáme zapiecť do trúby na 180stupňov asi na 20 minút.
Ja dávam ešte na vrch žemľovky zvyšok nepoužitého masla. Je potom lahodnejšia. |
![]() |
z Jedňného bielka vyšľaháme tuhý sneh. Stačí jedno bielko, netreba viac. Odporúčam pridať k bielku troška vody a štipku soli, aby lepšie stuhol sneh a bolo ho viac. Neprežeňte to s vodou. Namiesto soli môžete kvapnúť aj trošku šťavy z citrónu. |
![]() |
Sneh natrieme na vianočku. Je z toho pekný koláč. |
![]() |
a dáme zapiecť do rúry, aby sa sneh sfarbil do hnedy. |
![]() |
Upraceme bordel.... |
![]() |
Servírujeme na tanier , ozdobené s grankom.
Rady: *ak máte tvaroh, v kľude ho môžete dať nachsytaný (s cukrom a vajíčkom+ škoricoou) na ovocie
*ak nemáte ovocie- nevadí
*cukor použite aký chcete, kryštáľový sa roztopí a je lacnejší
*bielok na vrchu nemusí byť, je tam len pre chuť a krásu
*namiesto vianočky, môžete použiť aj žemľe, rožky, lupačky. no vianočka je najlahodnejšia a sú to veľké kusy, teda je s ňou menej roboty, čo oceníte aj s malými pomocníkmi. |
![]() |
*******************DOBRÚ CHUŤ !!!!!***************************************** |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Maria Š. (mickey) ID 6457, mimibazar.sk/mickey (8.9.2009, 11:00) |
tak ja to robim podobne,ale podla mna na sneh to 1bielko nebude stacit pri 1vianocke,ak ma byt ten sneh aspon 1cm vysoky/ja davam dva a idealne je podla mna z troch/ |
ODPOVEDAŤnahlásiť |
 |  | Jarka Š. (kiroks) ID 23642, mimibazar.sk/kiroks (25.9.2009, 11:39) |
Ahoj , on ten sneh na tej vienočke troška narastie, ak je správne vyšľahaný. Ale aj ja dávam viac, koľko dám žĺtkov, tak dám potom bielkov, aby mi to nezavadzalo v chladničke. |
ODPOVEDAŤnahlásiť |