. .. .. .. .. .. .
. .

Budapeštianske rezy - RECEPT 14160

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 29660 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)


Budapeštianske rezy


[ recept č. 14160 zo dňa  ]


Budapeštianske rezy


POTREBNÉ PRÍSADY

Na cesto: 250g hery, 3 žĺtky, 500g hladkej múky, kvások z 20g droždia, troška mlieka a cukru. Na plnku: 200g mletých orechov, 200g práškového cukru, mlieko, ríbezľový džem (nedávať iný druh džemu!!!)

POSTUP PRÍPRAVY

Toto je náš starý rodinný recept. Priniesla ho moja stará mama, ktorá pracovala ako slúžka v Budapešti (keby ešte žila moja stará mama, tak by mala 108 rokov a ja budem mať 38). MAĎARSKÉ ORIGINÁL rezy sú plnené marhuľovým džemom a plnka sa sype (zmes mletých orechov a cukru). A pani Anka ( ID 47 989 ) mi dala jednu super radu, po upečení otočiť celý koláč "naopak", vrch bude pekne hladký .

Cesto: Do väčšej misky dáme preosiatu múku, na kúsky nakrájanú Heru, žĺtky a vykysnutý kvások. Dobre premiešame a necháme postáť, kým urobíme plnku. V hrnci zmiešame mleté orechy, preosiaty práškový cukor a potrebné množstvo mlieka (aby vznikla kaša, ale nie príliš hustá) a uvaríme na kašu. Necháme troška vychladnúť. Cesto si rozdelíme na 3 časti: na suchý plech dáme vyvaľkaný 1.plát cesta, potrieme ríbezľovým džemom a na to dáme 1/2 orechovej plnky. Na to položíme 2.plát cesta, džem, plnku a prikryjeme 3.plátom cesta. Vrch popicháme vidličkou, inak sa robia bubliny. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 190 stupňoch cca 35-40 minút. Po vychladnutí koláč polejeme čokoládou, necháme postáť,aby dobre zmäkol a krájame na úhľadné rezy. MŇAM.
<< Ako sme pripravovali homara | Budapeštianske rezy | Môj prvý boršč >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Želka G. (dzaja26) ID 80145 (24.2.2010, 21:29)
Osvedčený starý dobrý zákusok - my napríklad dávame tiež ríbezľový džem,
ale zmes sypeme - čo na tom - kto ako si urobí, je len jeho vec - každému chutí niečo iné a poznám aj maďarské rodiny, ktoré ho robia takto, takže
supeeeer Etelka (Y) (Y) (Y) (hello) (flower) (flower) (flower)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (27.5.2009, 17:43)
pravé žerbo rezy si určite vyžadujú marhuľový, nie ríbezľový džem, a presne ako píšu iné žienky, sype sa na džem zmes orechov a práškového cukru, nie plnka. :-$ :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (29.5.2009, 9:11)
Takú prísnu "reakciu" na môj recept som ešte nemala!!! Tento recept som našla aj v medzinárodnej kuchárke a tiež je tam ríbezľový džem. Ja som sa ešte nestretla s "marhuľovým". Ale každému chutí niečo iné a receptov a variácií je vždy veľa. Pá, Etela
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (29.5.2009, 21:15)
to nie je žiadna prísna reakcia, len konštatovanie, viem, o čom hovorím, lebo som "maďarka" ;-) ;-) ;-) ;-) a maďarské kuchárky fakt uvádzajú marhuľový, a tá zmes sa skutočne sype, nie je to miešaná plnka :-p :-p
ODPOVEDAŤ
Erika Dirdová (serafina) ID 16771 (31.5.2009, 19:44)
szívem..igazad..van ez a mi eredeti..sutink,a férjem nagyija..anélkul..a vasárnapot nem tudta..elképzelni..és..barack lekvárral.,toltod meg..de ..ezek..mindig..átt variálnak..rajta..mindent"-..majd írd..meg.. :-)
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (2.6.2009, 13:15)
Keď som sem vkladala tento recept, netušila som, že sa dotknem "maďarskej hrdosti na tento koláčik". Božechráň !!! Mojím cieľom bolo ponúknuť naozaj dobrý recept, ktorý takto doniesla moja stará mama z Budapešti. Doteraz som sa nikdy nestretla s jeho "originálnou verziou", na ktorú upozornila pani Anka. Ale maďarskú kuchyňu Vám môžeme závidieť, lebo je plná dobrôt, rôzne guláše, paprikáše, fantastický biely chlebík, pečené ryby na Balatone, lángoše, výborná zmrzlina ....
Pá, Etela
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (1.6.2009, 20:51)
látod, én meg kaptam hideget meleget, amiért megírtam, hogy rosszul csinálják, dehát én bánom, mit raknak bele, egyék úgy, ahogyan ízlik nekik, én csak jót akartam, na pá
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (31.5.2009, 19:10)
Anka, veľmi pekne ďakujem,že sme sa prostredníctvom Vás dozvedeli, že máme dočinenia s naozaj tradičným maďarským koláčikom. Aj keď ho mám v inej verzii, budem si ho dobre uchovávať. Pá, Etela
ODPOVEDAŤ
Janik G. (janicekBJ) ID 61360 (29.5.2009, 21:17)
my tiez robime s ribezlovym,mne tam pasuje viac ako marhulovy. ale tie orechy tiez sypeme. ale ved variacii receptov je vzdy vela, oplati sa vyskusat niekedy aj trochu iny postup (hello)
ODPOVEDAŤ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (29.5.2009, 21:32)
veď jasné, každý si robí, ako mu chutí, ale keby ste poznali históriu týchto zákuskov, v maďarsku je to jeden z ich tradicionálnych zákuskov, na ktorý nedajú dopustiť, link vkladať neviem ;-) ;-) ;-) ale ak máš Janik chuť, pozri si ich stránku www.gerbeaud.hu, pretože zákusky sú nazvané podľa cukrára, ktorý ich vymyslel, a bol to francúz žijúci v Budapešti, kde ho pozval majiteľ jednej cukrárne, volal sa Kugler, pretože mal zabehnutý podnik, ale nemal potomka,takže Gerbeaud to po ňom zdedil. čiže len toľko, to sú fakty, nie moje vymýšľance, ja sa rada šprtám v histórii jedál, ak zistím, že je zaujímavá.....
ODPOVEDAŤ
Alexandra O. (Alexa11) ID 4164, mimibazar.sk/alexa11 (21.5.2009, 9:05)
Zaujímavý koláčik, vyzerá ako zákusok a pritom tam ide kvások, nenakysnú tie jednotlivé pláty cesta príliš? Uložila som si ho, určite vyskúšam. Orechy a ríbezľovú džem, mňam, samé dobré veci. Mám rada tieto staré recepty, sú vždy chutné. (Y)
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (21.5.2009, 12:18)
Tie jednotlivé pláty cesta príliš nenakysnú, sú naozaj tenučké. Pá, Etela
ODPOVEDAŤ
katarina S. (sunny59) ID 53813 (21.5.2009, 8:35)
Ja tento kolacik mooozem, a ked som zbadala tento recept uz aj vyskusala a musim napisat ze je vynikajuciiiiiii 8o|,
dakujem za receptiiik mnam (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (21.5.2009, 8:51)
Ďakujem za správičku a som rada,že chutí. Etela
ODPOVEDAŤ
Anna d. (ancika) ID 85192 (20.5.2009, 8:56)
Ja nerobím plnku, ale zmiešam len orechy s cukrom a priamo nasypem na lekvár, orechy vsiaknu do lekvára a cesto nebude mazľavé. Je to takto skutočne výborné.
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (21.5.2009, 8:52)
Aj vaša verzia vyzerá chutne, niekedy vyskúšam. Pá, Etela
ODPOVEDAŤ
Martina Z. (Maťa149) ID 90159 (20.5.2009, 9:01)
Aj ja ich robím a takisto miešam len orechy s práš.cukrom a potvrdzujem,že je to fajn (Y)A aj cesto mám trošku iné,ale tento koláčik milujem (clamp) (clamp) (clamp)A ešte som chcela dodať-moje cesto kysne na doske ešte 1 hodinu a tak ho vaľkám,plním a pečiem
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (21.5.2009, 8:54)
Ak budete mať čas, budem rada,ak mi pošlete "vaše cesto". Etela
ODPOVEDAŤ
Martina Z. (Maťa149) ID 90159 (upravené 8.6.2009, 8:27)
Tak Vám posielam to cesto je naozaj len trochu odlišné: 50 dkg polohr.múky,1 palmarin,1 prášok do pečiva,1 vanilka,2 dkg droždia,2 dcl mlieka.toto všetko zmiesiť,rozdeliť na 3 časti a nechať stáť 1 hod.Až po hodine vaľkať a plniť.Do plnky nedávam mlieko len 30 dkg orechov a 25 dkg práš cukru a také to dávam na džem na cestá. (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (2.6.2009, 19:28)
Dnes som robila pôvodnú marhuľovú verziu a cesto stihlo postáť a je to tak výborné. Ďakujem. Etela
ODPOVEDAŤ
Daniela P. (matusova danka) ID 69554 (19.5.2009, 20:48)
wow plnka len z orechov, cukru a mlieka? paci sa mi ze ziadna muka.
nie je ale potom riedka ta plnka?
ODPOVEDAŤ
Etela, Ing. Š. (etelinka) ID 29660, mimibazar.sk/etelinka (20.5.2009, 8:45)
Plnka nie je riedka, hustotu si vlastne určíte sama koľko mlieka pridáte. Tá vlhkosť sa potom vsaje do upečeného koláčika. Pá, Etela
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu